Hemsedal har alpinbakker for både store og små – og for alle nivåer. Foto: Ida Anett Danielsen

– Wohoooo! Danske Alfred Rud Østerby (12) og kompisen Bertrand Arildsen (14) suser nedover bakkene i full fart. Rett bak følger far Thomas Rud Østerby (43) så godt han kan. Sola glimter til bak fjelltoppene, og føret er upåklagelig. Hemsedals fjelltopper viser seg fra sin beste side i dag, og gjengen fra Roskilde angrer ikke på at skiferien ble lagt nettopp hit.

STOR TEST: NORGES BESTE SKISTEDER

Komplett skisted

– Vi hadde hørt mye positivt om Hemsedal før vi dro, og det har absolutt stått til forventningene. Bakkene er fine, fasilitetene bra og maten veldig god. Og så er det det perfekte stedet å være med barn, for alle bakkene ender samme sted nederst, ler Thomas før han må sette av gårde for å prøve å ta igjen guttene som allerede er langt nede i bakken.

I full fres ned bakkene i Skandinavias alper. Foto: Ida Anett Danielsen

I Hemsedal trives både nybegynnere og mer erfarne skikjørere. Bakkene har forskjellige vanskelighetsgrader, samt at det finnes gode frikjøringsterreng og parker med hopp og rails. Og i Valleland for de minste er det hele sju bakker, minipark, karusell, akebakke og grillområde, hvor hele familien kan kose seg sammen – fra ettåringen til oldemor.
Men det er ikke bare alpint som frister i Hemsedal.

Vi bruker truger for å gå opp til bunnen av Vesle Røggjin, der vi skal starte på Via Ferrata-løypa. Foto: Ida Anett Danielsen

Til topps

Litt bortenfor skianlegget kan man klatre Via Ferrata – som eneste sted i Norge – også på vinterstid. Via Ferrata – eller jernvei som det betyr på norsk – ble først bygget i de italienske Dolomittene for at soldater skulle komme frem over fjellene under 1. verdenskrig, men har siden da blitt populært flere steder for både klatreglade og nysgjerrige turister.

Guide Rune Abrahamsen (44) leder oss bort fra skibakken på truger og til foten ved vesle Røggjin. Her skal vi ta fatt på løypa som snorer seg til toppen ved hjelp av bolter, stigetrinn og vaiere.

LES OGSÅ: EUROPAS BESTE SKISTEDER

Luftig svev

– Bruk den tiden dere trenger. Alle som vil opp, de kommer opp, oppmuntrer Rune i det vi skal ta fatt på første del. Men ett påbud har han gitt:

– Fest alltid den ene karabinkroken i vaieren før dere løsner den andre. Da er dere sikret hele tiden.

Hengende ut fra fjellveggen får man både en spennende og flott utsikt over skibakkene. Foto: Ida Anett Danielsen

Det kribler i magen i det føttene sklir på isen på de små fjellhyllene, men heldigvis fungerer sikkerhetslinja akkurat som den skal. Vi kommer høyere og høyere, og blir belønnet med en kaffekopp til flott utsikt fra 1260 meter og en salig god mestringsfølelse.

Turen avsluttes så med et brak: rappellering ned en 20 meter høy vegg! Vel nede på bakken igjen går turen rett i solveggen for påfyll av mat og drikke.

Skarsnuten Hotell er en av bakkens flotteste overnattingssteder og huser også en av de bedre restaurantene, Brygga 11. Foto: Ida Anett Danielsen

Ski-in-gourmet

Her serveres de sedvanlige hamburger-, og pølse- og pommes fritesrettene, som for mange hører til en dag i bakken. Men også litt mer spenstige tilbud har kommet til. På Hemsedals flotte storstue Skigaarden, som åpnet for snart tre år siden, er det fokus på lokale råvarer i koselige omgivelser. Den smakfulle fjellsuppa varmer for eksempel godt i kalde skikropper. Ellers er det fint å ta en liten heistur opp til Skarsnuten Hotel hvor du kan «ski in, ski out» på Bocuse d`Or-vinner Geir Skeies restaurant Brygga 11, som åpnet i 2015.
– Fokuset vårt ligger på å tilby gjestene våres en annerledes opplevelse en det du får andre steder i Hemsedal, med Hemsedals beste utsikt, gode råvarer fra hav og land og nøye utvalgt drikke, sier kjøkkensjef Kjetil Bjølgerud (29).

Her er det stort fokus på fisk og skalldyr, og en av de mest populære lunsjrettene er moules frites og hvitvin. Den nytes godt i sola på en av bakkens fineste uteserveringer. Det serveres også blant annet sushibowls, fiskeburger, gratinerte sjøkreps og god, hjemmelaget pizza.
– Om kvelden serveres i tillegg en finere 4-retters meny som skifter hele tiden, avhengig av hva vi får tak i av råvarer, i kombinasjon med utvalgte viner.

På Skigaarden er god og lokal mat i fokus. Fjellsuppa varmer godt i en kald skikropp. Foto: Ida Anett Danielsen

Kjetil understreker så at det er like ok å komme å spise i skitøyet på kveldstid som til lunsj. Restauranten ligger jo tross alt midt i skibakken.

Det har med andre ord skjedd mye på matfronten i Hemsedal. Glem pølser og burgere – nå er det lokalmat og mer spenstig mat som gjelder!

God stemning på en av bakkens mange uteserveringer. Foto: Ida Anett Danielsen

10 BUD I BAKKEN 

Noe for alle

Det er også få skisteder som kan måle seg med Hemsedals aktivitetstilbud. I tillegg til Via Ferrata, isklatring og alpint, har nærområdet blant annet 20 mil med langrennsløyper. Eller hva med å gå på trugetur eller topptur? Det kryr av fine fjell å bestige i området, blant annet er toppen Nibbi populær og passe bratt på rundt 1700 moh. De actionglade kan dra på snøscootertur eller ake, mens både hundekjøring, elgsafari og kanefart er koselig moro for hele familien.

– I år åpnet også en ny innendørs klatrevegg på nye SkiStar Lodge Hemsedal Suites, forteller Hanne Morud (32) i Destinasjon Hemsedal.

Enda en nyhet er SkiStar Fun Slopes, et slags eventyrområde midt i bakken med inspirasjon hentet fra snowparker og skicross, hvor både store og små kan teste ferdighetene.

Fra hundekjøring, klatring, langrenn og snøscooter – blir man lei av alpint er det nok av andre ting å finne på. Foto: Hemsedal Aktiv/ Kalle Hägglund

– Hemsedal er i stadig utvikling, og det har blitt flere familievennlige aktiviteter med årene. Nå finnes noe for enhver smak, sier Hanne.

Med sentrumsløypa, som åpnet for tre år siden, kan man også stå på ski hele veien ned til sentrum, der flere aktiviteter og spisesteder venter. Der er det liv hele året, «hele døgnet»!

FLERE VINTERSAKER

God stemning

For det er ikke til å legge skjul på: Hemsedal har lenge hatt et rykte på seg for å tiltrekke festglade ungdommer. Selv om det i de senere årene har blitt mer fokus på familievennlige aktiviteter, er afterskitilbudet noe for seg selv. Med et titalls barer og nattklubber finnes noe for alle og en hver!

På flotte Skigaarden finnes både restauranter, leiligheter, afterski og bakkens fineste uteservering. Foto: Skigaarden

Sol, skikjøring og øl er en sikker vinner for Andrea Bøe Nilsen og venninnene. Foto: Ida Anett Danielsen

På Stavkroa, som har blitt kåret til Europas beste afterski, danses det på bordene mens Broiler runger ut av høyttalerne og ølen spruter. Flotte Skigaarden har en like festlig, dog noe roligere, afterski og bakkens fineste uteservering. Hit har også Andrea Bøe Nilssen (24) og jentegjengen funnet veien for å nyte både sol og en øl mens de tar en pause fra skikjøringen.

– Skål, roper Andrea og klinker i glassene med venninnene.

– Man må jo nyte finværet og dra i bakken når det er sånne forhold som det her. En fridag med ski, venner og øl, det er bare helt herlig!

Med ski og moro som passer for både store og små – Hemsedal er et av Norges morsomste og mest komplette skisted.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN