En drøy time er gått siden vi ble hentet i luksusloungen på flyplassen i Bangkok, og sammen med et knippe andre gjester geleidet ut til det lille Cessna-flyet med store seter. For oss, som ikke har eget fly, starter nemlig ferien på Thailands og en av verdens mest utsøkte luksusresorter her.

Slaraffenliv på stranden. Foto: Marte Veimo

Slaraffenliv på stranden. Foto: Marte Veimo

Ikke rart det kiler i magen når flyet går ned for landing en kort båttur fra Ko Kut; også kalt Thailands siste utpost. Grønn som en skinnende opal stikker den opp av havet. Øya er en av de fremdeles velsignet urørte i den sørøstlige delen av Den thailandske golf. Og det til tross for at en av verdens mest bejublede luksusresorter brer seg over 41 hektar. Men fra sjøsiden er det ingen prangende luksus å spore. Intelligent luksus er parolen for Soneva-resortene. Og smart som en leopard gjemmer Soneva Kiri seg i jungelen.

Les artikkelen: Safari for strandløver

Skofritt

– Velkommen! Jeg er din Mr Friday, sier en barfot mann og overrekker en skopose.

«No news, no shoes» står det på den. Sandalene havner oppi med en gang. Og «no news»?
– Ikke tro at du får inn nyheter på tv-en, forklarer Mr Friday – butler, resepsjonist og concierge i én og samme person. Mobiltelefon (tast 1, du kommer til Mr Friday) og bilnøkler deles også ut. Hver villa har nemlig hver sin golfbil til bruk på den store resorten. Har man villa i gåavstand til kjerneområdet hvor blant annet frokostserveringen finner sted, har man til gjengjeld fem minutters kjøring til stranden.

– Husk å kjøre på venstre side av veien, smiler han som gjør hver dag til en fredag. Men stor fare for å møte mange, er det ikke. Her er det forholdsvis få gjester, og masser av plass til hver enkelt.
Selv i de minste villaene har man over 400 kvadratmeter boltreplass inne og ute, så ønsker man å være helt privat trenger man strengt tatt ikke bevege seg utenfor sitt eget område. Her er stort, åpent kjøkkenområde for kaffelaging og servering av måltider, om man ønsker det. Bassenget er så stort at man faktisk kan ta noen svømmetak, og dagens første solstråler kan man nyte på sin private strandflekk, skjermet for innsyn selvfølgelig.

Les også: Slaraffenliv på damenes øy

Slow life-filosofi

Alt ligger altså til rette for å leve det sakte liv. «Slow life»-filosofien, med stikkordene «Sustainable-Local-Organic-Wholesome Learning-Inspiring-Fun-Experiences» ligger til grunn for alle omgivelser, aktivititeter og opplevelser. Alt vi tar på, sitter i og ligger på er lagd av miljøvennlige materialer.

Tenk å våkne her! Foto: Six Senses

Tenk å våkne her! Foto: Six Senses

Resorten er bygd inn i landskapet uten at store tre har blitt rørt, og kun lokale vekster er blitt plantet for å sikre alle et sunt og naturlig miljø. For ja, det kan i løpet av natten komme en liten snegle krypende med huset sitt til badet ditt – det er jo under åpen himmel! Bare et seil til tak hindrer eventuelle regndråper å falle ned. Shampo- og såpeflasker står på en avskjært stubbe, mens grønne vekster utgjør veggene i dusjen. Dusjvannet blir gjenbrukt til vanning av urte- og grønnsakshagen. Og regnvannet som faller i løpet av regntiden blir til sist drikkevann.
På samme måte som man tar hensyn til miljøet, er det også et mål at befolkningen på den lille øya skal få noe tilbake. – Vi støtter engelskundervisning, og inviterer elever ved de lokale skolene slik at de skal se hvordan vi jobber. Målet etter hvert er at flest mulig lokale skal jobbe her, forteller resortens manager Gary Henden.

Restaurantopplevelse

– Har dere sett lysfluene? De kommer hvert år, er noen uker før de forsvinner igjen. Hunnene spiser visst opp hannene, ler Khun Benz, og tar med kveldens gjester ut for å speide i trærne. Om ikke annet, så er det et kjekt triks for å få oss til å strekke litt på bena et sted innimellom i de ni rettene som hun har satt sammen av dagens tilgjengelige råvarer: kålsalat med posjerte reker, frittert kylling med sitrongress, grønnsakswok i østerssaus, sjømat i grønn karri og kokosnøttmelk, bare for å nevne noe.

Skal det være et glass ferskpresset melonjuice? Foto: Marte Veimo

Skal det være et glass ferskpresset melonjuice? Foto: Marte Veimo

Benz ble tilfeldigvis oppdaget av Six Senses grunnleggere Sonu og Eva Shivdasani da hun jobbet på en gatekafé for over 15 år siden. De ble så imponert at de hyrte henne til å stå over grytene på Soneva Fushi på Maldivene, men da en søsterresort så dagens lys i Thailand var det naturlig at hun ble spurt om å komme hjem. Mesterkokken selv er beskjeden:
– Dette er thaimat slik jeg lærte av min mor. Jeg hadde servert deg det samme hjemme om du var datteren min, hevder hun. Om kanskje ikke ni ulike retter hver eneste dag.

Benz og The View er stedets beste restauranter, men ønsker man å gjøre noe enda mer spesielt ut av måltidene, er alt mulig: Servering i villaen, på stranden eller ved et vakkert fossefall annet sted på øya. Til og med fra toppen av et tre kan man nyte utsikten til maten! For de spesielle anledninger kan nemlig en liten gruppe mennesker heises opp for å nyte middagsserveringen derfra. Som ekte Tarzan-er svinger (spesialkursede) servitører mat og drikke høyt til værs.

Aktiviteter

Selv om stranden er deilig og fristende dagen lang, er også aktivitetstimeplanen uimotståelig lesning: Her er alt fra matlagingskurs til utendørskino om kvelden.
Tar man en økt detox-trening med ball og instruktør før frokost, kan med med ekstra god samvittighet leve det søte liv resten av dagen. Man kan leie sykkel for å se seg rundt på den naturskjønne øya, eller man kan bli med på en biltur fra resorten, for å besøke et par fiskelandsbyer og fossefallet Klong Chao. Og man kan ta en båttur over til den enda mindre nabooøya Maisie, hvor Yai Maisie og familien lever det tradisjonelle øylivet ganske uanfektet av luksusturistene i nærheten.
– Jeg leverer honning til resorten, forteller Yai. Vet du hvordan honning lages, spør han. Og har med det samme funnet frem en fin hatt med beskyttelsesnett – klar for å la gjesten ta en kube i nærmere øyesyn. Mens Mr Friday humrer i bakgrunnen.

Abonnere på Magasinet Reiselyst? Les mer her!

Verdens beste spa

Tilbake på Ko Kut får et enkelt skilt av tre, med tre små ord, alle muskler til å styre golfbilen i den retningen: «Six Senses Spa». Å reise hit, uten å legge igjen noen timer på spaet, ville være syndigere enn å banne i kirken.

Syn, lyd og berøring er grunnpilarene hos en av verdens mest anerkjente spakjeder, som pleier gjester med holistisk og tradisjonsinspirert behandling. Man får veiledning til å velge den behandlingen man vil ha mest nytte av: Velger man «The touch of light» får man blant annet massasje basert på varm olje fra et smeltende lys lagd av lokale urter. I en «Jungle Escape» blir man tatt med ut i jungelens friske luft for en urteskrubb og massasje med ingredienser plukket i hagen.

På Six Senses Spa kan man få en velgjørende skrubb, basert på jungelens egne råvarer. Foto: Six Senses

På Six Senses Spa kan man få en velgjørende skrubb, basert på jungelens egne råvarer. Foto: Six Senses

Vi velger en thaimassasje, og opplever at den ikke er like brutal her som «på gata».
– Thaimassasje på folk som ikke er vant til det kan gjøre vondt verre, derfor bruker vi ikke albuene, sier assisterende spasjef Preyanund Jarupichitpong. Men forsikrer om at behandlingen er «hard nok» til at kroppens muskler strekkes godt og blokkeringer åpnes. Og sannelig; etterpå svever vi ned til stranden.

Mens vi har vært opptatt med detox-trening før frokost, utflukter, soling, spa og spising har dagene plutselig gått, men vemod blir snart snudd til lykke: For inntrykkene tar vi med oss. En revitalisert sinn og kropp. Snakk om intelligent luksus.

Tilbake til hovedsiden