Frem til nå har avkobling på ferie betydd alt annet å koble fra. Med boomen av sosiale medier har er det viktigtigere enn noen gang å ha god tilgang til internett. Men hvor avslappende er det egentlig å bruke brorparten av ferien til å publisere bilder på Instagram, skryte av restauranter på Facebookog like mye tid på å kommentere det venner og kjente har lagt ut fra andre steder rundt omkring i verden? Og minst like viktig: Vil den oppvoksende generasjon i det hele tatt takle en situasjon hvor de stenges ute fra den digitale verden?

Bli abonnent i dag!

Forandring i emming

Spørsmålet er høyaktuelt også for de som arrangerer reiser, og handler mye mer om medmenneskelighet enn moderniseringsfrykt.

Internettilgang på hoteller og resorter er i dag en selvfølge, så vi kan surfe og holde oss oppdatert. Men nå kommer mottrenden. Foto: Istock

Internettilgang på hoteller og resorter er i dag en selvfølge, så vi kan surfe og holde oss oppdatert. Men nå kommer mottrenden. Foto: Istock

– Kvalitetstid med våre nære og kjære er kanskje det viktigste for oss når vi reiser på ferie. At både mann og barn sitter fordypet i mobil og iPad både ved bassenget og under middagen, er noe mange kanskje ikke helt er fornøyd med, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

Hun får støtte fra kollega Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.
– Jeg merker det jo selv – den koselige feriekvelden på verandaen med vin og snacks når barna har lagt seg. Iblant er vi mer opptatt av å lese om hva andre gjør, oppdatere venner på Facebook og Instagram, sjekke mail og nyheter enn å være sammen, innrømmer hun.

Larsen-Vonstett kjenner godt til begrepet «digital detox», og er sikker på at det er noe som vil bli enda mer aktuelt i framtiden.
– Vi glemmer nok dessverre iblant å være tilstede i nuet – kose oss sammen med dem som er der her og nå. Sosiale medier har ronisk nok gjort mange av oss mer usosiale, reflekterer hun.

Detox-hotell

TV-skjerm var en gang like obligatorisk som seng på hotellrommet, men i dag har mange hotell, spesielt i tilknytning til flott natur, valgt å fjerne skjermen – for å fokusere på egne opplevelser. Hotellkjeden Marriott har innført såkalte «tech-free zones» på flere av sine hotell i Karibia, deriblant Mexico. Også i pulserende storbyer dukker tilsvarende tilbud opp: Etter å ha sett hvor avhengige gjestene var av smarttelefoner og nettbrett, lanserte hotellet The Westin i Dublin en egen kur mot digital avhengighet for et års tid siden.
– Vi vil at våre gjester skal føle seg bedre når de reiser herfra enn ved innsjekkingen. Derfor er det helt naturlig å se på hvordan vi kan hjelpe til med å «slå av» under oppholdet, sier Fred Smits, hotelldirektør ved The Westin.

Gjestene som bestiller en digital detox kan frivillig gi fra seg alle sine digitale dingser ved ankomst, og nyte et spesialdesignet program så langt unna den virtuelle verden man kan komme. Spabehandlinger, brettspill og fysisk lesestoff er blant det de får i en «overlevingspakke» i den virkelige verden.
– Mens de færreste er villige til å gå så langt som å gi fullstendig slipp på mobilen, har vi fått svært mye positiv respons på tiltaket, sier Smits.

Gammel sjarm

Kanskje handler det om å gjenoppdage de gode, gamle gledene ved en ferie. Da charterselskapet Apollo før jul lanserte sine spådommer for framtidens reisetrender, var mantraet «back to basic» et viktig budskap. Folkets krav om luksus trenger ikke nødvendigvis å handle om fasiliteter.
– Vi vender nok mer om mer tilbake til den lille badeviken som ikke har wifi, og hotell uten nettilgang blir en ny form for luksus. Nordmenn er blitt vant til å være på og tilgjengelige hele tiden, også i feriedagene. Dette kan resultere i et behov for digital detox, noe vi i Apollo tror vi vil se mer av i tiden som kommer, sier Helen Begby.
For turarrangørene er det fortsatt langt viktigere å informere om at et hotell faktisk har god internettilgang, enn å fronte steder som bevisst har valgt å distansere seg fra den digitale boblen. Men behovet for en digital avrusning blir neppe mindre med tiden.

– Jeg er ganske sikker på at det vil komme etter hvert. Så blir jo spørsmålet om vi virkelig er klare for en digital detox-kur eller ikke, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Les også om boligbytte her!