1. Ikke ta ut penger før avreise

Med mindre du skal et sted du tror det skorter på uttaksmuligheter. På flyplassenes minibanker eller innvekslingsfilialer er det nemlig et fordyrende mellomlegg som kan koste flesk. I tillegg er ofte vekslingskursen dårligere enn på det aktuelle feriestedet.

LES OGSÅ: SLIK SIKRER DU BOLIGEN NÅR DU ER BORTE

2. Velg lokal valuta

Du skal ikke lenger enn til Svinesund før de spør deg om du ønsker å betale i svenske eller norske kroner. Her er svaret alltid lokal valuta. Velger du å betale med norske kroner i utlandet gir du som regel penger rett i lomma til eierne av minibanken eller terminalen, og de vet å smøre tjukt på. Så den beste prisen får du altså alltid i lokal valuta.

3. Få oversikt over gebyrene og velg riktig kort

De fleste norske bankers kredittkort er dyre å ta ut penger i utlandet med. Noen krever et gebyr pluss opp mot 1,5% av uttakssummen, mens andre har gebyrfrie kontantuttak, men til gjengjeld krever rente fra uttaksdato. Med andre ord, om du ikke trenger kontanter, er det bedre å dra kortet enn å ta ut penger. Men noen kredittkort, som Sparebank1, Storebrand sitt og Bank Norwegian Visa, skal verken kreve gebyr eller rente fra uttaksdato ved utlandsuttak. Valutapåslag (som regel mellom 1,75– 2%) er uunngåelig og noe alle debetkort og kredittkort har ved bruk i utlandet. Noen minibanker krever også gebyr, uavhengig av hva slags kort du har. Da er det enten bare å godta, eller lete etter en ny og kostnadsfri minibank.

4. Ha sunt kortvett

Når man først bruker kortet er det også noen ting som kan være lurt å huske på. Først og fremst unngå å bruke magnetstripen, og prøv alltid først med chip. Med magnetstripe er man mer utsatt for såkalt «skimming». Kontaktløs betalingsteknologi tilbys også flere steder, og anses som trygt. Da slipper man også at noen kan notere seg PIN-koden din. Og snakk om kode, lær deg din egen utenat og ikke ha den nedskrevet i nærheten av kortet. Det kan også være lurt å ha på SMS-varsling som sier ifra hver gang kredittkortet blir belastet, om uhellet først er ute. Det er jo en fin måte å holde feriebudsjettet på også.

VERDENS RARESTE LOVER OG REGLER

5. Ikke gi fra deg kortet

Verken til servitører, taxisjåfører eller hotell. Legg det heller ikke bak disken. Blir kortet ditt misbrukt etter at du har gitt det fra deg eller lagt det igjen i bardisken, har du per definisjon opptrådt uaktsomt. Dette er grunnlag for å nekte deg erstatning, og du må dekke tapet selv. Oppdager du at kortet forsvinner er du også pliktig til å melde banken med en gang, slik at det sperres og misbruk kan unngås.

Kilde: Dinero

TILBAKE TIL FORSIDEN