Det er ikke så mye å gjøre på Koh Samet, men nettopp det er hovedgrunnen til å ta turen. Øya kunne fort havnet i samme kategori som Pattaya og Hua Hin; hvor kort vei til Bangkok har ført til overdimensjonert turisme og lite sjarm – i alle fall sammenlignet med drømmenes forestilling av Thailand som feriemål. Men Koh Samet er altså langt derifra. Her på øya rår fortsatt den gamle øyidyllen – også innen rekkevidde for helgeturister fra hovedstaden – og til alt overmål utenfor den tunge regntidens verste nedfallsfelt.

TOMME STRENDER. Koh Samet er generelt en rolig øy, ihvertfall langt roligere enn Hua Hin og Pattaya. Og jo lenger syd på øya, jo færre folk. Foto: Runar Larsen

Koh Samet er generelt en rolig øy, ihvertfall langt roligere enn Hua Hin og Pattaya. Og jo lenger syd på øya, jo færre folk. Foto: Runar Larsen

Annerledes

For Koh Samet er så heldig værmessig at øya selv i regntiden om sommeren unngår mesteparten av regnet! Derfor er Koh Samet et av de sikreste kortene for den som velger Thailand om sommeren.

Ved havna i Ban Phe, to timers rask kjøretur fra Suvarnabumi Airport, er det forventning i blikkene til en miks av lokale og «faranger». Det går ferger ut til Koh Samet, men sjekker du inn på noen av øyas mer fasjonable overnattingssteder fraktes du med privat speedbåt. Overfarten tar knapt et kvarter. Det føles som å reise fra en verden til en annen.

THAILANDS BESTE STRENDER

Vest er best

Og sånn er det gjerne med øyer, selv mange år etter at masseturismen har inntatt stedene. Så fort vi får vann på alle kanter, senkes skuldrene. Det føles automatisk mer avslappende. Koh Samet er det klassiske bildet på thailandsk idyll: Den t-formede øya har grønn regnskog på midten, beskyttet som Khao Laem Ya nasjonalpark, med gule og hvite sandstrender i øst og vest, vaiende palmer på den ene siden og krystallklart vann på den andre.

Nettopp stranda er da også hovedattraksjonen på seks kilometer lange og på det største to kilometer brede Koh Samet. Mens brorparten av hotellene og gjestehusene våkner til soloppgang i øst, er de mest idylliske strendene på det eksklusive strekket Ao Prao velsignet med solnedgangens varme farger. Vest er best på Koh Samet, ihvertfall for den som liker fred og ro, og det er nettopp her vi skal sjekke inn.

SOLSLIKKERE: Irina, Alexander og Saly fra Moskva har revet seg løs fra strandstolen på Ao Wong Duean for å kjøle seg ned i deilig badevann. Foto: Runar Larsen

Irina, Alexander og Saly fra Moskva har revet seg løs fra strandstolen på Ao Wong Duean for å kjøle seg ned i deilig badevann. Foto: Runar Larsen

10 PÅ TOPP: AKTIV I THAILAND

 Oljesøl

Likevel er det med lett skepsis jeg forlater fastlandet. Det er nemlig under et år siden Koh Samet havnet på verdens nyhetskanaler for alt annet enn idylliske strender. En oljetanker sprang lekk i farvannet utenfor øya, og et flak med sort gugge ble skylt inn over den kritthvite sanda.  På et par timer forvandlet stranden Ao Prao på seg fra et i postkortvakkert paradis til et forurenset helvete.

BEST I VEST. Alle strendene er forskjellige, og de fineste hotellene finner du på Ao Prang på vestkysten. Foto: Runar Larsen

Alle strendene er forskjellige, og de fineste hotellene finner du på Ao Prang på vestkysten. Foto: Runar Larsen

Men så fort speedbåten slakker av for å legge til kai i den lille bukta, er det ingen synlige bevis på fjorårets katastrofe. Manager Saravoot Wannaprasert står med neven klar til å hilse så fort jeg er på land.

– Det tok et par måneder, men nå er alt tilbake til det samme gamle, sier Wannaprasert.

Han er synlig lettet og stolt over den iherdige innsatsen som ble lagt ned for å få bukt med den midlertidige forurensningen.

– Vi ble nødt til å stenge for turister i nesten fire måneder. Det var helt svart her nede, sier den thailandske hotellsjefen for Ao Prao Resort og veiver arma i retning stranda.

Barnefamilier og voksne par koser seg på det fem hundre meter lange sandstrekket som visstnok skal være en favoritt blant Bangkoks rike og berømte, på ferie fra søkelyset mas. Skyggene fra palmetrærne danser over den kritthvite stranda, mens en ledig hengekøye vaier i vinden. Tiden leger mange sår, men for de som er avhengig av betalende turister er oljesølet fortsatt et tema.

– Eksperter har sjekket både korallene og vannet, og det er helt rent. Men bildene fra oljekatastrofen sitter dypt, og vi går fortsatt på nesten halv maskin hva gjelder antall turister, sier han.

FIFFENS FAVORITT:

De mest eksklusive resortene på øya har idyllisk beliggenhet i vest. Ao Prao er favoritten til Bangkoks rike og berømte. Foto: Runar Larsen

FINN DITT THAILAND

Tour de beach

Ao Prao Resort er av typen «rustikk luksus». Trehyttene er nesten integrert i naturen, og fra avstand er det vanskelig å se at det finnes bebyggelse her i det hele tatt. Hotellet har fokus på bærekraftig drift, noe som betyr at gjenbruk er viktige stikkord. Turisme er den store inntektskilden på Koh Samet, men ettersom øya har status som beskyttet nasjonalpark er det begrensede utbyggingsmuligheter.

Solnedgangsdrinker får du kjøpt både i øst og i vest, men den flotte utsikten over solen som synker i havet finnes kun på Ao Prao. Foto: Runar Larsen

Solnedgangsdrinker får du kjøpt både i øst og i vest, men den flotte utsikten over solen som synker i havet finnes kun på Ao Prao. Foto: Runar Larsen

Fram til 1981 var det faktisk ulovlig å overnatte på Koh Samet, men etter at myndigheten åpnet for turisme har det gradvis blitt mer og mer populært – og bungalower bygges på de underligste steder. Likevel uten at det har tatt helt av. Det er nemlig befriende fritt for høyblokker, og det krystallklare vannet er aldri langt unna.

I en strandstol nedenfor resorten nyter russiske Yulie Pavlycheva det late livet i sola. Hun er overbegeistret for Koh Samet – og savner bare en ting før hjemreisen til Vladivostok

– Jeg skulle hatt mer tid! Tidligere har vi feriert i Pattaya, men dette er jo noe helt annet. Det er sånn jeg egentlig har sett for meg Thailand, sier hun – og svarer følgende på spørsmål øyas høydepunkt: 

– Solnedgangen, her på Ao Prao. Den er helt fenomenal! Og flammeshowet når mørket har senket seg er heller ikke så verst.

 PARTYSTRANDA. Stranda Ao Wong Duan er akkurat passe travel. For virkelig fest må man til den livligste stranda Hat Sai Kaew på nordøstkysten, hvor det er masse barer, liv og underholdning. Hit kommer også thaier på ferie for å synge i karaokebarene.

Stranda Ao Wong Duan er akkurat passe travel. For virkelig fest må man til den livligste stranda Hat Sai Kaew på nordøstkysten, hvor det er masse barer, liv og underholdning. Hit kommer også thaier på ferie for å synge i karaokebarene. Foto: Runar Larsen

Det er lenge til sola synker ned i horisonten og fakirene våkner opp, så etter en kjapp middag på Lima Coco (min daglige dose med tom yum) drar jeg ut på en ettermiddagsetappe av Tour de Beach. Framkomstmiddelet er også noe jeg forbinder med øyer, i Asia så vel som i Middelhavet.

– En scooter, takk!

Førerkort? Ikke så nøye, så lenge du betaler 400 baht og legger igjen en kopi av passet ditt hos utleieren. Trafikken er begrenset av dårlige veier, og selv om øya er under en halv mil fra topp til tå er det langt å gå. Men for en femtilapp er hjelm og scooter din for et døgn, og det er bare å rulle ut på jakt etter stranda som passer deg best.

Foruten strandliv og palmesus har ikke Koh Samet noen spesielle attraksjoner. Øya har heller ikke et sentrum som fortjener så mye av tiden din. Gatestrekket mellom Hat Sai Kaew og Na Dan har en del butikker som selger nødvendigheter som solkrem og leskedrikk, men øvrig shopping gjør du tilbake i Bangkok eller andre steder i Thailand.

MATLAND. Pad thai fra Lima Coco, på Ao Prao, er som alltid upåklagelig. Man trenger ikke dra på fine restauranter - selv om de finnes også her - for å få god mat. Foto: Runar Larsen

Pad thai fra Lima Coco, på Ao Prao, er som alltid upåklagelig. Man trenger ikke dra på fine restauranter – selv om de finnes også her – for å få god mat. Foto: Runar Larsen

FLERE SAKER OM THAILAND

Iggy-kloning

 LOKAL IGGY POP: Jet Leang lever kunstnerlivet på stranda Ao Hin Khok. Foto: Runar Larsen

Jet Leang lever kunstnerlivet på stranda Ao Hin Khok. Foto: Runar Larsen

En rask titt på kartet avslører at det burde vært mulig å spasere rundt hele øya. Men med 30 fuktige varmegrader blir mye av moroa borte, spesielt siden veiene ikke byr på noen som helst panoramautsikt som bonus underveis. Etter en kjapp rundtur til noen av de minst befolkede strendene i sør, parkerer jeg i skyggen av en palme ved enden av Ao Hin Khok. Her sitter en thailandsk kloning av Iggy Pop og trer perler på ei snor.

– Det skal bli armbånd, forklarer den tynne mannen med det lange håret som selger ulik håndverkskunst.

Iggy-kopien heter Jet Leang, og foruten utseendet har han fint lite til felles med den amerikanske rockeartisten.

– Jeg kom hit for 28 år siden. Hvorfor? Aner ikke!

Han smiler forsiktig og tenner en tjukk selvrullet røyk, før han stirrer søkende ut i luften gjennom en sky av tobakksrøyk.

– I feel ok here.

56-åringen forteller at han har levde et omflakkende liv som kunstner. Men alltid på øyer. Og øyer forandrer seg, i likhet med menneskene.

FANCY MIDDAG. En middag på stranden i solnedgang er nesten obligatorisk på en av de fine resortene som ligger langs stranda Ao Prao i vest. Foto: Runar Larsen

En middag på stranden i solnedgang er nesten obligatorisk på en av de fine resortene som ligger langs stranda Ao Prao i vest. Foto: Runar Larsen

– Derfor kan jeg ikke si at Koh Samet er bedre enn Phuket og Koh Samui. Du må nesten oppleve dem selv.
Og hva med den flotteste stranda på Koh Samet?

– Du må nesten se for deg selv.
Jeg tar oppfordringen, men kommer ikke til noen konklusjon – og sender herved spørsmålet videre. Men unn deg for all del en natt eller to på de herlige resortene på Ao Prao i jakten på den perfekte stranda.

Nyvasket og deilig; sola skinner igjen over Koh Samet.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN