Spis god mat og drikke, rett på stranden. Foto: Ronny Frimann

Spis god mat og drikke, rett på stranden. Foto: Ronny Frimann

Vinden rusker varsomt i palmetoppene, solen steker fra skyfri himmel, mens bølgene skvulper rolig mot sanden. Ellers er det helt stille. Fire kajakker ligger klare til bruk i skyggen av en palme, og ved hotellinngangen står et stativ med sykler i forskjellige størrelser.

Men hvem vil vel padle eller sykle på en slik dag, når bassenget innbyr til en forfriskende dukkert og sjøen frister med et avkjølende bad? Så vi blir liggende, på de samme solsengene, time etter time. Det er ferie, det.

En liten perle

Fred, ro og nytelse er hovedgrunnen til å komme til Koh Yao Noi. For selv om denne lille, vakre øya ligger bare en halvtime unna hektiske Phuket, er livet her som på en annen planet.

Yao Noi har rundt 4000 innbyggere og er bare 10 ganger 12 kilometer stor. Dette er en av de største øyene i et øyrike i Phang Nga-bukten på innsiden av Phukethalvøya, mest kjent som kulisser i James Bond-filmen «The Man With the Golden Gun».

Nyt late dager i solen! Foto: Ronny Frimann

Nyt late dager i solen! Foto: Ronny Frimann

Her er ingen store attraksjoner, ingen kjente templer eller spesielt attraktive fotturer. Sjarmen ligger i roen. En sykkeltur øya rundt avslører at veldig lite har skjedd her de siste 20 årene – til tross for nærheten til Phuket, hvor man jo må si at det har skjedd overveldende mye på samme tid. Her er et par nye motorsykler og noen fine resorter, ellers går livet sin gang omtrent som før.

Apen høster kokosnøtter

Når vi omsider rusler ut av hotellets inngang, venter trehus langs veikanten, bøfler som bader i søla i rismarkene, og skyggefulle småveier som trenger seg gjennom gummiplantasjer. Dagens store begivenhet en apekatt i bånd som høster kokosnøtter for en gammel mann. Apen sprinter opp i toppen av et palmetre, ser seg ut en moden kokosnøtt, skrur den løs – og vips – nøtten ramler ned på bakken der mannen står klar til å høste.

Koyao Island Resort er en familievennlig oase med en av de fineste familievillaer vi har bodd i. Foto: Ronny Frimann

Koyao Island Resort er en familievennlig oase med en av de fineste familievillaer vi har bodd i. Foto: Ronny Frimann

På beachrestauranten en padletur bortenfor hotellet er vi eneste gjester til lunsj – men maten er himmelsk. Og billig. For 100 kroner spiser og drikker hele familien seg gode og mette på kylling med cashewnøtter, biff med nudler og kylling i kokosmelk-suppe.

Herlige utflukter

Men tro ikke at det er kjedelig her! Bare en båt- eller kanotur unna venter masse aktiviteter. James Bond-øya, Diamantgrotten, og andre skatter kan du besøke på en utflukt enten i båt – eller med kano.

På Koh Yoa No kan du nyte øyparadiset du trodde ikke lenger fantes i Thailand. Foto: Ronny Frimann

På Koh Yoa No kan du nyte øyparadiset du trodde ikke lenger fantes i Thailand. Foto: Ronny Frimann

En gang for lenge siden sørget bevegelser inne på land for å dytte store, massive blokker med sandstein til geometriske former. Dette, og rester etter gamle korallrev, former i dag 40 øyer med imponerende og bratte klipper som til sammen utgjør vakre Ao Phang-Nga nasjonalpark. Mellom disse øyene, i en nord-sørgående retning, går tidevannskanalene – de lokales motorvei. I dette øyriket har vannet også gravd ut spennende og vakre grotter, som best sees fra en liten kano.

Thailand blir kalt smilets land av en grunn. Foto: Ronny Frimann

Thailand blir kalt smilets land av en grunn. Foto: Ronny Frimann

Men når vi omsider er klare for litt luft under vingene, velger vi heller å ta båt mot øyene utenfor Ao Nang. Chicken Island, Tup Island og Hong-øyene er fristende paradis med skjulte skatter, bukter og postkortvakre strender. Og mens longtailbåten putrer mot dagens mål, kan vi nyte sola i fred og ro om bord. Deilig!

For den som vil ha litt shopping og liv, er det bare en halvtime med speedbåt inn til hektiske shoppingparadis i Phuket.

Vår lille hemmelighet.

Men selve plommen i ferien, det er Koh Yao Noi selv. Dette er en sånn perle av en øy som man egentlig ikke har lyst til å fortelle om – for om alle reiser hit, så forsvinner jo sjarmen.

Men nå har vi røpet hemmeligheten. Bare ikke si det til noen …

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN