Reisen hjem

Levi Henriksen (56) er forfatter og musiker. Sist aktuell med diktsamlingen «Som skyene skygger snøen», utgitt på Gyldendal forlag. Foto: Nils K. Johansen

– 27. februar i år skulle jeg reise til Milano for å delta i lanseringen av min roman Snø vil falle over snø som har falt på italiensk, men reisen ble avlyst samme dag som covidpandemien for alvor hærtok Italia.

I stedet dro jeg til mine svigerforeldres hytte ved Sølen, og endte med å skrive en rekke nye bidrag til min kommende diktsamling Som skyene skygger snøen, hvor den røde tråden er nettopp det å reise.

Brått slo det meg at kanskje er det å reise uten å reise den nye måten å reise på. Altså, jeg var for så vidt gjennom en reise for å komme meg til Sølen, men der oppe på det norske snaufjellet opplevde jeg et fenomen jeg har opplevd mange ganger tidligere, nemlig at steder jeg har besøkt og bøker jeg har lest, blir projisert over hva jeg opplever i øyeblikket.

LES OGSÅ: REISETIPS FRA FORFATTER NAZNEEN KHAN-ØSTREM SOM SLÅR ET SLAG FOR «UPOLERTE» LONDON

Sånn i utgangspunktet har kanskje ikke den snødekte toppen på Rendalens høyeste fjell så altfor mye med hverken med Tanzania eller Spania å gjøre, likevel ble Ernest Hemingways noveller Sneen på Kilimanjaro og Fjell som hvite elefanter en klangbunn som diktet Femte skuddårsdag ble skrevet rundt.

Og etter hvert som den pågående pandemien har gjort at jeg har sett mer av mitt eget nærområde i Kongsvinger enn noen gang tidligere, har jeg stadig opplevd deja vu-øyeblikk der jeg føler meg hensatt til steder jeg har besøkt tidligere eller lest om i bøker.

Robert Wyatt, grunnleggeren av det legendariske bandet Soft Machine, uttalte nylig til det britiske musikktidsskriftet Uncut, at han var ferdig med å reise, men at opplevelsen av å ha reist, minnene om stedene han hadde besøkt, fortsatt brakte han og kona like stor glede som fysisk å være ute i verden.

Med til historia hører selvfølgelig det faktum at Wyatt er godt voksen og avhengig av rullestol, og at også kona har dårlig helse. Likevel er det veldig interessant det han sier, for det å reise er en investering og det er av avkastningen av dette vi skal eller i hvert fall kan leve når det ikke lenger er mulig å bevege seg fritt over landegrensene, uansett om det skyldes sviktende helse eller pandemier.

Det er gjennom det å reise at vi kommer stedet vi er fra nærmest.

NÅ HAR VI JULETILBUD PÅ ÅRSABONNEMENT!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN