kattegatleden foto mari bareksten (41)

Sykkelstien Kattegattleden strekker seg mellom Gøteborg og Helsingborg. Foto: Mari Bareksten

Rett ved Göta elvs sørlige bredd begynner sykkelveien som skal ta oss hele veien ned til Skåne.

– Opplevelsene ligger som perler på en snor langs hele veien, sier sykkelguide Erika Svenske (46).

LES OGSÅ: 26 IDEER TIL SOMMERFERIEN

Sol og bad

Hun ramser opp:
– Sol og bad, herskapelige slott og herregårder, hyggelige vandrerhjem, sjarmerende kystsamfunn, for ikke å snakke om all den gode maten – og alle de gode kakene. Langs Kattegattleden finner du til og med god svensk vin.

Det er omtrent like langt mellom Gøteborg og Helsingborg, som det er fra Oslo til Mandal. Men det er fullt mulig å kun sykle deler av den eller ta buss eller tog noen strekninger.

DSC_0627

Tylösand strand er flere ganger kåret til Sveriges fineste sandstrand og strekker seg hele syv kilometer. Foto: Mari Bareksten

Region Halland, som er hovedansvarlig for sykkelstien som åpnet i fjor, har med sine samarbeidspartnere gjort det lett for turister å navigere seg frem. Stien er delt opp i åtte delstrekninger, og med en enkel søkefunksjon på Kattegatledens hjemmeside, kan du både finne interessante stopp, hvor du kan bo og spise og hvor man kan leie og levere sykler.

kattegatleden foto mari bareksten (23)

Slottsguide Ida Gustavson (27) viser oss rundt på Tjöloholms slott, og er kledd i stil med sine omgivelser. I slottets kafe er det god «fika» – et svensk uttrykk for kaffe med noe attåt. Foto: Mari Bareksten

Gøteborgs strandsteder

I tillegg er terrenget som strekker seg langs kysten svært flat. Det er med andre ord svært få steder hvor melkesyra trenger seg på. Vi forlater vår lille storbynabo, og sykler mot mer landligere omgivelser og inn i regionen Halland – som også har fått tilnavnet Sveriges riviera.

Sykkelstien strekker seg langs det gamle jernbanesporet som fraktet Gøteborgs sommergjester til sommerstedet Särö – en halvøy rundt to timer på sykkelsetet fra Gøteborg.

– Nå er det dags for å ”fika”, sier Anna Ek Gustavsson som har tatt over som sykkelguide etter at vi forlot Gøteborg. 

TOUR DE THAILAND PÅ SYKKEL 

Kaffe som kultur

Dette er en setning vi kommer til å høre mange ganger langs Sveriges vestkyst. ”Fika” kan på mange måter oversettes til kaffepause, med noe attåt da selvfølgelig – en tradisjon som nesten er like vanlig for en svenske som for en engelskmann å gå på puben.

kattegatleden foto mari bareksten (49)

Ved havnen i fiskelandsbyen Bua, får du ferske kreps og den berømte Buapuddingen. Foto: Mari Bareksten

Syklene parkeres utenfor Säröhus, et tradisjonsrikt hotell i gammel stil som også har en helt egen fikabuffet. Energilageret får seg en boost med frukt, kaker, kaffe og smoothies, alt med en fantastisk utsikt over hav og klipper.

Rett bortenfor ligger den populære sandstranden Snäckestranden. Halland kryr av fine langgrunne sandstrender: Skrea strand og Tylösand strand er to andre favoritter. Man må altså huske å pakke både badetøy og håndkle i tursekken.

kattegatleden foto mari bareksten (25)

Gårdsbutikken Särdals kvarn er full av smakfulle marmelader og andre spiselige suvenirer. Foto: Mari Bareksten

Fornuft og følelser

Säröhus er et av stedene man kan velge å tilbringe første natt. Det er også fint å sykle en snau time videre inn til Kungsbacka, eller enda et stykke, til de gamle arbeiderboligene til Tjöloholms slott. Langs hele sykkelstrekningen finner du alt fra hyggelige vandrerhjem, til overdådige slott.

– Velkommen, sier slottsguide Ida Gustavson (27).

Hun er ikledd en gammeldags svart kjole, og er som tatt ut av en Jane Austen roman. Svært passende, for i Sveriges eneste slott i tudorstil stilles det ut klær fra filmene Stolthet og fordommer, og Fornuft og følelser hele sommeren. Og er det ett sted en skal reise for å leke prinsesse eller prins for en natt, så er det til Skåne. Regionen smykker seg med 200 slott og herregårder.

kattegatleden foto mari bareksten (15)

Tjolöholms slott har en herskapelig hage. Foto: Mari Bareksten

Forskjellen på de to er enkel. For å kalle det et slott må en konge ha overnattet på stedet.    

kattegatleden foto mari bareksten (58)

Skål for Sverige! Skåne produserer faktisk god vin. Foto: Mari Bareksten

Svensk vin

Hvis Halland er Sveriges riviera, er Skåne Sveriges Provence. Ikke bare på grunn av slottene, men her produseres det også vin! Det rød og gule skånske flagget vaier i vinden når vi ankommer gårdsplassen hos Arilds vingård, som ligger rett utenfor det sjarmerende tettstedet med samme navn. Her kan man overnatte, drikke vin eller spise en bedre middag med utsikt rett mot vinrankene.

– Lurer dere på hvordan i huleste vi har klart å produsere vin her, spør den engasjerte vinbonden Jonas Ivarsson.

kattegatleden foto mari bareksten (57)

Vinbonden Jonas Ivarsson (46) og kona Annette (41) plantet sine første vinranker i 2007. I dag er de Sveriges største vingård, og står for over 60 prosent av landets vinproduksjon. Foto: Mari Bareksten

Sammen med kona Annette plantet de sine første vinranker i 2007. I dag er de Sveriges største vingård og har fått skikkelig dreisen på sine edle dråper.

FLERE SAKER FRA SVERIGE
kattegatleden foto mari bareksten (50)

Rusthållargården i Arild har en liten spaavdeling, som gjør seg godt for ben som har syklet hele dagen. Foto: Mari Bareksten

Start og stopp

Det er mange steder man bør stoppe langs Kattegattleden. Det anbefales å bruke god tid fra a til b, fra overnattingssted til overnattingssted. Du kan sykle innom Kulla Sparris og bli med på en aspargessafari, du kan handle hjemmelagd marmelade på hyggelige gårdutsalg som Särdals kvarn, eller du kan besøke de imponerende hagene til  Norrvikens trädgårdar. Tørst? Ta turen innom de engasjerte mikrobryggerne på Höganäs Bryggeri.

Vel framme i Helsingborg er det nærmest med vemod vi returnerer syklene til turarrangøren. Kattegattleden er så full av spennende steder og smaker at vi mer enn gjerne kunne syklet tilbake igjen!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN