Om jeg fikk velge fritt, ville jeg kjøpt en bil og reist rundt i Australia i åtte måneder. Først da kommer landet virkelig til sin rett. Men nå er det jo slik at de fleste har maks en måned. Hvordan får man da med seg alt?

Det gjør man ikke, enkelt og greit. Så det er viktig å velge.

Området rundt Brisbane er populært blant surfere - og mer sedate solslikkere. Foto: Runar Larsen

Området rundt Brisbane er populært blant surfere – og mer sedate solslikkere. Foto: Runar Larsen

Valgene bør baseres på hva du og reisefølget i utgangspunktet er interessert i (vin, aktiviteter, friluftsliv, fest, musikk), og hva som er unikt med Australia. For selv om dere ikke er fryktelig interessert i natur, ville det være en tabbe å komme hit uten å se det endeløse landskapet i landets røde sentrum.

Enkelt og greit. Så la oss starte der:

* Enhver tur til Australia må inkludere en stopp i Alice Springs og omkringliggende områder.

* Inkluder én storby, men ikke flere. Har du vært i Sydney, velg for eksempel musikk- og kunstnerscenen i Melbourne isteden.

* Strand må definitivt med, men om det er i Sydney eller rundt Cairns avhenger mest av tid på året.

Her finner du alt om Australia!

To-tre uker

Organisert tur eller på egen hånd med fire-fem dager rundt Alice Springs og Ayers Rock. Med 4WD er det en fin firedagerstur Alice-Ayers-Kings Canyon-Meerenie Loop-Alice.

Fly til Cairns for badeliv og litt aktiviteter, som dagstur til Daintree Rainforest og rafting eller dykking på Great Barrier Reef.

Avslutt med tre-fire dager i Sydney som også inkluderer en dagstur med vinsmaking i Hunter Valley og gjerne en fottur i Blue Mountains rett utenfor Sydney.

Fire-fem uker

Lei 4WD i Adelaide, aller helst en 4WD campervan man også kan sove i. Barossa Valley med vinsmaking et par dager, før Flinders nasjonalpark og et par dager camping. Oodnadatta track er den enkleste outbackturen, men likevel en av de mest severdige der den følger den gamle Ghantoglinjen forbi endeløs semiørken og den inntørkede saltsjøen Lake Eyre.

Etter fire dager kan man krysse ut til Stuart Highway og Cooper Pedy. Derfra er et en knapp uke med Ayers Rock, øst-MacDonnell og Alice Springs.

Etter to uker i bushen er det deilig å komme seg til sjøen. Avhengig av budsjett er det mulig å fly til Cairns for dykking og aktiviteter, evt med dagstur til Daintree Rainforest, og deretter fly ned til Brisbane og Surfers Paradise. En biltur fra Brisbane til Sydney krever helst to uker, men er kjørbar på mindre. Avslutt i Sydney.

De røde klippene Kata Tjuta ligger ikke langt unna den mer kjente Uluru (Ayers Rock), og er minst like flotte. Foto: Ronny Larsen

De røde klippene Kata Tjuta ligger ikke langt unna den mer kjente Uluru (Ayers Rock), og er minst like flotte. Foto: Ronny Larsen

Til hovedsiden