Turistbølgen har for lengst skylt inn over det gamle hippieparadiset i Goa. Men om du velger riktig område, kan du fortsatt oppleve den avslappende stemningen med hyggelige strandbarer, yogakurs og øde strender i Indias minste delstat.

Lokale selgere selger frisk frukt på stranden. Foto: Runar Larsen

Lokale selgere selger frisk frukt på stranden. Foto: Runar Larsen

Året var 1969, og amerikanske Gilbert Levey kom rett fra blomsterbarnas vugge i Height-

Det gode liv: Kjæresteparet Tibor Halmer og Valeria Yakovenko lever ut sin hippidrøm i Goa. Foto: Runar Larsen

Det gode liv: Kjæresteparet Tibor Halmer og Valeria Yakovenko lever ut sin hippidrøm i Goa. Foto: Runar Larsen

Ashbury i San Francisco til Indias ukjente strender i Goa. Goa Gil var pioneren blant hippiebevegelsen som satte Goa på kartet, og spesielt Anjuna Beach. Det var starten på en sagnomsust tid som etter hvert ble overtatt av beryktede trancefester på 80-tallet. Senere dukker luksusturistene opp, og Goa anno 2012 er en miks av det meste.

Harryfaktor

Indias mest berømte strekke av sand er mer levende enn noen gang. Det er på

godt og vondt. Du reiser ikke til Goa for å oppleve indisk kultur og severdigheter. Her er det stranda som gjelder. Vi begynner dagen i Candolim. Ikke et vondt ord om masseturisme – men dette er mer som de aller mest charterpregede strendene på Gran Canaria eller den spanske solkysten. Altså ikke spesielt forlokkende, særlige tatt i betraktning at vi faktisk befinner oss i India. Harryfaktoren er skyhøy, og lokale selgere gjør sitt ytterste for å prakke på oss pyntegjenstander av kokosnøtter, friske mangoer eller turer med bananbåt.

Selv om du vil høre om en rekke forskjellige strender, er mange av dem i praksis det samme strekket. Forskjellen er likevel tydelig; et sted lokker flest russere, på en annen strand samles det nesten utelukkende indere på badeferie fra hjembyen Mumbai. – Dra nordover, hører vi snart fra en hyggelig bartender. Han skjønner at store folkemengder ikke er det vi søker denne dagen.

Indiahavet holder god badetemperatur. Foto: Runar Larsen

Indiahavet holder god badetemperatur. Foto: Runar Larsen

Hyggelig hippestemning

En knallgul tuk-tuk kjører oss opp til Arambol i nord. Her er stemningen en helt annen. Vishwantath Arolkar driver bokhandel i den lille byen og ber oss inn på en hyggelig prat. Han er født og oppvokst i Goa, og forteller lattermildt om sitt første møte med de snodige gjestene fra utlandet tidlig på 80-tallet. – Da jeg snublet over en naken mann i sanda, fikk jeg helt sjokk. Jeg trodde han var farlig, med skjegg og langt hår. Men han våknet og viste seg som en trivelig fyr, flirer bokhandleren i Goa som gleder seg over at tidene har forandret seg. – Du vet; før solgte hippiene det de eide for å kunne være her så lenge som mulig. De brukte lite penger. I dag er det heldigvis større kjøpekraft. Samtidig har litt av sjarmen forsvunnet, folk har mer penger men mindre tid, bemerker Arolkar.

Hva med litt trening i vannkanten? Foto: Runar Larsen

Hva med litt trening i vannkanten? Foto: Runar Larsen

Men det er også mye som handler om meditasjon og yoga. Fra boder med fargesprakende klær og chilloutmusikk i Arambol går vi noen minutter sørover mot idylliske Mandrem, kanskje den flotteste stranda i hele Goa. Noen har funnet stilen fra den gylne tiden; langt hår i dreads, fargerike bomullsklær i batikkmønster og runde solbriller ala John Lennon. Men her er også pensjonister og barnefamilier, godt organiserte helsereiser med fokus på yoga og riktig kosthold, badeballer og minnekort til digitalkamera til salgs over disken – og trådløst internett på enhver strandbar. Miksen er i det hele tatt variert. En målbevisst mann med hanekam svinser rundt i takt med det som spilles over høytalersettet hans, uten at han enser resten av verden. Et ektepar i 50-årene jobber langs stranda, mens en gruppe unger bygger sandslott i vannkanten. Samtidig gir en yogainstruktør sine 16 elever beskjed om å forandre stilling – de ligger på rygg med armer og bein til værs i sanda.

Les også om Indias frodige paradis Kerala

Yogaens røtter

Laila Edlund fra Sverige har hviledag fra sitt yogakurs, og har inntatt hvileposisjon foran en gammel fiskebåt. – Dette er jo yogaens røtter, så da føltes det veldig riktig å reise hit for å koble av med åndelig og fysisk trening, sier hun.

Sammen med sin tante har hun sjekket inn på yogaskole for en hel måned. Det er lange dager med intensiv trening, så derfor benytter hun fridagen til å gjøre minst mulig. Hun er slettes ikke alene om å bruke ferien på svette øvelser på stranda: Her er det en rekke kurs for alle nivå. Og Goa lever opp til forventningene: – Jätteskjönt! Det har nok skjedd en del siden hippiene løp rundt her, men det er ikke sikkert forandringen er for det verre. Dessuten er det ekstremt motiverende å drive med yoga på et så vakkert sted, påpeker svensken.

En annen verden

En gruppe britiske turister spiller cricket på en sandbank, mens en kelner leverer rekecocktail

Trenger du et lite avbrekk fra stranden kan Goa by på massevis av fargerike marked. Foto: Runar Larsen

Trenger du et lite avbrekk fra stranden kan Goa by på massevis av fargerike marked. Foto: Runar Larsen

og øl til skuelystne som holder seg på strandstolen. Forbi tusler en gruppe nyvaskede hippier på vei mot sine sjelsfrender som dyrker alternativ livsstil på strendene i Morjim og Asvem en kilometer lenge sør. Et par kitere setter farge på den blå himmelen når de surfer ut mot horisonten av Det arabiske hav. Det er i det hele tatt en annen verden her oppe, sammenlignet med de hektiske og charterpregede områder hvor vi begynte dagen. En og annen iskremselger sykler langsomt forbi med halvhjertede forsøk på å selge kjølige varer. Andre forsøker å prakke på oss noen trommer som slettes ikke passer i kofferten. De spiller rytmisk på instrumentene mens de går rundt, uten å bry folk med mer enn et enkelt spørsmål om de ikke kan tenke seg et nytt instrument denne dagen. Når ettermiddagssola blir rød, trekker soltilbederne opp på restauranter av bambus for å nyte de resterende solstrålene og en bedre fiskemiddag fra terrassene. Herfra er det panoramautsikt over stranda.

Denne saken har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent du også!

Og det er ikke bare turister på midlertidig visitt som vet å sette pris på Mandrem. Tibor Halmer reiste til Goa på ferie for 10 år siden. Den ungarske mannen likte seg så godt at han ble boende, og livnærer seg av å selge t-skjorter på det gamle hippiemarkedet i Anjuna. – Jeg jobber en kveld i uka. Fin livsstil, smiler Tibor som er på romantisk spasertur i solgangsbrisen sammen med sin ukrainske kjæreste Valeria Yakovenko. Han mener det gode liv er tilværelsen i Goa. – Atmosfæren er deilig. Klimaet er perfekt. Bare se på palmene og havet. Det er litt romantisk, synes ungareren og klemmer litt ekstra på sin gode venninne. Det er fortsatt mulig å finne litt av den gamle magien i Goa. Men veien fra himmel til helvete er kort her i Indias minste delstat; velg strand med omhu når du drar på jakt etter hippienes gamle paradis – og se helst langt nord!

TIL HOVEDSIDEN