Dette er et ekte drama fra virkeligheten. I alle år har man trodd at det var kokka Aunt Sally som utviklet kaken etter å ha fått fremgangsmåten fra en gjeng lokale dypvanns-dykkere.

Helle Øder Valebrokk har fast matspalte i Vagabond Reiselyst og blogger om mat og reise på helleskitchen.org. Foto: Privat

Curry Mansion i Key West er stedet man i alle år har trodd at Florida Keys mest berømte pai ble bakt for første gang.

William Curry var Key Wests første millionær. Hans kokke, Sally, eller Aunt Sally som hun ble kalt, skal ha laget denne kaken etter å ha lært om den kjemiske reaksjonen som skjer når man blander kondensert melk, eggeplommer og limesaft. Og det av en gjeng dypvannsdykkere som etter sigende, ville lage en slik kake som ikke trenger varmebehandling når de var på sjøen. Hvor sannsynlig er egentlig det?

Kondensert melk holder seg lenge i romtemperatur og key lime (en variant av lime) er bra mot bekjempelsen av skjørbuk pga C-vitamininnholdet. Men ville en gjeng dykkere ha laget en kake når de var på sjøen? Neppe.

Nå viser det seg at det ikke er mulig å oppdrive en oppskrift i Florida på Key Lime Pie før 1949.  En nesten identisk oppskrift finnes dog fra 1931, men der bruker man sitron i stedet for key lime. Dette er en oppskrift som ble offentliggjort av Borden condensed milk company i New York i et forsøk på å få folk til å kjøpe mer kondensert melk.

I Key West serveres Key Lime Pie i mange former og varianter. Foto: Helle Valebrokk

«Magic Lemon Cream Pie» som kaken het, fant veien til Florida og Key West i 1930-40-årene. Der ble sitronene byttet ut med den lokale limen, Key lime.

Dette er den nyeste teorien om den verdenskjente terten, Key Lime Pie.
Men lokalbefolkningen i Key West nekter å finne seg i de nyeste teoriene og «alle» er nå på jakt etter bevis for å kunne kreve tilbake paien som man i alle år har forbundet med Key West.

Nå som vi ikke kan reise til Key West, kan vi lage key lime pie hjemme i stedet. Foto: Helle Valebrokk

Den nyeste oppdateringen i saker er at Miami Herald har funnet en oppskrift fra Florida som stammer tilbake til 1933. Men dette er fremdeles et par år etter at Borden condensed milk company publiserte oppskriften på sitronpai.

Hva er Key lime pie?

Dette er en pai med en bunn laget av knuste kjeks blandet med smør og sukker. Fyllet er en blanding av eggeplommer, søt kondensert melk og masse limesaft. Når du pisker sammen disse ingrediensene til fyllet skjer det en kjemisk reaksjon som gjør at kremen tykner og man egentlig ikke trenger å varmebehandle paien. På toppen av paien er det originalt et lokk av marengs, for å bruke opp eggehvitene fra eggene.

Alle serveringssteder i Key West og langs hele Florida Keys og egentlig i hele Florida har sin egen variant av Key lime Pie. De fleste er uten marengs. En av teoriene er rett og slett at marengs oppfører seg vanskelig i varmen og luftfuktigheten, så mange erstatter marengslaget med en kremdott eller to.

I Key West serverer så og si alle restauranter sin egen versjon av Key Lime Pie. Foro: Helle Valebrokk

Ja, noen serverer til og med key lime pien sin frossen – og noen friterer den til og med.

Hvert år rundt 4. juli arrangeres den store Key lime Festival der blant annet årets beste Key Lime Pie kåres. Dette er en konkurranse for hele Florida Keys og det er etterhvert så mange vinnere og alle skilter med «award winning pie» på menyen.

Paien smaker kanskje aller best akkompagnert av solnedgang og palmer. Foto: Helle Valebrokk

Snakker du med en vanlig conch (person som er fra Key West) vil han ha sin klare favoritt, men ryktene skal også ha det at de aller fleste spisestedene kjøper paien fra en av de to store produsentene i byen: Kermit’s Key Lime Pie Shoppe eller Key Lime Pie Co.

Om dette er sant, vites ikke, men det er steder som definitivt lager sine egne, og et av disse stedene er Blue Heaven.

Der får du den originale (hva det nå egentlig er sett i lyset av ny forskning) med brent marengs på toppen. Den er fenomenal. Bunnen er smørtung. Kremen er perfekt syrlig og marengsen er fluffy.

Aunt Sally’s Key lime pie

Oppskrift:

  •   4 egg, plomme og eggehvite for seg
  •   2 dl nypresset limesaft (ca 8 lime)
  •   1 boks søtet kondensert melk
  •   45 g sukker
  •   1/2 pakke Digestive-kjeks
  •   50 g brunsukker
  •   100 g smeltet smør

Slik gjør du:

Hva med å prøve en fritert versjon? Foto: Helle Valebrokk

1 Knus kjeks i blender. Kok opp smør og brunsukker og hell i smulene. Ha dette over i en paiform og press det på plass. Stek i forvarmet ovn på 180 grader i ti minutter. Ta ut formen.

2 Pisk eggeplommene luftige. Hell limesaften i tynn stråle mens du pisker. Og så gjør du det samme med den søte, kondenserte melken til kremen tykner. Hell i terteskallet og sett i ovnen i ti minutter. Kjøl ned paien hvis du ikke vil servere den med marengs. Pisket krem er vanlig å bruke.

3 Vil du ha marengs på toppen pisker du eggehviter og sukker stivt. Ha dette på paien og sett i ovnen i ti minutter på 180 grader.

4 Kjøl ned paien før servering.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST NÅ!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN