Det er bekmørkt da vi forlater kaia og lyden fra bølgene, som slår opp mot sidene på båten, er alt som høres i den stille natten.

Teamet har seilt hele natten og halv åtte om morgenen når de første destinasjon på den fire dager lange ekskursjonen. Foto: Sofi Lundin

Mannskapet setter seil på den eldgamle treskuten og inne i båten pakker et team med helsearbeidere bager fulle med vaksiner, bandasjer og tabletter.

Like før soloppgang synes landsbyen Kiangwe som en prikk i horisonten. Vi er midt i det eksotiske øyriket Lamu i Øst-Kenya. Plassen har lenge vært en paradisdestinasjon for turister men har de senere år blitt fryktet på grunn av terrorattentater flere steder.

Her på fastlandet har den somaliske ekstremistgruppen Al-Shabaab ødelagt infrastrukturen og gjort tjenester fra både myndighetene og bistandsorganisasjoner fraværende.

LES MER FRA SOFI

– Akkurat nå er det for risikofylt å ta landveien, og derfor seiler vi. Du må alltid være forberedt på at uventede ting kan skje. I dag er det rolig her, i morgen kan situasjonen være en annen, sier sykepleier Kalu Harrison.

Det afrikanske kontinentet er full av ildsjeler og ombord i båten sitter en kvinne som blitt en lokal helt i Lamu. Ildsjelen, tobarnsmoren og entreprenøren Umra Omar er kjent av alle lokalt, og av flere internasjonalt.

For mens mange organisasjoner har forlatt Lamu, jobber Omar og teamet fra Safari Doctors for å nå ut til folket med medisinsk hjelp. Omar var i 2016 nominert til den store CNN Hero-prisen, og ble én av ti personer som fikk tittelen «Hero» og en pengegave på 10 000 dollar.

Grunnlegger av Safari Doctors Umra Omar i aksjon. Foto: Sofi Lundin

Hun har tidligere blitt kåret til en av de 100 mest innflytelsesrike personene under 40 i Afrika, og fått utallige priser for sin modige innsats.            

Født og oppvokst i Lamu fikk den skoleflinke Omar flere store stipender som sikret henne høyere utdannelse fra prestisjetunge skoler i utlandet. Etter avsluttede studier i USA levde hun et trygt familieliv i New York, sammen med ektemannen og deres baby. Fremtiden virket lovende, men noe føltes veldig feil.

– Jeg gikk på jobb, fikk lønn og gikk på jobb igjen. Livet var blitt et hamsterhjul, og jeg begynte å føle på hva jeg virkelig ville i livet, sier Omar.

Sykepleier Kalu Harrisson og teamet sorterer medisiner og forbereder seg for neste landsbybesøk. Foto: Sofi Lundin

Da hun byttet hjemmet i New York mot en hverdag på Lamu fulgte hun endelig sitt hjerte. Hun sto på dag som natt for å få organisasjonen opp å stå, og siden starten i 2015 har hun og teamet hjulpet tusenvis av mennesker med livsviktig medisinsk hjelp.

– Jeg har et fantastisk team som jeg kaller familie. Uten dem ville dette aldri vært mulig. Denne skuten kan jeg ikke seile alene, sier Omar.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN