God mat og godt øl - begge deler finnes i Ljubljana. Foto: Torild Moland

God mat og godt øl – begge deler finnes i Ljubljana. Foto: Torild Moland

Flere turer har det nå blitt, og Anne Mari har sammen med ektemannen Arild Nyhuus (67) reist på interrail fire ganger. I 2015 ble det nok en tur, da de satte kursen mot Venezia. Der skulle Anne Mari ha konserter med koret hun er med i, før veien gikk videre til familietreff i Kroatia, før noen dager i Geneve, Køln og Berlin. Hele ferden foregikk på skinner, noe de begge er enige om er en ypperlig måte å feriere på.

– Det beste med tog er at man får en følelse av en langsom reise – selv om det går fort. Vi sitter ofte med kart og følger med på terrenget og ser hvordan geografien veksler nedover, noe som er veldig spennende. Man får også en følelse av avstander på en helt annen måte og du opplever så mye mer enn når man for eksempel drar med fly, forteller Anne Mari entusiastisk.

– Jeg liker å si at en tur med tog er reise, mens fly er transport, ler hun.

INTERRAIL: RYGGSEKKFAMILIEN

Tyskland på topp

Første gangen de reiste på interrail var i 2010. Da dro de blant annet ned til Lyon i Frankrike, og så hele pilegrimsveien til den spanske byen Santiago de Compostela. Turen brukte de ni uker på, og de hadde kjøpt én interrailbillett for veien ned og én billett for veien hjem igjen, som da gikk gjennom hele Europa.

Men landet de liker best å toge i er Tyskland.

– De tyske togene utmerker seg med høy standard og servering. Jeg husker spesielt en nattogdistanse mellom København og Frankfurt som en høydare, forteller Anne Mari. Da ble de innlosjert i en flott sovekupé og servert en god frokost på morgenen. For de to unner seg ofte å reise på 1. klasse når de er på tur, og da følger slike goder med.

INTERRAIL: VENNINNER PÅ TUR

Drømmer om flere turer

 Før paret drar på tur koser de seg med å finne steder på kartet de ønsker å reise innom, og de syns det er trygt å ha en idé om reiserute før de drar avgårde. Overnatting fikser paret underveis, og kommer gjerne til nye steder litt tidlig på dagen for å finne nytt bosted. Og paret Nyhuus som nå har blitt svært drevne på denne reisemåten, skulle ønske at de fikk med seg venneflokken også.

Anne Mari mener Roma er en fantastisk by å reise til, og helst med tog. Foto: Marte Veimo

Anne Mari mener Roma er en fantastisk by å reise til, og helst med tog. Foto: Marte Veimo

– Jeg vil absolutt anbefale andre eldre par å dra på tur på denne måten. Det virker som at mange av de som hører om turene vårene ønsker å gjøre det samme, men så tar de aldri helt steget. Men det burde de, og med egen seniorbillett får vi jo en god pris også, forklarer Anne Mari.

Hun trekker frem Roma som en fantastisk by å reise til, og synes Zagreb og Ljublana var fine steder å stoppe, med konserter og byvandring.

EUROPA PÅ SKINNER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN