– Dette blir byens beste patio, lover to slitne karer som jobber intenst på en fargerik truck, dekortert med flammer, trojanske krigere og Mariafigurer. 

DEN PANAMANSKE DRØMMEN: Helmer Holquin og Issrael Castillo lever den panamanske drømmen og skaper sin egen lykke med en djevelsk foodtruck i Bocas del Toro, som både er navnet på den fargerike byen og øyriket utenfor kysten av Panama. Foto: Ronny Frimann

Kokken Helmer Holquin fra Colombia og lokale Issrael Castillo jobber hardt med å ferdigstille det som blir byens fresheste food truck – Kiosco Diablo. De startet med ingenting, kjøpte en sliten truck, og innredet den med kjøkken. 

På en måte er de symbolet på feriestedet Bocas del Toro: Hit kommer man for å søke lykken, vekk fra livet som kontorrotte, på let etter en roligere hverdag eller en ferie med litt mer mening.

For Helmer og Issrael er meningen å tilby byens beste burgere i sin djevelske kiosk.

For oss er meningen å nyte livet og slappe av. 

LES OGSÅ: NESTE ÅRS HOTTESTE REISEMÅL

Et lite stykke Karibia

Panama er for oss nordmenn ikke den åpenbare feriedestinasjonen, men det skyldes bare avstanden.

Du kommer lett hit med kun én mellomlanding, og vel fremme venter et land som er alt annet enn ukjent med turister.

Tross alt er Panama-kanalen et av verdens nye underverk, og siden den var underlagt USA i nesten et århundre, er Panama en velkjent feriedestinasjon for blant annet amerikanere. Her er frodig regnskog, vakre strender, en av Latin-Amerikas beste storbyer – og øyriket Bocas del Toro.

SOL & BAD I PANAMA: Hit kommer man for å søke lykken, på let etter en roligere hverdag. Foto: Ronny Frimann

Navnet betyr «Oksebukten», men har lite med okser å gjøre. Det er en øygruppe på den karibiske kysten av Panama, helt mot grensen til Costa Rica, som består av seks store og utallige små øyer.

Provinshovedstaden og største by heter også Bocas del Toro, og ligger på øya Colón – der vi starter vår ferie.

HIPPIE-SHOPPING: Butikkvinduene flommer over av Ibiza-inspirerte gevanter. Foto: Torild Moland

Helmer og Issraels foodtruck er ikke det eneste fargerike innslaget i gatene her. Med beliggenhet på den karibiske siden av Panama, er det ingen overraskelse at gatene er kantet med små, søte trehus i all verdens pastellfarger, fra lyserosa til turkis og skinnende lysegrønt.

Langs en nedtagga vegg står en rekke lyseblå surfebrett og venter på nye eiere.

Butikkvinduene flommer over av Ibiza-inspirerte gevanter, og i takt med trenden finner vi både en rosa bøttehatt dekortert med ananas og et par flagrende kjoler som finner veien ned i kofferten.

LES OGSÅ: THAILANDS SJULTE PERLE

Og veldig mange fristende restauranter! 

Raw og lokal

La Buguita Ocean Lounge er kanskje byens mest fargerike, og det skal godt gjøres i en by hvor gult, grønt, rosa og oransje alle er «det nye sorte».

Men med pinnestoler i alle de nevnte fargene, seilduk som tak og rustikke bord på en trebrygge ut over vannet, er alle ytre faktorer på plass for et trivelig måltid. Det viser seg at maten holder samme kvalitet.

FARGERIK MÅLTID: Manuel Guervaro og Betina Pasqualone byr på byens mest fargerike mat på La Buguita Ocean Lounge. Foto: Torild Moland

Argentinske Manuel Guervaro og panamanske Betina Pasqualone serverer oss verdens nydeligste (og som sedvanlig – fargerike) plantain- og tunfisksalat og en hamburger Kiosco Diablo-gutta skal slite med å beseire. Mange av restaurantene i Bocas del Toro har fokus på rawfood og sunne ingredienser, og råvarene er så langt det lar seg gjøre, lokale. 

LES OGSÅ: HIT FLYR DU DIREKTE I VINTER

– Bocas by er fin og morsom, men dere må jo på stranda, oppfordrer Manuel da han slår seg ned for en prat etter måltidet. 

– Sapatilla Island og Black beach er mine favoritter. Hit kommer dere med en liten taxibåt.

Det gode liv

Alt på Bocas del Toro er bare en «liten taxibåt» unna, inkludert hostellet vi skal sjekke ut – Bambuda Lodge som selv reklamerer med at de er det eneste hostellet i Bocas del Toro som ligger rett ved sjøen, har et stort svømmebasseng og en 50 meter lang vannsklie fra baren og ned i sjøen – sannsynligvis den eneste i hele Karibia.

Og når du først har kommet hit er det en liten oase det er vanskelig å reise fra.

ØKO HOSTEL: Selv de mest kresne kan ta inn på hostel, når det ser ut som Bambuda Lodge. Foto: Torild Moland

Her kan vi chille i bassenget med en god bok i timevis, bare avbrutt av en liten lunsj på terrassen, en ettermiddagsdrink med utsikt over vannet eller en liten sklietur i havet.

LES OGSÅ: 10 EVENTYRLIGE OVERNATTINGER

Der kan vi ta en av gjestehusets kajakker og padle rundt øya, eller en svipptur ut i kano eller SUP. Det er til og med et lite korallrev rett utenfor hytta hvor vi kan snorkle og utforske livet under vann.

LOKAL MAT: Maten på La Buguita Ocean Lounge er like fargerik som stedet i seg selv. Foto: Ronny Frimann

Hostellet er omgitt av frodig regnskog, der vi, uten suksess, vandrer i høye gummistøvler på let etter den berømte røde frosken.

Når vi begynner å få svømmehud mellom tærne, er det bare å legge seg til tørk på en av solsengene eller enda bedre – hengekøyene.

Digg loungemusikk strømmer ut av baren, alle slapper av og ingen har hastverk med å komme seg av øya igjen.

LATIN-AMERIKANSK: Bocas del Toro er navnet på både den fargerike byen og øyriket utenfor kysten av Panama. Foto: Torild Moland

En strand for alle

Det eneste Bambuda ikke har, er strand. Så ganske motvillig strever vi oss ut av hengekøya og drar på strandsightseeing. Bocas del Toro har en rekke flotte strender, hvert til sitt bruk.

Starfish beach er stranda for å se og bli sett, der en livlig DJ spiller chill-out musikk dagen lang, men hvor du også kan gå litt nedover stranden og finne et sted helt for deg selv. Man kommer hit med taxibåt fra Bocas del Drago på Isla Colón.

SURF´S UP: Surfestemning og fine strender på øya Carenero vis a vis Boca by. Foto: Torild Moland

Black Beach er en helt annen type strand, ikke minst på grunn av fargen. Eller besøk de vakre strendene på Zapatillos, to små litt avsidesliggende øyer som er perfekte dagsturer.  

FARGERIKT STRANDSTED: Langs en nedtagga vegg står en rekke lyseblå surfebrett og venter på nye eiere. Foto: Torild Moland

Og så Red Frog Beach, da.

Ta en vanntaxi for tre dollar til Red Frog Marina på Bastimentos, betal det samme i inngangspenger til parken og spaser gjennom den tette regnskogen for å nå målet. Ikke glem å se opp for dovendyr og ned for de røde giftige froskene som stranden har fått navn etter. Her er det lite annet enn den solgyllene stranda, enkle stråparasoller og turkist hav. Men noen ganger er det enkleste det beste.

Vis-á-vis Bocas by venter det blå vannet rundt øya Carenero, og en lang fin strand med en av øyriket beste restauranter, Bibi´s. Taxituren over koster kun én dollar, og vi har stranda nesten helt for oss selv.

Ikke er det langt inn til Bocas by igjen heller, der vi venter på at Helmer og Issrael skal åpne hamburgertrucken sin.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN