KÅRING: EUROPAS VAKRESTE OG MEST UNDERVURDERTE STORBYER

Innflygningen til Innsbruck Airport er til å få hakeslepp av.

– Cabin crew, take your seats for landing.

Jeg har ankommet samme rute flere ganger tidligere, og stirrer som vanlig storøyd ut gjennom vinduet når piloten annonserer ankomst. Flyet dukker ned i dalen flankert av alpenes snødekte topper.

Under oss skimtes pastellfargede bygninger og åpne torv, kirkespir og barokke fasader. Og en usannsynlig lyseblå elv.

Østerrikes femte største by har utvilsomt en av Europas vakreste beliggenheter. Den samme tanken slår meg hver gang:

– For et sted!

Og så har jeg – i likhet med mange andre – reist sporenstreks videre til skiresorter i Alpene uten å ofre Innsbruck flere tanker. Denne gangen gjør jeg ikke samme tabbe.

FLERE STORBYGUIDER FINNER DU HER

Fjellbyen

For det er et gigantisk feiltrinn å overse Innsbruck. La oss begynne i høyden – et naturlig utgangspunkt for en by hvor alpint terreng er sentralt.

Det er under en halvtime siden vi vandret forbi designbutikkene som holder hus i barokke bygninger i

Elisabeth Grassmayr mener Innsbruck er unik. – Størrelsen til tross, her finner du litt av alt, sier lokalpatrioten som gjerne står på ski og drar på designshopping samme dag. Foto: Runar Larsen

paradegaten Maria Theresenstrasse i sentrum. Derfra er det et snøballkast til byens nye gondolsystem som frakter oss nesten to høydekilometer oppover i terrenget, via Zaha Hadids futuristiske stasjonsbygninger.

– Kjenn på lufta. Er det rart jeg elsker denne byen, roper Elisabeth Grassmayr gjennom vindkastene på toppen av Nordkette – byens egen fjellkjede.

Taggete tinder ruver i alle himmelretninger. Nede i dalen renner elva Inn gjennom Altstadts Goldenes Dachl (Det gylne tak) og Stadtturm (Bytårnet) i sentrum, mens den karakteristiske hoppbakken Bergisel troner over byen på motsatt side av dalen – også denne konstruksjonen designet av stjernearkitekt Hadid.

Vi er på 2.269 meter over havet , men likevel nesten midt i byen. Dette er en kombinasjon det smaker fugl av.

Lokalhistoriker og skientusiast Grassmayr har passert 70 år, men er å se i skibakkene så ofte hun kan.
Det betyr utforkjøring på byens dørstokk.

– Det er ikke uvanlig at jeg står på ski om formiddagen, etterfulgt av litt shopping – og avslutter med et bedre måltid på restaurant. Da har jeg fortsatt god tid til en operaforestilling eller konsert, smiler den spreke damen som er vår veiviser fra fjell til fortau.

LES OM REYKJAVIKS NYE TRENDSTRØK HER

Middelaldersk

Innsbruck er mest kjent som arrangør av vinter-OL (1964, 1976) og stoppested på det årlige sirkuset i hoppuka (januar).

Ski og vintersport opptar naturlig nok folk – som fritidsaktivitet så vel som toppidrett, men inngangsporten til Alpene er mye mer.

Et sentrum som stammer fra middelalderen, moderne arkitektur – og god stemning på ølkneiper, kafeer og restauranter. Midt blant mektige fjell. Det er temmelig unikt, synes Elisabeth Grassmayr.

– Jeg har bodd her hele livet mitt, men reist verden rundt i hele mitt voksne liv. Jeg kan ikke se for meg en annen by som byr på like mye, på en så liten plass, sier hun og legger til at det historiske går hånd i hånd med det moderne.

– Av befolkningen på 110 000 er nesten 30 000 studenter. Da får du en spesiell dynamikk med masse ung energi, sier hun.

Det er folksomt nede i gamlebyen etter ettermiddagsvisitten til Nordkette – fjellet som er Innsbrucks lokale skianlegg, utsiktspunkt og naturskjønne fristed.

Vakre, gotiske kirker, utmerkede restauranter og et bredt utvalg av shoppingtilbud: Innsbruck er mye mer enn inngangsporten til Alpene, skikjøring og den årlige hoppuka. Foto: Runar Larsen

Innsbruck har ikke den samme statusen som Wien, men turiststrømmen er solid. Spesielt fra Italia og Tyskland.

Det skinner i edelsteiner fra Swarovskis flaggskipbutikk i Maria Theresien-Strasse. Lokalene fungerer som museum og utsalgssted for krystallglassbedriften med lokal tilhørighet i Tyrol, i en bygning som er over fire århundrer gammel.

– Selv McDonalds har verneverdig arkitektur, bemerker byguiden.

Hun peker på byens eldste hotell – Gasthof Weisse Kruz – som har vært overnattingssted siden slutten av 1300-tallet og blant annet hatt Mozart som gjest.

Bygningene er som hentet fra en fordums storhetstid, men inneholder alt fra antikvitetshandlere til spritsjapper. Det er trange gater, passasjer og store avenyer. Veggene er bokstavelig talt fulle av historie.

Byen var uttalt favoritt for fornemme selebriteter som habsburgske erkehertuger til keiser Maximilian I.

Keiseren sørget for flere av de viktigste bygningene som fortsatt begeistrer historikere og fotografer, inkludert huset med det gylne tak og hoffkirken – begge oppført i renessansestil.

LES MER OM ANDRE STORBYER HER

Stil og shopping

Tradisjon møter trend på mange plan her i byen. Mens østerrikerne tidligere reiste til Italia for å shoppe, har situasjonen blitt snudd på hodet de siste årene.

Nå tar motebevisste italienere turen over Brennerpasset og ned til Innsbruck, hvor utvalget av butikker går langt utover det som forventes av en by på størrelse med Drammen.

Det skjer også mye på den kulturelle fronten. Siste skudd på stammen: Bergiselmuseum, ved foten av hoppbakken. Inne i det moderne bygget pryder et over hundre år gammelt maleri av tyrolernes frihetskamp mot Napoleon.

”Das Tirol Panorama” er 1000 kvadratmeter stort – og henger i 360 grader rundt et observasjonsplattform som en illustrasjon av slaget fra 1809.

Das Tirol Panorama viser opprørskampene mot Napoleon i 1809 – på et 1000 kvadratmeter stort maleri som pryder veggen i 360 grader inne i Landesmuseen i Bergisel hoppbakke. Foto: Runar Larsen

Om du ikke mister pusten av historiens penselstrøk, skal du så opp til toppen av hoppbakken – som var åsted for slaget mot Napoleon.

I dag utkjempes de hardeste kampene mellom våghalser med avlange planker under beina.

Vi nøyer oss med luftig utsikt og en akrofobidøyvende drink på panoramarestauranten – nok et luftig høydepunkt i Innsbruck.

Og priser oss lykkelig over at vi ikke skal ned igjen med ski. Men lover å lande også neste gang flyruten går innom Alpenes hovedstad.

KÅRING: EUROPAS VAKRESTE OG MEST UNDERVURDERTE STORBYER
Tilbake til hovedsiden