REDAKSJONELL ANNONSE

Det er ingenting som å oppleve noe sammen. Oppdag et lite stykke paradis dere ikke visste fantes. Ta med familien på øyhopping mellom Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera. Om dere hopper fra øy til øy får dere i pose og sekk!

Balearene er en drøm av en øygruppe! Foto: Consell Insular de Formentera

Gjør dere klar til en drømmereise!

HER KAN DU LESE MER OM BALEARENE

Ibiza – en verdensarvsskatt!

Ibiza er kjent for sitt aldri hvilende natteliv, men visste du at øya står på UNESCOs verdensarvsliste? Faktisk har Ibiza fire slike steder – og det både for kulturarv og natur.

Gamlebyen Dalt Vila er med sine smale og ganske bratte middelaldergater, sine små og koselige torg og sine velbevarte renessansemurer fra 1500-tallet noe helt særlig å besøke. Foto: Turespaña

Gamlebyen Dalt Vila er med sine smale og ganske bratte middelaldergater, sine små og koselige torg og sine velbevarte renessansemurer fra 1500-tallet noe helt særlig å besøke. Innenfor bymurene i den hvite gamlebyen dukker fotografimotivene opp på hvert gatehjørne. Ta en kikk inn i en av dem mange småbutikkene, nyt en lang lunsj på en formiddagskafé – eller bare sitt og beundre menneskene.

Adlib-mote er ensbetydende med håndlagde, originale kreasjoner – og med hvitfargen som dens fremste kjennetegn. Foto: Consell Insular d´Eivissa og JFT

Det hvite fra byen finner du igjen i det hvite i Adlib-motens gevanter. Den er ensbetydende med håndlagde, originale kreasjoner – og med hvitfargen som dens fremste kjennetegn.

Det naturlige havsaltet på Ibiza ekstraheres i naturparken Ses Salines d’Eivissa. Foto: Consell Insular d´Eivissa og DS

Psst, husk å smake på Ibizas blomstersalt.

Det naturlige havsaltet, som ekstraheres i naturparken Ses Salines d’Eivissa, inneholder mer enn 80 forskjellige mineraler og naturlige sporstoffer fra Middelhavets skattkammer. 

Eller hva med en å oppleve en helt magnetisk solnedgang? Det sies at kalksteinsformasjonen Es Vedrà like utenfor Cala d’Hort-stranden på sørkysten av Ibiza er det tredje mest magnetiske punktet i verden. I skumringstimen kan du få med deg et særsyn når solen går ned i havet.

Ibiza er verdenskjent for sine magiske solnedganger. Foto: Consell Insular d´Eivissa og SC

Det er like lett å komme seg til en av verdens vakreste strender, Ses Illetes på Formentera, som det er å besøke Ibizas yrende liv. Om sommeren nås begge øyene Ibiza og Formentera med ferje fra Mallorca.

Formentera – når det enkle er best

Det sies at hvis paradiset finnes, så må det ligne veldig på Formentera

Øya er 19 kilometer lang – og strandlinjen som er på hele 69 kilometer, består stort sett av herlige strender!

Det sies at hvis paradiset finnes, så må det ligne veldig på Formentera! Foto: Consell Insular de Formentera

Det er hit du drar hvis du drømmer om å hengi deg til ekte, avslappende natur. Det er for eksempel langt flere sykler enn det er biler på øya, småbyer i stedet for storbyer, og du kan dra på vandreturer, ri på hester og få utløp for ornitologen i deg.

Dra på sykkeltur på Formentera – Ibizas sjarmerende lillesøster. Foto: Turespaña

Men vi er nødt til å snakke om havet. Om den intense blåfargen som omslutter Balearene, og som nesten umerkelig spes på med en vifte av ulike nyanser av grønt. Og det er under havoverflaten at den virkelige skatten skjuler seg: Den undersjøiske sjøgressengen Posidonia, som står på UNESCOs verdensarvliste, er stedsspesifikk og finnes bare akkurat her. Den åtte kilometer lange, levende organismen er over 100 000 år gammel, og strekker seg hele veien fra Ibiza til Formentera.

Den undersjøiske sjøgressengen Posidonia, som står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Consell Insular d´Eivissa og MSF

Psst, sjøgresset Posidonia renser havvannet og skaper det unikt klare, turkise vannet, og  området til et av de absolutte høydepunktene for dykking. Det sies at én kvadratmeter Posidonia-sjøgress produserer mer oksygen enn en kvadratmeter skog på land!

Ta dere tid til å nyte Formenteras slowfood. Tørket fisk, fritert blekksprut eller hva med blekksprut fritert i sitt eget, sorte blekk? Nyt et glass lokalprodusert rosévin eller flaó – en lokal ostekakespesialtet med peppermynte. Ah, la tiden seile!

Psst, drømmer du om en dukkert på verdens beste strand? Stranden Ses Illetes er flere ganger blitt kåret som verdens vakreste, og vi forstår godt hvorfor. Ofte blir den kalt den rosa stranda, fordi møtet mellom den hvite sanden og det turkise havet skaper en helt spesiell glød.

Stranden Ses Illetes er flere ganger blitt kåret som verdens vakreste. Foto: AETIB

At man bare kan komme til Formentera med ferje fra Ibiza (og fra Mallorca om sommeren) høres kanskje besværlig ut, men har vist seg å være helt avgjørende for å bevare øyas særlige stemning.

Mallorca – (gjen)oppdag en feriefavoritt! 

Øya med turkist vann, gylden strandsand og den pulserende, livlige hovedstaden Palma.

Postkortidyllen vil ingen ende ta på Mallorca. Foto: AETIB

Mallorca er vakker fra alle sider. Postkortidyllen vil ingen ende ta, uansett om det er Palmas travle gater som foreviges eller en utflukt til en av de mer enn 300 strendene.

Og trikketuren mellom Sóller og havna tre kilometer lenger nede mot Middelhavet om bord i én verdens eldste trikker, er en fornøyelse for store og små.

Trikketuren mellom Sóller og Palma er én verdens eldste trikker. Foto: Turespaña

Midt mellom det yrende livet i hovedstaden Palma og det klare vannet på strendene, ligger det et annet Mallorca som er ukjent for mange. Det er det magiske grønne landskapet langs Tramuntana-fjellkjeden. Det er et Mallorca med blomstrende mandeltrær, herlige små landsbyer, av bølgende marker av korn og oliventrær, som dekker hver krik og krok utenfor steinterrassene langs fjellsidene. Fjellkjeden Sierra de Tramuntana som strekker seg over Mallorca, innlemmet på UNESCOs verdensarvliste, er et must for deg som liker opplevelser.  

Psst, husk å smake på Mallorcas gull!. Med sin tusen år lange tradisjon for olivenoljeproduksjon, løfter mallorcansk olivenolje, utvunnet i Sierra de Tramuntana, enhver gastronomisk rett et hakk mot perfeksjon. 

Husk å smake på Mallorcas gull – olivenolje! Foto: Turespaña

For å få en smakebit av Baleaerne, kan du prøvde deg på en alkoholfri variant av den lokale likøren Hierbas Ibicencas.  Mens originalen har vært produsert og perfeksjonert siden slutten av 1800-tallet og inneholder så mange som 20 forskjellige urter, kommer du langt med krydderurter du kjenner. Bland litt rosmarin, litt timian – og hvis du tør, litt anis – i en god jomfruolivenolje, lukk øynene og drøm deg til Balearene!

Når Mallorcas severdigheter er krysset av på lista over gjøremål, er det på tide å øyhoppe videre. Med ferje fra Port of Alcúdia på Mallorca går turen videre til Ciutadella på Menorca.

Menorca – dypp tåa i en turkis bukt 

Menorcas landskap kan sjarmere den største ringrev av en turist med sin storslåtthet. Uansett hvor du tar deg frem på øya, ligger det en sandstrand og et svalende bad for dine føtter. På sørsiden av øya er strendene fulle av hvit sand, turkisblått hav og rolige furulunder. Flere av dem er nesten urørte perler som ligger og venter.

Uansett hvor du tar deg frem på Menorca, ligger det en sandstrand og et svalende bad for dine føtter. Her fra Cala Mitjana. Foto: Fundación Menorca

«Unikt i verden». Det er ikke tilfeldig at overskriften på søknaden om å innlemme Talayotkulturen på Menorca på UNESCOs verdensarvsliste lød nettopp slik. Talayotkulturen forteller en særegen historie om Menorcas forhistoriske innbyggere, en epoke i balearisk historie som strakte seg over 2200 år. Talayotkulturens innbyggere reiste megalittiske monumenter – store, tårnlignende bygninger lagd av steinblokker. Over 1500 arkeologiske funnsteder er avdekket. Det sier ikke lite på en ganske liten øy!

Talayotkulturen forteller en særegen historie om Menorcas forhistoriske innbyggere, en epoke i balearisk historie som strakte seg over 2200 år. Foto: Fundación de Menorca

Maten på øyene i Balearene bryster seg av å bruke friske, lokale råvarer. Kombinert med tradisjonsrike oppskrifter er det … vel, oppskriften på et godt minne! Og signaturretten på Menorca er sjømattretten caldereta. Hummerstuing!

På sørsiden av øya er strendene fulle av hvit sand, turkisblått hav og rolige furulunder. Foto: Fundaciuón de Menorca

Øyhopping på Balearene

Mallorca er forbundet med de andre øyene i Balearene både med fly og båt. For å komme til Menorca kan du ta ferje fra nordsiden av Mallorca. Og for å komme deg fra Formentera til storesøster Mallorca, går det egen ferje hele sommeren. Mellom Ibiza og Formentera er det gode ferjeforbindelser med daglige seilinger. På Balearene er øyhopping lekende lett!

Øyhopping på Balearene er lekende lett! Foto: AETIB

Reis trygt til Balearene

Spanske myndigheter har lagd en egen nettside med informasjon om trygge reiser til og i Spania. De gjelder naturligvis også Balearene. Avlegg nettsiden et besøk, og les de siste oppdateringene om hva som gjelder for å skape en trygg ferietur for familien.