Her er 17 tips for en litt billigere ferie:

1. Book når sola skinner

Bestill neste reise når sola skinner ute. Ja, det er riktig: Ifølge statistikk fra finn.no viser det seg at flere booker reise når det regner ute, og prisene styres av trafikk. Så jo flere som booker samtidig, desto dyrere blir det. Finn mener prisene går opp minst 100 kroner bare det regner ute. Altså bestill når de andre er ute og soler seg!

2. Bestill selv

Sjekk priser på nettsider som hotels.com og expedia.no – men ring eller send en e-post til hotellet selv og hør om du kan få en bedre deal direkte. Det lønner seg også å sjekke flere nettsider for samme hotell, prisene kan variere.

3. Spis lunsj

Veldig mange bedre restauranter har et billigere lunsjalternativ, hvor du får full lunsjmeny for bare 15 euro, når tilsvarende koster minst 40 euro på kveldstid. Så spis en stor, sen lunsj, med vin og det hele – og dropp middagen.

4. Velg billig land

Smarte penger har utarbeidet en liste over prisnivået i mange populære ferieland i forhold til i Norge, og land som Myanmar, Bulgaria, Makedonia, India og Albania ligger 70% under Norge. Det vil si at noe som koster 100 kroner i Norge, bare koster 30 kroner her. Andre billigere ferieland er Vietnam, Thailand, Russland, Marokko, Montenegro, Romania og Polen.

5. Bytt by

Flyselskapene opererer med lokkepriser, som vil si at det er billig én vei, og dyrt den andre. Men du kan lure dem – ved å fly hjem fra en annen by! Fly ned til Dubrovnik og hjem fra Split i Kroatia, eller fly til Krakow og hjem fra Warzawa.

6. Sjekk valutaen

Den norske kronen er lavere enn på lenge, samtidig som euro, dollar og pund er rekordhøye. Bare det siste året har dollaren blitt over 30 prosent dyrere i forhold til kronen og pundet har økt med 20 prosent. Det betyr at populære ferieland som USA, England, Spania og Frankrike er blitt tilsvarende mye dyrere å reise til. Av europeiske sommerferieland velg heller Tyrkia, Kroatia, Bulgaria eller Albania. Australia, Brasil, Sør-Afrika, Russland og Argentina er også gunstig valutamessig å reise til om dagen.

7. Bestill i tide

Det vil si jo tidligere, jo bedre. Sommerferien bør være bestilt innen april for å sikre seg de beste billettene og tilbudene. Om mai kommer med drittvær, som i fjor, setter alle seg ned og booker samtidig – og hva skjer da? Prisene går opp.

8. Prute!

Vi nordmenn må slutte å synes at det er flaut å prute. I mange kulturer er det faktisk forventet, og man betaler for mye om man ikke pruter. Selv på store hotell og i kjente butikker er det noe å hente – du får nesten alltid et lite avslag eller en ekstra gave.

9. Araberland

Flere populære ferieland, ikke minst i den arabiske verden, har sett en enorm dropp i turiststrømmen på grunn av terrorhandlinger og uroligheter – som Tunisia, Egypt og tildels Tyrkia. Til og med rolige Jordan har mistet nesten halvparten av turistene siden 2011. UD fraråder generelt reiser til Tunisia og Egypt, men har ingen reiseråd mot turistreiser til Tyrkia (foruten grenseområdene mot Syria) eller til Jordan. Både fly til og hotellpriser i Jordan er gunstige nå.

10. Billig bil

Flere leiebilselskap opererer med såkalte flytende priser som endrer seg fra dag til dag. Ifølge oversikt fra Avis, er det billigere å surfe i helgene når ingen andre gjør det, da finner du de beste tilbudene.

11. Kantsesong

Høysesong i Asia og Afrika er under den europeiske vinteren, da vi alle vil ha sol og varme, og tildels i sommerferien juli-august. Men både Asia og Afrika er vel så fint vår og høst. Bare sjekk regntidene – Kenya har regntid fra april til juni, men er flott på høsten. Thailand har regntid fra juni til oktober, men det regner stort sett bare litt på ettermiddagene.

12. Billig luksus

Det er en myte at alle luksushotell er dyre. I mange land i Asia får man dobbeltrom på fire- eller femstjerners hotell for 500 kroner natta i kant- og lavsesong. Søk gjerne på TripAdvisor og let etter kuppene. Vi fant dobbeltrom på vakre Navatara Resort i Phuket for 390 kroner i juli.

13. Bo privat

Om du ikke MÅ bo på luksushotell, kan det være lurt å vurdere annen overnatting, som leilighet i en storby, boligbytte eller sofasurfing – der du som medlem av en sofasurferklubb kan bo gratis hos andre medlemmer. Sjekk ut: www.couchsurfing.com

14. Aktiviteter

Alle storbyer har mange gratis tilbud, som konserter, litteraturkvelder og dansekvelder. Det beste er vel å google free og byen du skal til. I New York er disse nettsidene et godt sted å starte: newyork.going.com og freenyc.net.

15. Gratis guide

Det finnes mennesker der ute som helt gratis bruker tid for å guide deg i sin egen hjemby. I New York treffer du dem på www.bigapplegreeter.org, i Polen på www.freewalkingtour.com, i Oslo (!) på www.freetouroslo.com og i andre byer på www.hospitalityclub.org. Det forventes gjerne at du donerer et lite beløp.

16. Pakk selv

Charterturer er billig i januar og mai, når selskapene har ledige restplasser. I høysesong derimot, ikke minst i skolens ferier, er det billigere å pakke selv. Eksempel: Rutefly i april til Bangkok med Thai Airways og til Phuket med AirAsia og to uker på firestjerners Peach Blossom Resort koster kr 6620, mens fly og samme hotell med charter koster kr 10348 tilsvarende periode.

17. Upopulært

I fjor skulle alle til Hellas, i år er det Spania. Når trykket på en destinasjon stiger, øker prisene. De store byråene som Ticket og Ving melder om en forflytning vestover i Middelhavet i sommer, fra Hellas/Tyrkia mot Frankrike /Spania /Portugal (unna flyktningestrømmen fra Syria). Så se heller mot Tyrkia, eller til og med Hellas, som kommer til å ha masse gode tilbud i år.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN