Med et stort smil og mengder av kunnskap er ikke Agnes bare Masai Maras første kvinnelige masaiguide, hun er også en av de beste. Foto: Ida Anett Danielsen

Dyr slutter aldri å fascinere meg. Sånn har det alltid vært, sier Agnes Kilena (27) entusiastisk, i det vi setter ut på Masai Maras humpete veier i en mosegrønn Toyota Landcruiser.

Interessen for dyr fattet Agnes i tidlig alder. Hun var ikke mer enn fem år da hun fikk ansvar for å passe familiens kyr, helt alene.

  – Jeg kjente det i hjertet med en gang. Og siden har det liksom vært dyra og meg, smiler hun.

Men fem år gamle Agnes visste neppe hva hennes store lidenskap for dyr skulle føre til.

LES OGSÅ: SAFARI FOR FREMTIDEN

Mot alle odds

For som kvinnelig masai var det lite som tilsa at den unge gjeteren 22 år senere skulle bli en av Masai Maras mest populære safariguider. En jobb som i alle tider har vært forbeholdt menn – helt til Agnes kom på banen.

– Jeg var alltid mer lik guttene i oppveksten, og interesserte meg mest for dyr og biler, forklarer hun.

Etter to års prøvetid ble Agnes Kilena den første kvinnelige masaiguiden i Kenya – noensinne. I dag er det totalt fire kvinnelige masaiguider, og 10 av 30 elever ved guideskolen Koiyaki er kvinner. Foto: Ida Anett Danielsen

Etter å ha fullført grunnskole og videregående, var det naturlig for Agnes å utdanne seg til safariguide. Hun ble uteksaminert fra guideskolen Koiyaki i 2011, og fikk deretter jobb som guide for det norskeide selskapet Basecamp Explorer. Etter to års prøvetid, der hun praktiserte kjøring, ble hun den første kvinnelige masaiguiden i Kenya – noensinne.

Veien har vært lang, og fortsatt finnes det fordomsfulle meninger om masaikvinner som ønsker å jobbe. Men Agnes er en dame med bein i nesa.

Safari i Masai Mara leverer alltid! Foto: Ida Anett Danielsen

– Ingenting tilsier at jeg ikke kan gjøre det samme som en mann. Jeg kan kjøre, jeg kan guide gjester og jeg vet hvordan jeg skal håndtere vanskelige situasjoner i villmarken, sier hun bestemt.

Leopardkvinnen

I tillegg til å ha fokus på å ansette lokale kvinner har Basecamp Explorer et prosjekt kalt Maasai Brand, der lokale masaikvinner perler for å tjene egne penger. Foto: Ida Anett Danielsen

I dag er det en sprudlende og kunnskapsrik Agnes som viser vei inn i Afrikas eventyrlige verden. Vi kjører gjennom krattskog og forbi vannhull, der store flokker gnu og sebra har samlet seg. Hele veien styrer hun den klassiske safaribilen elegant på de sleipe, gjørmete stiene, som om hun ikke har gjort annet i hele sitt liv. Med et stort og smittende smil og fargerike perlekjeder rundt halsen forteller hun engasjert om dyrespor, akasietrær og leopardens unike flekker underveis.

– Leoparden er litt som meg. Unik og egen, ler Agnes, som i likhet med sitt favorittdyr har flere karakteristiske særpreg.

Håret er farget i tre forskjellige farger, flott dandert i fletter, og i kinnene har hun runde brennmerker som forteller at hun stammer fra masaifolk på østkysten. Der vokste hun opp, men interessen for dyr førte henne altså til Masai Mara. Og senere skulle lidenskapen også føre henne mye, mye lengre nord.

Arktisk eventyr

I fjor sommer fikk Agnes nemlig muligheten til å besøke Basecamps norske camp på Svalbard. Møtet med det kalde, arktiske nord bød på både godt og vondt for masaien som knapt hadde vært utenfor landsbyene hun selv har bodd i.

Vi drar innom den lokale landsbyen Telek, for et besøk på det ukentlige markedet. Foto: Ida Anett Danielsen

– Det var så utrolig fint og rent der, og folk var så hyggelige. Men gud så kaldt det var, kun syv grader!, ler Agnes og rister på kroppen.

For den dyreglade masaien var hundesledetur eksotisk og spennende, det samme var nærkontakt med dyr som blåhval, reinsdyr, rev og masse ulike fugler.

– Men isbjørn fikk vi ikke sett dessverre, sier Agnes, som likevel nøler litt på spørsmålet om hun vil trosse kulden for en ny sjanse til å møte kongen av Arktis.

En gullengel under produksjon som senere ender opp som julegave i en norsk bedrift. Foto: Ida Anett Danielsen

– Er det virkelig sant at det kan bli minst fem ganger så kaldt?

AFRIKAS 10 BESTE SAFARILAND

Fargerikt fellesskap

I tillegg til å være en pådriver for å utdanne flere kvinnelige masaiguider har Basecamp et prosjekt kalt Basecamp Maasai Brand Project. Her får lokale kvinner muligheten til å tjene egne penger gjennom å perle
og lage ulike håndverksprodukter. Et steinkast fra Basecamps safaricamp i Masai Mara møtes kvinner fra seks ulike landsbyer i nærområdet hver dag for å jobbe.

– Maasai Brand ble startet i 2003, og hovedgrunnen var å gi lokale damer inntekt og makt, forklarer prosjektleder Jemimah Sairowua (30).

For tiden er det rundt 120 damer i alderen 18-67 år med i prosjektet, delt inn i grupper som jobber hver sin ukedag.

For tiden er det rundt 120 kvinner fra nærliggende landsbyer, delt opp i grupper, som møtes hver sin ukedag for å perle. Foto: Ida Anett Danielsen

Miljøvennlig

Siden Basecamp har et økovennlig fokus er det meste av materialene som brukes resirkulert plast fra kjøkkenet eller metall fra insektssprayene som står på rommet til safarigjestene. Smykkelåsene lages av kuhorn som damene plukker på veien.

Ntetia Ketere tror også det sosiale som perleprosjektet fører til betyr mye for kvinnene i nærområdet. Foto: Ida Anett Danielsen

Da vi besøker stedet er 40 ivrige damer i full gang med å perle fargerike armbånd, øredobber, belter og engler. Ntetia Ketere (65) fra landsbyen Kimjak smiler fra øre til øre og skrøner til stor latter fra de rundt seg. Hun er en av gruppens eldste og er blant pionerene som har vært med siden starten for snart 14 år siden.

– Jeg liker veldig godt å komme hit. Det er sosialt og hyggelig. Og så har det hjulpet både meg og familien veldig, forteller Ntetia mens hun setter sammen en liten sølvengel.

Et norsk firma har nemlig spesialbestilt 120 små engler som julegaver, så damene i dag har nok å henge fingrene i.

Perler for fremtiden

– Her går 75 prosent av inntektene tilbake til damen som har lagd produktet, forklarer Jemimah, og viser at alle produktene har festet en navnelapp på seg. Resten av pengene går til administrerende kostnader og innkjøp av materialer.

Basecamp Explorer står for innkjøp av materialene, og 75 prosent av inntektene går tilbake til damene selv. Foto: Ida Anett Danielsen

– De fleste av damene som tjener penger gjennom Basecamps Maasai Brand-prosjekt bruker pengene på familien, forteller hun videre.

Noen har bygd seg mer moderne hus, andre bruker pengene på medisinsk behandling og mange sørger for at barna får en skikkelig utdanning. Alt takket være armbånd og nøkkelringer solgt på Basecamps camper, og distribuert til kunder i blant annet Norge, Sverige, Kenya og USA, der mesteparten av produktene selges over nett.

Alle produktene som produseres har en navnelapp med info om damen som har laget det. Slik sikres det at pengene går til rett dame. Foto: Ida Anett Danielsen

– Prosjektet har vært vellykket helt fra starten av. Det har gitt damene en helt ny makt, forteller Jemimah.

Det starter kanskje i det små, men for de perlende damene hos Basecamp skaper håndverksarbeid en bedre fremtid. Både for dem selv og for generasjoner som kommer etter.

Girlpower

Takket være gode forbilder har det skjedd mye. Tre damer har allerede fulgt i Agnes´ fotspor, og i dag er fire kvinner masaiguider i Masai Mara. På guideskolen Koiyaki, der Agnes fikk sin utdannelse, er 10 av 30 elever jenter.

– Noe av det beste med jobben min er å få være et godt forbilde. Jeg har lyst til å vise alle jenter at de kan gjøre hva de vil, og være uavhengig av menn, sier Agnes fornøyd.

Ute på savannen får vi øye på en gjeng gepardbrødre ute på jakt. Foto: Ida Anett Danielsen

For 3,5 år siden kom datteren Lilje til verden. Nå sjonglerer Agnes fulltidsjobb med å være småbarnsmor. Når både hun og mannen Tonkei, som også jobber for Basecamp, er på jobb er det svigermor som passer på Lilje.

– Jeg håper min suksess kan inspirere jenter til å følge drømmene sine. Det har bare blitt enda viktigere nå som jeg har blitt mor til en datter selv.

FLERE SAKER FRA KENYA

Å få se løver på nært hold i sitt naturlige habitat er en opplevelse for livet. Og enda bedre blir det om man har med seg en erfaren safariguide som Agnes. Foto: Ida Anett Danielsen

Safaristjerne

Tilbake på savannen har vi til Agnes´ store glede fått øye på fem gepardbrødre. De er gamle kjenninger, og vår guide har for lengst navngitt dem alle.

– Jeg blir aldri lei, dyrene gjør jo noe nytt hver gang, forteller hun entusiastisk, og mener at det er store sjanser for at vi nå skal få oppleve kattedyrene jakte. 

I 45 minutter følger vi med på brødrene i gresset mens de stadig nærmer seg den uvitende gnuflokken. Men som alltid er det dyrene som rår på savannen. Mørket faller på, og de fem brødrene får fortsette jakten alene. Vi durer hjemover på den humpete veien i det den rosaoransje solen dykker ned i horisonten og blir erstattet med et teppe av glitrende stjerner på svart nattehimmel.

Det er stjerneklart over Masai Maras savanne i kveld.

Men den aller største stjerna skinner bak rattet på en 1979 Toyota Landcruiser. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN