Men Pemba er ikke for alle. Om du trives best når infrastrukturen er spesialdesignet for turisme, bør du styre unna. Er du av den mer eventyrlystne typen som liker det mer uforutsigbart, lokkes av det eksotiske og ukjente – og heller ikke blir satt ut om den ene minibanken på øya går tom for cash? Velkommen til et ekte paradis og en av Øst-Afrikas best bevarte hemmeligheter!

 

Du kan si hva du vil, men lange, vakre sandstrender blir vi aldri lei av! Heldigvis er det mange av dem på Pemba, de fleste uten turister. Foto: Runar Larsen

Du kan si hva du vil, men lange, vakre sandstrender blir vi aldri lei av! Heldigvis er det mange av dem på Pemba, de fleste uten turister. Foto: Runar Larsen

Nært men fjernt

Det finnes faktisk et par luksusresorter på øya, og de byr på smakfulle drinker. Foto: Runar Larsen

Det finnes faktisk et par luksusresorter på øya, og de byr på smakfulle drinker. Foto: Runar Larsen

Det tar bare 20 minutter med småfly over kanalen som skiller Zanzibar og Pemba. Vi har mellomlandet på det som er Afrikas mest kjente øy ytterligere 20 minutter fra fastlandet, og fra fugleperspektiv observerer strandstrekker nærmest fylt av store resorter. Det er mange tiår siden krydderøya Zanzibar omfavnet turisme for alt det var verdt. Resultatet er at du får noe av det beste, men også mye av det verste innenfor industrien. Attraksjonene er udiskutable; kritthvite strender, spennende historie og fargerik kultur. Men en rask titt på kartet vil altså avsløre at det ligger en ukjent øy rett nord. Du er trolig i overkant godt bereist eller opptatt av geografi for i det hele tatt å kjenne til Pemba, hvor utviklingen har gått i sneglefart, turistene er svært få, men høydepunktene mange.


Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst, bli abonnent du også!

– Det minner litt om hva Zanzibar var for 20-30 år siden. Vi fikk permantent strømtilførsel først for et par år siden, og du har sikkert merket at infrastrukturen er begrenset. Men det betyr at øya er veldig urørt og ekte. Det skal vi ta vare på, sier Juma Bakar.

Han er hotellsjef ved Manta Resort lengst nord på Pemba, for øvrig den ene av øyas to eksklusive resorter. Fundu Lagoon er det andre luksuriøse alternativet, helt i sør. Manta Resort har en ubeskrivelig vakker beliggenhet på en klippe med panoramautsikt over Det indiske hav. Med interiør spesialdesignet for å få deg i avslappet stemning, deilig evighetsbasseng, upåklagelig service og smakfull mat med fokus på sjøens frukter, er dette stedet for den kresne turist. Spaserer du ned fra selve resorten, er du plutselig på en av øyas vakreste strender hvor de klassiske ngalawabåtene ligger fortøyd i lagunen.

Les også: Safari for strandløver!

Blått og rått

Men du reiser ikke til Pemba utelukkende for å nyte det gode liv som hotellgjest. Greit; det finnes få steder langs Øst-Afrikas kyst hvor det er enklere å finne hvilepulsen. Men dette er altså en uoppdaget skattekiste av et feriested. Helt fram til 80-tallet var øya hermetisk lukket for turister. I dag er det enkelt å komme seg hit med fly, og sammen med gode guider fra resorter som Manta kan du dra på eksotiske utflukter både over og under vann.

” Det er ikke du som velger Pemba. Øya velger deg!”

Dykking ved korallrevet utenfor den postkortperfekte Misali Island er i verdensklassen (snorkling er heller ikke så ille), mens innlandet byr på  frodige daler og eksotisk kultur. Tar du turen til den beskjedne øyhovedstaden Chake Chake er sjansen stor for at du som turist blir den store attraksjonen, og gjenstand for forsiktig nysgjerrighet blant lokalbefolkningens yngre garde. Verken her eller andre steder finner du suvenirbutikker, innpåslitne gateselgere eller de berømte (eller beryktede) beach boys som regjerer strendene på naboøya.

Innflytelsen er en miks av swahili og arabisk, både i kultur og språk. Sultanen av Oman kom seilende fra Arabia på 1600-tallet da han la sin elsk på frodige Pemba, og plantet det første nelliktreet her. Han hadde også med seg religion, og i dag er brorparten av øyas 300 000 innbyggere muslimer. Sultanen ble kastet ut da vestlige kolonister tok hevd på Zanzibar, men det er fortsatt den muslimske kulturen som er mest synlig, mens nellikproduksjon er viktigste næring også i dag. 70 prosent av verdens nellikproduksjon kommer herfra. Med naturlige forhold tilrettelagt for turisme, håper Juma Bakar at nettopp ferierende utlendinger kan bli den nye nelliken.

Vannet er krystallklart og byr på både store fiskestimer og fargerike koraller. Foto: Runar Larsen

Vannet er krystallklart og byr på både store fiskestimer og fargerike koraller. Foto: Runar Larsen

Fornuftig turisme

Gode råvarer er hemmeligheten til det meste, også en lykkelig mage. Foto: Runar Larsen

Gode råvarer er hemmeligheten til det meste, også en lykkelig mage. Foto: Runar Larsen

En kontrollert form for utvikling vil være bra. Men da trenger vi folk som elsker øya for det den er, og ikke tenker masseturisme, påpeker mannen som selv kommer fra Zanzibar, har jobbet i turisme i en årrekke – og vet hva han snakker om.

Skal du på safari i Afrika? Se hvor det regner i vår regnkalender!

Frykten er at det åpnes for enorme kolosser av sjelløse hotell og ukontrollert masseturisme. Drømmen er at den avslappende stemningen som råder i dag skal leve videre, men at flere skal få muligheten til å dele herligheten. Juma er optimist. Turistmyndigheten tar nemlig utviklingsspørsmålet på alvor, og selvransakelsen er tydelig når det gjelder overutvikling på naboøya. I mellomtiden forblir Pemba på stedet hvil, noe som betyr det beste av to verdener for den kresne turist.

Få steder ved Øst-Afrikas swahilikyst fortjener betegnelsen som uslepen diamant mer enn Zanzibars lillebror. – Det føles som å være ved verdens ende, langt unna alt sammen. Det er litt magi involvert også, for det er ikke du som velger Pemba. Øya velger deg, sier Juma Bakar.

Tilbake til hovedsiden