Vi er stadig på jakt etter kulinariske høydepunkt rundt omkring i verden. Det har også ført til en del matopplevelser litt utenom det vanlige. Fra marsvin til insekter – her får du våre mest spesielle godbiter jorden rundt. Vel bekomme!
VERDENS RARESTE MAT
Vi er stadig på jakt etter kulinariske høydepunkt rundt omkring i verden. Det har også ført til en del matopplevelser litt utenom det vanlige. Fra marsvin til insekter – her får du våre mest spesielle godbiter jorden rundt. Vel bekomme! Foto: iStock
34.047863, 100.61965529999998Skilpadde, Vietnam
Langsomt dyr, kjapp mat. Kokken på restauranten ute i Mekongdeltaet sørvest i Vietnam hadde latt skilpadden steike i sin helhet. Den videre prepareringen bestod etter all sannsynlighet av en kraftig hammer og et målrettet slag. Bang! Servert. Hode, føtter og skjell i et takras av et måltid. Da ble også appetitten knust. Foto: Runar Larsen
14.058324, 108.277199Griseballer, Romania
Noen ganger er det lett å la seg friste. Hør bare her: «Fried mountain oysters with tomatoes and onion». Nam! Men den rumenske spesialiteten servert i Brasov, Transilvania, var ikke helt det beskrivelsen antydet. Noen minutter senere kom kelneren med et brett grisetestikler – og et glass druebrennevin. Sistnevnte sikkert for smakens skyld. Foto: Runar Larsen
45.943161, 24.966760000000022Marsvin, Peru
Ser du «cuy» på menyen i Peru er det bare å bestille. Dette er tradisjonskost på sitt beste – og en av landets nasjonalretter. Og hva er «cuy»? De er lodne og søte husdyr men også feite og smakfulle. Kjæledyr, støvkoster og mat. Marsvin er en allsidig delikatesse, og serveres gjerne helstekt – med en cherrytomat i kjeften. Svinaktig godt! Foto: Runar Larsen
-9.189966999999998, -75.015152Gresshopper, Thailand
De fleste som har reist rundt i Asia har skjønt at omtrent alt som kan krype og gå også kan spises. I Thailand er helstekte innsekter vanlig snacks. Selv midt i de mest trendy handlegatene i Bangkok får du kjøpt friterte skorpioner, gresshopper og biller. De salte godbitene smaker faktisk helt greit, og er perfekt ølsnacks. Foto: Runar Larsen
15.870032, 100.99254100000007Fugu, Japan
Kulefisken er regnet som en delikatesse i Japan, men kan også bli dødelig. Fugu inneholder giftstoffet tetrodotoxin, og dersom måltidet ikke tilberedes av en kokk med spesiallisens (og kunnskaper!) kan måltidet bli ditt aller siste. Dødsfall forekommer med ujevne mellomrom, selv om kjøttet i seg selv visstnok ikke skal være særlig smakfullt. Gastronomiens russiske rulett, med andre ord. Foto: iStock
36.204824, 138.252924Råtten hai, Island
– Ikke la dere lure av lukten, det smaker mye verre, lo den lokale fiskeren, før vi fikk utdelt hver vår bit med Islands mest kjente delikatesse «kæstur hákarl». Og for å si det mildt, smaken av ammoniakk satt seg på tunga i lang tid etterpå, til tross for at biten ble skylt ned med store mengder lokalt brennevin. Det til tross, den islandske manndomsprøven er et must for alle som setter sine ben på sagaøya. Foto: Runar Larsen
64.963051, -19.020835000000034Fermentert hestemelk, Mongolia
Melk er godt, fermentert melk ok, men når den i tillegg inneholder alkohol, da snakker vi. Og det er nettopp det nasjonaldrikken i Mongolia består av. Airag er en slags vin laget av gjæret hestemelk og du får garantert smakt den om du besøker landet. Den serveres nemlig som velkomstdrink, og det er særs uhøflig å takke nei. Foto: iStock
46.86249599999999, 103.84665599999994Geiteoverdose, Tanzania
Geitekjøtt, geitemelk og varmt geiteblod. Masaiene er glade i geit. Da vi bodde tre dager hos en masaifamilie i Tanzania fikk vi geit til frokost, lunsj og middag! Og velkomstdrinken ble varmt geiteblod. Når vi i tillegg bodde på rom sammen med geitekillinger fikk vi geiteoverdose! Foto: Mari Bareksten
-6.369028, 34.888822000000005Alligator, Florida
I Nord-Amerikas aller største sumpområde, Everglades, kommer du ikke bare tett på alligatorer fra en luftputebåt, du kan også spise dem til lunsj! Flere av restaurantene i Everglades har nemlig reptiler på menyen. I matbyen Tampa litt lenger nord smaker de til og med godt! Sjekk ut den trendy restauranten Ulele, hvor han finner inspirasjon fra gamle indianske matvaner, som å spise alligatorkjøtt. Foto: Mari Bareksten
27.6648274, -81.51575350000002Flaggermus, Vanuatu
Øyriket Vanuatu ligger i den sørlige delen av Stillehavet. Den franske restauranten L´Houstalet regnes som hovedstaden Port Vilas beste restaurant. De har en litt spesiell spesialitet: Flaggermus i rødvinssaus! Det måtte vi teste! Kjøttet hadde en ekstremt sterk viltsmak, som ingen rødvinssaus i verden kunne dempe. Flaggermus blir nok dessverre aldri en gastronomisk høydare. Foto: Mari Bareksten
-15.376706, 166.959158Kenguruhale, Australia
Det hoppende dyret er ikke bare symbolet på landet Down Under, det er også en ganske vanlig gjest på restauranter som hovedingrediens. Men aboriginerne vi besøkte i en landsby utenfor Alice Springs hadde verken tallerken eller restaurant; de slang halen rett på bålet, skrapte av de brente hårfestene og hev innpå. Smaken var det faktisk ingenting å si på. Foto: Torild Moland
-23.69804199999999, 133.8807471LES OGSÅ:
– DUBLIN FOR FOODIES – KØBENHAVNS 10 BESTE SMØRREBRØD – DALEN MED DET RARE I – TEL AVIV- TRENDY NYKOMMER Foto: Ida Anett Danielsen TILBAKE TIL HOVEDSIDEN
54.5259614, 15.255118700000025Relaterte artikler
Ny utgave i salg!
Ny utgave av Vagabond Reiselyst er i trykken! Bli med til Laos, Mallorca, Polen, Maldivene, fjell-Norge, Marokko – og mye mer!
Skål for verdensarven!
Østersjøens hansabyer er fulle av interessant historie. Men fødestedet til det mektige handelslaget er også sjarmerende, levende og trendy.
Norges vakreste sted
Persfjorden ytterst på Varangerhalvøya er kanskje ikke Norges mest kjente reisemål. Men for forfatter Reidar Müller var det en åpenbaring.
Storbyløve med sandskrekk
NRKs Emil Gukild drømmer om eksotisk ferie i Japan.
Fem tips til aktive ferier
Ta ferien med kano, sykkel eller til fots. Her er fem forslag til aktive reiser i sommer.
Sol og sommer i Klaipeda
Litauens eneste havneby er like ved landets beste strender. Her går by og beach hånd i hånd.