Det nærmer seg lunsjtid og kokkene har brukt formiddagen til å brenne ned gamle vinstokker til kull. Kullet spres under en rekke grillrister. Mengden kull under hver grillrist avhenger av hva som skal grilles. Vi er her for å oppleve en ekte sørafrikansk braai, og munnen løper i vann.

Dekket bord med utsikt.
Hyggelige omgivelser. Foto: Helle Valebrokk

Urgrilling

Braai er ekte grilling over kull, selve urmåten å lage mat på. Alt grilles på rist og serveres som et stort måltid. Menyen består av kjøtt, pølser og ikke minst de deilige ostesmørbrødene som de kaller Braaibroodjies.

I et land med 11 offisielle språk er braai et ord alle skjønner og bruker. Braai er grill. Braai er kos. Braai betyr at folk samles rundt ildstedet. Alle samfunnslag griller på akkurat samme, primitive måte: over åpen ild.

Det grilles i byene, på landsbygda, i bushen og ved sjøen. Alle griller året rundt. 

Hva legger man på grillen?

Det går mye i store biffer, og det berømte og aromatiske Karoo-lammet er en stor favoritt sammen med chicken piri-piri, en rett som ble innført med portugiserne. 

Mann som griller
Biff, kylling og pølser. Det er en kjøttfull fornøyelse når sør-afrikanerene byr på braai. Foto: Helle Valebrokk

En annen ingrediens du alltid finner på en grillrist i Sør-Afrika er «boerewors». Dette er kjøttfulle pølser krydret med korianderfrø, pepper, muskat, allehånde og nellik. Navnet er afrikaans og oversettes med «bondepølser».

LÆR OGSÅ Å LAGE EKTE KEY LIME PAI MED HELLE

Flasker fra vingårdens egen kjeller åpnes og settes på bordet som er dekket i piknikstil. Man kan nemlig velge om man vil ta med seg kurv med mat ute på plenen eller sitte på benk i skyggen.

Avanserte ostings

Ved braaien står kokkene og tilbereder grillmaten. På en rist ligger de berømte ostesmørbrødene, Braaibroodjies. På grillristen ved siden av ligger pølser. På en tredje grillrist ligger kylling og lammekoteletter. Råvarene trenger forskjellig tilberedningstid og menyen varierer ut fra hvor mye varme de trenger.

Braaibroodjies
Braaibroodjies klare for grillen. Foto: Helle Valebrokk

Rettene blir ferdige en etter en og først ut er ostesmørbrødene som skiller seg ut fra de vi lager i Norge. Både skiver av tomat og løk ligger mellom smeltet ost i tillegg til chutney, sørafrikanernes favoritt-tilbehør som de putter på alle retter. 

Uten sidestykke

Et ekte braai-måltid serves ofte med mange sideretter. Chakalaka er en innkokt gryte med chili og andre grønnsaker. Det er også vanlig å tilsette bønner. 

Pap likner på italiensk polenta og den serveres gjerne med sous, som er en chunky tomatsaus.

En annen spesialitet er pampoenkoekies, friterte gresskarkaker drysset med kanel og sukker. Det høres spesielt ut å spise dette til salte retter, men det glemmer du med en gang du smaker det. Det passer perfekt.

Til og med brød lages også på braai. Roosterkoek er brød stekt på grillen og de passer godt å spise med boerewors.

Man spiser neppe opp all maten, for det bugner som nevnt av mat når man får et ekte braai-måltid. Men man har alltid plass til dessert og da avslutter man det hele med en klassisk sørafrikansk dessert som heter koeksisters. Dette er flettede friterte kaker (litt som smultring) dyppet i sirup. Men etter en skikkelig braai er det tvilsomt om du har plass.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN