Zoe Aurora og Keon Tobias har allerede sett mye av Europa med tog, og det venter enda flere spennende opplevelser. Foto: Privat

Zoe Aurora og Keon Tobias har allerede sett mye av Europa med tog, og det venter enda flere spennende opplevelser. Foto: Privat

Kay Asbjørn og datteren har reist på interrail i én måned hele fire ganger, mens sønnen Keon Tobias (6) har vært med på to av dem. Hele Europa er utforsket, som regel  på tre til fem ukers turer, og hele familien liker godt å kjøre med tog.

– Jeg liker at selve reisen også er en del av ferien. Med fly blir man fraktet som i en kapsel fra et sted til et annet. På toget får du se hvordan landskapet og kulturen forandrer seg når man tøffer over grenser og inn i nye land, sier pappa Kay Asbjørn som ønsker å dele denne gleden med barna.

EUROPA PÅ SKINNER

Tenker på miljøet

– Pappa har ikke førerkort, så da får vi aldri kjørt bil, men det er greit fordi bilene ødelegger miljøet og gjør at isbjørnene mister hjemmet sitt, forteller Zoe Aurora.

– Vi er begge miljøbevisste, sier pappa som jobber som rådgiver i Naturvernforbundet. Han forsikrer at toglidenskapen handler like mye om at familien synes det er behagelig å reise med tog og fordi barna lærer så utrolig mye mer av det.

– De møter folk fra hele verden. De må snakke engelsk og de møter barn og leker og har det gøy. De får høre morsomme historier fra folk fra Romania og lukte på tåfisen til folk fra Tsjekkia.

Han understreker også at en lang togtur er mye mer avslappende, og ikke minst mye hyggeligere for både store og små, enn å gjøre samme turen med bil eller fly.

– Vi har tid til å aktivisere og leke med barna, i stedet for å måtte konsentrere oss om kjøring og skiltlesning, påpeker han.

– Jeg vokste opp med lange bilferier til Sverige, Danmark og Tyskland. Med en bilsyk bror, og stressa foreldre som småkranglet om veien, fikk jeg overdose, ler han.

Antall stopp bestemmer man helt selv, ser det spennende ut er det bare å hoppe av toget. Foto: Privat

Antall stopp bestemmer man helt selv, ser det spennende ut er det bare å hoppe av toget. Foto: Privat

– Vi reiser også med tog fordi det er gøy. Fordi folk er gode og snille og fordi vi er nysgjerrige og vil oppleve mer enn andre skandinavere rundt et basseng i Las Palmas.

INTERRAIL: VENNINNER PÅ TUR

Flotte opplevelser

For tre somre siden dro han og barna på en fire ukers ferie gjennom Øst-Europa og til Balkan. Turen gikk over all forventning.

– Togene i Øst-Europa holder god standard. De har ofte egne restaurantvogner, med god mat. Her er det vanlig å reise med barn på tog, så Zoe Aurora fikk massevis av nye venner underveis. Vi tok oss god tid, stoppet ofte og tilbrakte flere dager på et sted. Det er viktig.

Å sove på toget er ingen problem – i hvertfall ikke for trøtte seks- og tiåringer. Foto: Privat

Å sove på toget er ingen problem – i hvertfall ikke for trøtte seks- og tiåringer. Foto: Privat

Kay Asbjørn trekker frem grilling med nye venner på en strand i Moldova, Kotorfjorden i Montenegro, samt besøket i gamlebyen i Split, der han og barna gikk seg vill i de trange, romerske gatene, som spesielt hyggelige sommerminner. Aurora husker to andre opplevelser spesielt godt:

– Vampyrslottet! Pappa ble kjempeskremt av vampyren som kom løpende etter oss. Og da jeg tok verdens lengste vannsklie i Kiev, sier Aurora.

Besøket i Draculas slott, som ligger i Transilvania i Romania, var et høydepunkt for dem begge. Keon likte best badepalassene i Budapest og Drageslottet i Krakow.

– Så lenge vi kombinerer togreisene med opplevelser, og noen overnattinger i byene og stedene vi reiser forbi, blir alle fornøyde, forsikrer pappa.

Og om det å reise så langt med tog sier tiåringen Zoe Aurora:

– Jeg synes det er fint å sove på toget, det kommer så fine lyder fra toget og jeg blir alltid veldig fort trøtt.  

INTERRAIL: TOGENTUSIASTENE
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN