JULEGAVETILBUD PÅ ABONNEMENT
– Les mer her!

Sjøfareren

Erika Fatland, Kagge Forlag, september 2024
«En reise gjennom Portugals tapte imperium» høres muligens noe tørt og akademisk ut, men Erika Fatlands nye kulturhistoriske reiseskildring er alt annet enn kjedelig. På sitt mest ambisiøse litterære seilas reiser hun i kjølvannet av en underkommunisert del av historien, for å finne ut hvordan Portugals imperium først oppstod, og ikke minst hva som er igjen av arven etter Portugals gamle sjøfartsimperium. Det er en turbulent ferd i tid og geografi, som nå har blitt til nesten 700 sider full av spennende menneskemøter til nesten til 20 forskjellige land langs vestkysten av Afrika, til Asia og Sør-Amerika. Årets beste reisebok utgitt på norsk fortjener terningkast seks. Dette er en forfriskende historietime. 

Reis bedre

Trygve Sunde Kolderup, Skald forlag, mars 2024

Et viktig tilskudd i diskusjonen om mer miljøvennlige reiser. I sin kompakte guide til «større inntrykk med mindre avtrykk» viser forfatteren at det gjelder å ha to tanker i hodet samtidig. En suveren veiviser til hva vi kan gjøre, og ikke minst hvordan vi bør reise – med gode og konkrete bevis på at turisme er essensielt for både kultur og natur mange steder i verden.


Smugler eller grenselos?

Kristina Quintano, Solum Bokvennen, august 2024
Hver dag risikerer flyktninger og migranter livene sine ved å krysse farlige grenser. Ofte er det organiserte menneskesmuglere som står for reisen. Men hva gjør at samfunnets mest sårbare velger å legge sin skjebne – og ofte mye penger – i hendene til de som tilrettelegger det hele? Kristina Quintano har dokumentert denne komplekse virkeligheten i over 20 år, forteller om gråsonen mellom menneskesmuglere og fortidens grenseloser. Er det like svart-hvitt som vi tror? Makedonia skjuler et ektepar flyktninger under falske høyballer. En akademiker i Sahara frakter migranter om natten. Samtidig fortsetter torturen, og mens mange tvinges ombord på elendige båter nærmest dømt til havari. 

Naturparadokset

Marit Beate Kasin, Res Publica, mars 2024
Skogen hugges ned og veier bygges slik at forholdene for å nyte naturen blir best mulig. Det er dette som er naturparadokset. Boka tar også for seg tilstanden og utfordringene til dyrelivet på land og vann, fra fugl til fisk, og forfatteren reiser selv rundt i Norge for å se hvordan det står til med dyr og natur i en tid hvor debatten om friluftsliv versus naturvern blir stadig mer betent. 

Villmarka rett rundt hjørnet

Mikkel Soya Bølstad, Gyldendal, april 2024
Hvor godt kjenner du ditt nærmeste vassdrag eller skogsområde? Friluftsentusiast og biolog Mikkel Soya Bølstad slår et slag for de nære og kortreiste opplevelsen, som kan være vel så spennende som langt mer bejublede og populære naturperler. Forfatteren tar utgangspunkt i 18 turideer. Her er sekkevis av turglede, livsfilosofi og tips til alt fra vintersykling til padling.


Makta i drakta

Eirik Grasaas-Stavenes, Cappelen Damm, april 2024
«En fotballreise gjennom et Europa i krig og krise» er et fascinerende innblikk i hvordan fotball fungerer som et sosialt lim på tvers av alder, sosial status, religion og landegrenser. Alle med et fnugg av entusiasme for det vakre spillet vil nikke ekstra gjenkjennende til beretninger om eufori og frustrasjon utløst av spillet om ballen i denne fascinerende fotballreisen i inn- og utland.


Null stress!

Julie Valsø, Kagge forlag, mai 2024
Pandemi og småbarnskaos, en liten leilighet i storbyen, trøblete økonomi og et gryende ønske om å finne på noe nytt. «Bobil var svaret på alle problemene våre!» konkluderer forfatteren, som sporenstreks utvikler en drøm om å reise Europa rundt med bobil sammen med ektemann og to barn. Det er en reise i geografi og følelser, og en dønn ærlig fortelling om livets gleder og vreder.

Naturopplevelser i Norge

Tom Schandy, Kagge forlag, august 2024
En rikt illustrert guide til store naturopplevelser gjennom de ulike årstidene. Tom Schandy er en eminent fotograf og dyktig formidler, og her er det massevis med inspirasjon til opplevelser som handler om alt fra lundefugler i snøvær og fargerike enger med orkideer, til livlige fuglefjell, havørn på jakt, moskus på vidda og villrein i brunst hele Norge rundt – året rundt. 

Med sommerfuglhåv i Amazonas

Gert Nygårdshaug, Cappelen Damm, august 2024
Reiser til Amazonas var spiren til Nygårdshaugs romaner om Mino Aquiles Portoguesa, først sett i «Mengele Zoo» fra 1989. Nå er det hans egne reiseskildringer fra Amazonas som er blitt bok. Vi får være med den produktive forfatteren på sommerfugljakt i Venezuela og Brasil på ulike turer fra 1986 til 1992, i et artig innblikk i miljø og mennesker som la grunnlaget for «Mino-serien». 

Hvordan spiser man en mammut?

Uta Seeburg, Risk forlag, september 2024
Fra de første måltidene hvor mammut sto øverst på menyen, via konservering av kjøtt, til barokkens fråtseri, jakten på eksotiske krydder, sultkatastrofenes konsekvenser og moderne matjåleri. En nærmest kronologisk reise i kulinarisk utvikling kan sannelig forklare verden og 12000 år med kulinarisk historie, servert i form av 50 lettfordøyelige tekster. En liten godbit.

Berre bønder lengtar heim

Are Kalvø, Kagge forlag, september 2024
Hva er egentlig best, bygd eller by? På typisk kalvøsk vist bestemmer forfatteren seg for å teste både by- og bygdeliv. Han bosetter seg en periode på Utsira, som er Norges minste kommune, og så London, siden det er selve essensen av en metropol. Resultatet er selvsagt morsomt, men også overraskende tankevekkende. Her er det kontraster på alle måter.

Romerriket


Magnus Helgerud, Aschehoug, august 2024
Å la tankene vandre til Romerriket ble en viral trend i fjor, og i sin nye bok
«100 ting jeg tenker på når jeg tenker på Romerriket» tar forfatter Magnus Helgerud dette til et nytt nivå. En festlig historietime som viser hvor stor innflytelse denne epoken fortsatt har, på alt fra infrastruktur til lover og regler. Her er det massevis av morsomme anekdoter og kuriosa.

Året ute


Stine og Hege Schultz Heireng, Gyldendal, september 2024
Livet er best ute, mener «tursøstrene» Stine og Hege – og kommer med 100 tips til korte så vel som lange turer ute i norsk natur. Boka er delt opp slik at forslagene følger årstidene, slik at leseren kan finne konkret inspirasjon uansett sesong. Med alt fra kyst og fjell til dype daler og snødekte vidder er det et allsidig utvalg av opplevelser både høyt og lavt.

Nabovarsel


Hallgeir Opedal, Bonnier forlag, november 2024
Hva er egentlig forskjellen på nordmenn, svensker, dansker, finner og islendinger? Journalist Hallgeir Opedal er nysgjerrig, og legger ut på fire ulike «roadtrips» i våre naboland for å finne svaret med henholdsvis scooter, elsykkel, sparkesykkel og leiebil som framkomstmiddel. Det blir en reise som gir både svar og spørsmål – og usedvanlig mange morsomme anekdoter. Lærerikt om Norden.

ELLER HVA MED ET ABONNEMENT I JULEGAVE? NÅ HAR VI SPESIALTILBUD!