Historie
Knapt noe annet land i verden har større kontraster som India. På grunn av ulik geografi, kultur og språk kunne de 29 delstater i praksis vært hvert sitt land, men alle er samlet i en union. India har alltid vært preget av utenlandske kulturer. Arabere og mongoler var blant områdets første erobrere. På 14- og 1500-tallet kom europeerne – anført av portugiserne – og tok kontrollen over den verdifulle te-, krydder- og silkehandelen. I 1687 ble det britiske Øst-Indiakompaniet opprettet med base i Mumbai. Britene utkonkurrerte portugisere og nederlendere, og India ble britisk koloni. På 1900-tallet vokste motstanden mot kolonimakten. Mahatma Gandhi var blant dem som sto i spissen for en ikke-voldelig frigjøringskamp. I 1947 ble India selvstendig, og fikk en parlamentarisk styreform. Lokalt omtales gjerne landet som «verdens største demokrati».
Landet er imidlertid preget av ekstreme økonomiske forskjeller. India er en av verdens ledende land innen industri og IT, men til tross for at økonomien vokser – og manges lommebøker med den – lever omtrent 400 millioner mennesker under FNs fattigdomsgrense.
Over 80 prosent av befolkningen er hinduer, og kastesystemet preger derfor samfunnet slik at hvilken kaste man fødes inn i avhenger av gjerninger foretatt i ett tidligere liv.