Bianca Neagu har tatt turen fra hovedstaden på helgetur, og nyter gode bakkeforhold og den hyggelige stemningen. Foto: Runar Larsen

Mange av oss lar fordommer påvirke ferievalg. Vampyrer, brutale diktatorer, tiggere: Hvorfor skal vi dra på ferie til Romania – midt i den kalde, mørke vintertiden?

– Ah, det er helt herlig!

Bianca Neagu er akkurat ferdig med formiddagens snowboardtime og svinger inn mot den moderne gondolen nederst i skianlegget. 31-åringen er på helgetur fra hovedstaden, og nyter godt av metervis med snø og godt preparerte løyper. Hun er kledd i fasjonable vinterklær, kjører splitter nytt brett – og er på alt annet enn en heisatur.

– Dette er et voksent sted med høy standard. Det er ikke ville fester som gjelder, men stemningen er hyggelig, oppsummerer hun.

EUROPAS BESTE SKISTEDER

Nye tider

Alle som har reist litt rundt i Romania vet at det er et land fullt av kontraster. Da den brutale diktatoren Nicolae Ceaușescu ble styrtet for snart 30 år siden, levde store deler av landet i fattigdom. Selv mesket han seg med luksuriøs sus og dus, og det enorme palasset i Bucuresti – ironisk nok kjent som Folkets Hus – er fortsatt et symbol på en mørk epoke i Romanias historie. Mens avlinger feilet og folket sultet, fikk han reist en bygning verden knapt har sett maken til.

Romania har både fjell, hav og storbyer samlet på et relativt lite område. Poiana Brasov er landets beste skisted. Foto: Runar Larsen

Tiden etter kommunismens fall ble kaotisk, og det tok lang tid før det nye demokratiet fikk fotfeste. Det hjalp heller ikke at den første presidenten var en av den gamle diktatorens egne. De neste årene ble også tøffe, og svært mange rumenere søkte mot utlandet for nye muligheter. Det gjorde også Cristian Turc (36). Etter flere år i England er han nå bosatt i Oslo hvor han har startet reisebyrået Visitromania.no i håp om å friste flere nordmenn til å oppdage hjemlandet sitt.

– Det er ikke mange i Norge som har et veldig positivt bilde på Romania. De som reiser dit blir alltid positivt overrasket, sier Turc.

Også her er det selvfølgelig afterski! Foto: Runar Larsen

Han er selv jevnlig i hjemlandet, og registrerer at samfunnet er i rask utvikling.

– Det er fortsatt et fattig land som forsøker å finne veien videre. Vi er i en transittperiode. Men det går mot bedre tider. Den unge generasjonen er åpen for forandring, og har masse energi og optimisme, så framtiden er veldig lys, håper Cristian Turc.

Elitens skiparadis

Kombinasjonen av billige flyruter og lavt prisnivå er god som gull. Halvliterspris på 15 kroner er ikke akkurat en brems for reiselysten. Balkanske rytmer dundrer ut av høyttalerne til afterskiserveringen ved foten av alpinanlegget i Poiana Brasov. Arama Nicoleta (25) og Alina Ungureana (23) byr på trendy drinker og iskald pils fra en campervan bygget om til bar.

– Om vi kjører ski? Nei, det blir for kaldt. Vi trives best med sol og sommer. Eller på spa, smiler de unge damene.

Spa, storby, ski og sjarm – hva mer trenger man? Foto: Runar Larsen

Skianlegget har historie tilbake til 1895, og da kommunistiske ledere trengte fri fra storbyen og ville ha frisk luft var det hit de reiste. På 70-tallet var Poiana Brasov-elitens lekeplass, og i Romania har det fortsatt status som litt eksklusivt. Sjekker du inn på historiske, men moderne Hotel Grand Teleferic, har du dessuten base i en lodge som hadde glidd rett inn blant Alpenes beste skiresorter. Furupanel og duse farger.

Et elegant spa, og boblebad omtrent midt i skogen. Selve skianlegget er på størrelse med Norefjell i Norge, og byr på en fin variasjon av løyper for både nybegynnere og mer drevne skikjørere med omtrent 25 kilometer preparerte løyper. På de travleste helgene kan det bli vel mye kø, men besøker du stedet for eksempel midt i uka er det svært god plass.

Grand Hotel Teleferic og Poiana Brasov er Romanias svar på Norefjell i Norge. Dette er landets stiligste skiresort, og et fint sted for alternativ skiferie. Foto: Grand Hotel Teleferic

LES OGSÅ: BOND I BAKKEN

Historie

Det er enkelt å trives i Transilvania, men regionens historie er litt mer komplisert. Få steder viser fortidens årringer tydeligere enn Brasov. Crownstadt, Brasso, Orasul Stalin – tysk, ungarsk, sovjetisk – nå rumensk. En miks av arkitektur og språk, kultur og gastronomi.

Restaurant Sergiana i historiske Brasov byr på tradisjonskost og lokal vin i hjertet av sentrum. Foto: Runar Larsen

Før eller etter vinterlige aktiviteter i Poiana Brasov og iskalde grøss i Bran kan Brasov by på urbane gleder. Sentrum består stort sett av bilfrie gater og smug, deriblant en av Europas trangeste gater, Strada Sforii (taugata). For å få oversikt over middelalderbyen er det best å sette kursen opp til toppen av Tampa, byens eget fjell.

Brasov by er en sjarmerendy by, spesielt på vinterstid. Foto: Runar Larsen

På vei opp til gondolen passerer vi plakater hvor det blir gjort oppmerksom på at bjørner ferdes i området. Et gigantisk Hollywood-skilt med BRASOV i store bokstaver ruver øverst på fjellet, i luftlinje bare noen kilometer fra skianlegget i Poiana.

Spa, storby, ski og sjarm – hva mer trenger du?

Draculas slott

Vel, i regionen Transilvania er det alltid rom for mystikk. 45 minutter med svingete veier fra skianlegget venter Romanias mest berømte attraksjon. Mørket har senket seg over Castelul Bran, kjent som Draculas slott. Den hylende vinden gjør at hele slottet knirker. Men foruten suvenirselgernes vampyrfigurer og hoggtenner i plast er det ingen spor av den blodtørstige greven.

Guide Ioana Patrascoiu mener Transilvania har mye mer å by på enn historiene om Dracula. Foto: Runar Larsen

– Det er en lang og komplisert historie, sier guiden Ioana Patrascoiu (34).

– Kortversjonen er at utenlandske turister reiste til Transilvania etter å ha lest «Dracula» av Bram Stoker. Da de så slottet i Bran, konkluderte de med at stedet er passende for en vampyr. Selvsagt kan det virke skummelt på en mørk dag, men faktum er at Stoker aldri reiste til Transilvania – og nevnte heller ikke noen konkrete slott i boka, forklarer hun.

De mange filmatiseringene av  «Bram Stoker´s Dracula» har vært en gavepakke til landets turisme. For de lokale er det derimot ikke udelt positivt at omtrent hele verden assosierer dem med vampyrer.

FLERE VINTERSAKER

Hvitløk

Trekløveret Bran (slott, bildet), Brasov (by) og Poiana Brasov er en perfekt kombinasjon. Foto: Runar Larsen

– Ingen i Romania tror på Hollywood-versjonen av blodsugerne. Altså mennesker som kan forvandle seg til flaggermus og sprenges av sola. Vi har helt andre legender, kommenterer guiden – og legger til at overtro tross alt er en essensiell del av livet.

Det samme er hvitløk.

– Du bør være mer redd for poltergeist, strigoi på rumensk. Dette er onde ånder kapable til å tappe deg for energi og lage kaos i hverdagen. Den beste måten å holde åndene unna på, er ved å spise hvitløk. Og  gni inn leddene med det, råder Ioana Patrascoiu.

Tilbake i Poiana Brasov tar vi ingen sjanser. Den tradisjonelle middagen  med kjøtt, polenta og grønnsaker på stilige Gran Hotel Teleferic dynkes med mujdei – presset hvitløkssaus.

Ingen onde ånder skal stoppe oss fra nye dager i bakken. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN