Smakfulle Japan

– Maten er så enkel og så ren, men smaker så godt. Det er ikke noe fancy. Men alt er perfekt. Perfekt ris, perfekt sushi. Jeg hadde aldri opplevd noe sånt før, sier Pak, som anbefaler alle som kan å ta turen til Japan.

Sushikokken Vladimir Paks forkjærlighet for det japanske
kjøkkenet startet lenge før han faktisk fikk reist til Japan,
heldigvis stod landet til forventingene.

Han er sønn av en koreansk risbonde i Turkmenistan, startet sin restaurantkarriere i oppvasken på en kinarestaurant i Moskva, ble tilbudt jobb på en sushirestaurant i Vilnius og flyttet til Norge for å være nærmere råvarene. Så, etter å ha laget japansk mat i 7-8 år fikk Pak endelig mulighet til å dra til sushiens hjemland.

Foto: Haakon Hoseth

Etter en lang periode med stengte grenser for turister har landet nemlig endelig åpnet igjen og Michelin-stjernekokken mener maten i seg selv er mer enn god nok grunn til å dra.

– Før jeg dro tenkte jeg at jeg var en god sushikokk, da jeg kom dit innså jeg at det ikke var tilfellet og jeg begynte å forstå den japanske matfilosofien. Det er mange ting du ikke kan se og som mange ikke forstår, men når du er der gir det mening, sier Pak.

Han bruker kniven som eksempel.

Møtet med Japan

Foto: JNTO

Staple food, Fines herbes, Rice noodles, Tableware, Ingredient, Recipe, Dishware

–I Japan kan du ikke kjøpe en dyr kniv før du vet hva du gjør. For om du ikke vet hvordan du skal behandle kniven, så ødelegger du selv den beste kniven etter seks måneder og da har du ikke respekt for menneskene som brukte 3-4 måneder på å lage den. Samme med ris, du må ikke kaste ris. I Norge gjør mange det om de har laget for mye, men i Japan gjør du ikke det –da har du ikke respekt for bonden som har dyrket den. Når du begynner å forstå alt dette da blir du en god kokk, sier Pak.

Og i 2017, på sitt tredje forsøk ble han tildelt gullmedaljen i verdensmesterkapet i sushi og fikk senere beskjed om at skulle han komme tilbake var det helst som dommer så noen andre kunne vinne.

Foto: JNTO

Livets beste opplevelse

Respekten for råvarer og håndverk gjennomsyrer den japanske matfilosofien, og antallet Michelin-restauranter i landet er slående, men du kan faktisk til og med få god mat på 7-Eleven.

– Da jeg konkurrerte i verdensmesterskapet spiste jeg bare på 7-Eleven fordi jeg ikke hadde tid til noe annet. Jeg sto opp klokken 5 og hentet meg sushi og onigiri som kom helt fersk om morgenen. Dette er mulig fordi nivået på maten er så høyt og konkurransen er tøff, sier Pak, som selv fikk en Michelin-stjerne da han åpnet Omakase by Vladimir Pak i Oslo.

Han oppfordrer alle som drar til Japan å prøve seg frem når det kommer til mat.

–Det er nesten umulig å ha en dårlig matopplevelse i Japan. Hvis du vil ha en god sushiopplevelse drar du til Tokyo, vil du ha det beste kjøttet drar du til Kobe, hver region og by har sin spesialitet. Uansett hvor du drar, reiser du en gang kommer du til å ville reise tilbake. Å spise mat i Japan er kanskje den beste opplevelsen jeg har hatt i livet, avslutter Pak.

Foto: JNTO

Food, Tableware, Ingredient, Recipe, Seafood

5 ting du må spise i Japan (ifølge Pak)

Betyr grillet kjøtt og er en av de mest populære rettene i Japan

Betyr grillet fugl og er kyllingspyd helst grillet over kull

En slags nudelsuppe som varierer i presentasjon i ulike regioner

Tokyo-style, egentlig gatemat som kom til da Tokyo fortsatt het Edo

Grillet soyamarinert ferskvannsål – dette er en klassiker

Yakiniku

Yakitori

Ramen

Sushi

Unagi kabayaki

Foto: JNTO

Japan ligger i Øst-Asia og består av 6852 øyer. Øygruppen har en langstrakt, buet form som strekker seg over 3300 km fra nord til sør. Blant de nærmeste naboene finner du Sør-Korea, Russland og Taiwan. Japan har en befolkning på 125,07 millioner innbyggere, tilsvarende 1,6 % av verdens befolkning. Landet er omtrent like stort som Norge i areal, noe som litt mindre enn den amerikanske delstaten California.

70 prosent av landet er dekket av fjell og skog, og spesielt på øya Honshu er det høye fjell, med Fujisan - Fuji-fjellet på norsk - på 3776 meter som det høyeste.

Japans natur byr både på snødekte Hokkaido i nord og subtropisk jungel og korallrev utenfor Okinawa i sør, mens et mylder av kulturelle opplevelser venter i byer som pulserende Tokyo og sjarmerende Kyoto.

Om Japan

Foto: JNTO

Det japanske kjøkken/washoku bruker lite animalsk fett og et ernæringsmessig balansert måltid består av en suppe og tre retter/ichiju-sansai. Maten bygger på fire elementer: Ingredienser, tilberedning, næring og gjestfrihet.Washoku bruker årets sesonger på en måte som gjenspeiles i rettenes ingredienser og utseende. Maten tilberedes ofte ved hjelp av forskjellige matlagingsteknikker som råhet, damping, grilling eller fritering. Gjestfriheten er svært viktig og det å ta vare på gjesten og ønske velkommen er en stor del av måltidet.

Maten spises med spisepinner, og ordene «Itadakimasu» og «Gochisoma» blir sagt før og etter et måltid. Ordene uttrykker takknemlighet til menneskene som tilbereder maten, men også til naturen, til forfedrene og gudene som har beskyttet den. Det handler ikke bare om den ferdige retten, men også om hvordan den serveres på bordet og hvordan den spises.

Japansk mat er ikke bare mat, det er kultur og brer seg rundt i hele verden.

For eksempel osechi-rettene som serveres ved nyttår. Rettene er en måte å ønske det nye året velkommen og uttrykke håp om at året som kommer vil være fullt av energi og lykke. Det japanske folkets tro og tankegang kommer med andre ord til uttrykk i maten og rommet som omgir den.

Japansk matkultur har utviklet seg med påvirkning fra andre land som Kina, den Koreanske halvøya, Sørøst-Asia og i moderne tid, fra Vesten. Som et resultat har verdens deiligste og sunneste japanske mat utviklet seg.

Food, Tableware, Dishware, Ingredient, Table, Recipe, Cuisine, Dish, Plate, Bowl

Om japansk mat

Foto: JNTO

Innholdet er laget av Vagabond Reiselyst i samarbeid med Japan National Tourism Organization.