Lekker mat på lekker lounge! Foto: Torild Moland

Lekker mat på lekker lounge! Foto: Torild Moland

– Kom, vi må ta en vermut før lunsj, oppfordrer guide José Miguel Martínez (45) og drar meg inn i en trang, men koselig, bar.

På veggene henger hele skinker, klaser med hvitløk og tørket paprika. I disken står fargerike bokser med, eh – sardiner! stablet i dekorative hauger.

Bartender Pito Mera (35) setter en lavt glass med noe boblende og brunt foran oss på disken, akkompagnert av en klassisk Gilda-tapas: To oliven servert med en sardin og grønn chili.

Værsågod.

– En vermut før maten skjerper appetitten, sier José og heller innpå.

Palmas gater er både koselige og stemningsfulle. Foto: Torild Moland

Palmas gater er både koselige og stemningsfulle. Foto: Torild Moland

Det er siste skrik i hipster-verdenen. Velkommen til Palma.

Den stygge andungen

Bak disken i Vermuteria Rosa mikser Pito Mera (35) og Emilie Vasileva (26) siste skrik på drikkefronten: vermut blandet med soda. En stopp på vermuteria er det hippeste du kan gjøre i Palma nå. Foto: Torild Moland

Bak disken i Vermuteria Rosa mikser Pito Mera (35) og Emilie Vasileva (26) siste skrik på drikkefronten: vermut blandet med soda. En stopp på vermuteria er det hippeste du kan gjøre i Palma nå. Foto: Torild Moland

Du har sikkert hørt det før, at Balearenes hovedstad Palma de Mallorca er Spanias hippeste by. Den er vakker som Barcelona, og kulere enn Madrid. Hit kommer fastlandets mest trendy fashionistaer for å handle, og her skapes mange av Spanias trender.

Men det har ikke alltid vært sånn.

For 20 år siden var mange av husene tomme, og lokale ville heller bo på landsbygda enn i byen. Men så har Mallorca generelt, og Palma spesielt, gjennomgått en total imageforvandling. Charterturismens vugge er nå hjemsted til flere kjendiser og luksushotell enn noen annen øy i Middelhavet, og hovedstaden Palma de Mallorca er Middelhavets hotteste storby.

Den stygge andungen er blitt voksen.

Den gylne mil

Snobbete damer vandrer ned shoppinggaten Avinguda Jaume III og svir av tusenlapper på merkevarer fra spanske og internasjonale designere, inkludert men langt ifra begrenset til Loewe, Massimo Dutti og Cartier. For 30 år siden eksisterte ikke gaten engang, nå er den selve symbolet på Palmas snobbethet.

Den gotiske katedralen La Seu, eller Cathedral of Santa Maria of Palma, er Palmas ubestridte landemerke, og rager hele 44 meter fra bunn til topp – mange meter mer enn f.eks. Notre Dame. Foto: Torild Moland

Den gotiske katedralen La Seu, eller Cathedral of Santa Maria of Palma, er Palmas ubestridte landemerke, og rager hele 44 meter fra bunn til topp – mange meter mer enn f.eks. Notre Dame. Foto: Torild Moland

I Passeig del Born venter Hugo Boss og Louis Vuitton. Heller ikke denne gaten eksisterte for 20 år siden – den ble først en gågate på begynnelsen av 2000-tallet. I dag er Passeig del Born starten av det som kalles The Golden Mile, et halvannen kilometer langt strekke med byens mest eksklusive shopping.

Shoppinggaten Passeig del Borne er bedre kjent som Den Gylne mil på grunn av alle de dyre designerbutikkene. Foto: Torild Moland

Shoppinggaten Passeig del Borne er bedre kjent som Den Gylne mil på grunn av alle de dyre designerbutikkene. Foto: Torild Moland

I sidegatene har mindre kjente, men minst like dyre, smådesignere sett sitt snitt til å kapre de velbeslåtte kundenes oppmerksomhet.

Arabisk innflytelse

Men det er ikke bare snobbete klær og trendy barer som gjør Palma så attraktiv. Så hva er egentlig byens hemmelige ingrediens?

De fleste som har vært her, kan enes om at det er byens historie og derav utseende og sjel, som gjør den så unik. For med arabisk, spansk, katalansk og romersk innflytelse er Palma en fest for alle sanser.

Storslagne katedraler ligger side om side med trange smug, grønne parker og intime skinkebutikker. På toppen av gamlebyen rager den 44 meter høye gotiske katedralen «La Seu» (bygget på toppen av en tidligere moske). Ikke langt unna byr Museum of Spanish Contemporary Art på interessant, moderne kunst. I gamlebyen snirkler trange, arabiske gater seg inn mot bykjernen. Butikkene bugner av lokale spesialiteter. Og nede ved sjøen byr El Paseo Marítimo på en forfriskende spasertur mellom dyre yachter, rolige sandstrender og rake palmer.

Sol og strand – du får dem begge i Palma! Foto: Torild Moland

Sol og strand – du får dem begge i Palma! Foto: Torild Moland

Ved enden av promenaden venter loungestedet Purobeach, og på toppen av byens mange boutiquehotell frister små basseng med stor utsikt.

I Palma finner du alt, fra hippiechic til lokalt håndtverk, såper, skinn og sko. Foto: Torild Moland

I Palma finner du alt, fra hippiechic til lokalt håndtverk, såper, skinn og sko. Foto: Torild Moland

Hva er det ikke å like?

Smaken av Mallorca

Palma de Mallorca ble grunnlagt av romerne hundre år før Kristi fødsel, men det gikk ikke langt tid før moorerne invaderte og fortsatte byutviklingen med små, trange gater og bratte trapper som snirkler seg opp mot gamlebyens sentrum.

– Alle spanske byer som er bygget av arabere, er designet for at man skal gå seg vill. De er labyrinter. Så jeg sier alltid at ikke bli bekymret om du har gått deg vill – det er jo hele poenget, ler José mens vi vandrer rundt i mylderet av gater i det sentrale Palma de Mallorca.

Det er her du finner mange av de hyggeligste butikkene med lokalt håndverk, skinnprodukter, sko og klær – og ikke minst: Fantastiske skinker, fristende sjokolader og rett og slett deilige bakervarer.

For i dag har José tatt oss med for å få smaken av Mallorca – bokstavelig talt.

– Vet du hvordan vi ser forskjell på folk fra bygda og byen, spør han.

Du finner også en rekke gallerier, som Galerie Mensing. Foto: Torild Moland

Du finner også en rekke gallerier, som Galerie Mensing. Foto: Torild Moland

– Folk fra Mallorca bærer på et lang brød, llonguet. Det er typisk kun for Palma, og vi bruker den gjerne til bruschetta.

Øyas bakerier har et uendelig utvalg i brød, søtsaker og kaker, og i tillegg til llonguet må du få med deg Mallorcas klart mest kjente spesialitet: Bonyols, den lokale varianten av donuts. De serveres gjerne med store mengder glasur og er et (mektig!) måltid i seg selv.

Palma har etterhvert fått en rekke lekre boutiquehotell, som Hotel Sant Francesc som ligger vegg i vegg med kirken ved samme navn. Fra takterrassen er det utsikt over store deler av gamlebyen. Foto: Torild Moland

Palma har etterhvert fått en rekke lekre boutiquehotell, som Hotel Sant Francesc som ligger vegg i vegg med kirken ved samme navn. Fra takterrassen er det utsikt over store deler av gamlebyen. Foto: Torild Moland

Eller den mektige marengskaken embatumado, helst på tradisjonsrike Ca´n Frasquet.

Kirke og kaker

I skyggen av den storslagne Sant Nicolau-kirken ligger dette tidligere bakeriet, som nå er kafé og pub.

– Visste du at de fleste av byens bakerier ligger ved siden av en kirke, spør eier i tredje generasjon, Jordi Casasayas (52).

I 35 år har familiens bakeri forsynt området med søtsaker.

– Tradisjonen har nemlig alltid vært at man spiser søtsaker etter søndagsgudstjenesten. Derfor ligger byens beste bakerier ved siden av de største kirkene. I tillegg har jo katolikkene tradisjon for at hver høytid har sin egen kake – enten det er karneval, påske, jul, dåp, bryllup, konfirmasjon eller begravelse, forteller Jordi Casasayas.

– Men de 10-15 siste årene har vi sett en stor endring i byen. Før gikk folk i kirken på søndag. Nå går de på stranda, observerer han.

Puro Beach var en av de første trendy beach klubbene som åpnet på Mallorca, og holder fortsatt stand. Foto: Torild Moland

Puro Beach var en av de første trendy beachklubbene som åpnet på Mallorca, og holder fortsatt stand. Foto: Torild Moland

Dette gir en viss forklaring på at han har valgt å gjøre om familiens tradisjonelle bakeri til en kombinert kafé og bar, der bare familiens stolthet, den mektige embatumado fortsatt står på dessertmenyen.

Gamle tradisjoner

Mallorca har alltid hatt sine egne tradisjoner, der det ligger litt utenfor fastlandet og lett inntakelig. Derfor har øya en mer variert innflytelse enn resten av Spania, mener José.

– Kanskje det er øyas historie, vi er jo blitt invadert av arabere, romere, katalanere – og nå tyskere og skandinaver, legger han til med et skjevt smil.

Mange av tradisjonene er i endring. Men noen kommer også tilbake, som denne vermuten. Vermut er en drikk som var populær på 50- og 60-tallet, og som nå har fått sin renessanse. En stopp på vermuteria før lunsj er det hippeste du kan gjøre i Palma akkurat nå.

Når nettene er blitt lange og lommeboken tom, har heldigvis Palma en rekke fine strender i umiddelbar nærhet. Foto: Torild Moland

Når nettene er blitt lange og lommeboken tom, har heldigvis Palma en rekke fine strender i umiddelbar nærhet. Foto: Torild Moland

– Hipsterne gjør som besteforeldrene gjorde – de drikker vermut med soda, ler Pito Mera bak disken på La Rosa Vermutería.

– Vermut skjerper appetitten, og skal inntas før lunsj, gjerne med en liten tapas som klassiske Gilda, forsikrer José der vi sitter på en barkrakk i La Rosa før klokken 12 og nyter et rikelig glass av den sterke vinen.

Om det er vermuten eller tiden på døgnet, så er i hvert fall appetitten godt skjerpet når vi ramler mot neste stopp.

Nytt gourmetmarked

Det nye gourmetmarkedet San Juan, som åpnet for to år siden i en gammel slakterhall, er opprinnelig designet av Gaudi-eleven Gaspar Bennázar. Her får du lokalt laget pa amb oli (brød med olje), potettortillaer med både chili, blekksprut og sjømat, lokalprodusert vin og den lokale «pizzaen» coca, som egentlig er en pizzadeig uten gjær og med masse snadder på toppen. Nam!

San Jose Gastronomic marked åpnet i fjor sommer i en gammel slakterhall opprinnelig designet av Gaudi-eleven Gaspar Bennázar. Foto: Torild Moland

San Jose Gastronomic marked åpnet i fjor sommer i en gammel slakterhall opprinnelig designet av Gaudi-eleven Gaspar Bennázar. Foto: Torild Moland

– Cocas er veldig typisk for Mallorca og blir gjerne brukt i begravelser eller formelle anledninger når vi vil ha noe som er lett og kan spises stående. Det vanligste da er cocas med løk og papirka, som er enkelt og smakfullt, forteller Iva Rubio som driver restauranten Coca y Ensaladas inne i San Juan-markedet.

Men man kan ha all verdens ting oppå, noe restaurantens meny vitner om. Coca med reker, coca med oksecarpaccio og tunfisk, coca med ansjons. Og coca med revet pattegris med saus av tørkede aprikoser, som er guide Josés favoritt.

Palma er den nye hippe – her får du litt av alt. Foto: Torild Moland

Palma er den nye hippe – her får du litt av alt. Foto: Torild Moland

Et glass musserende vin og en coca med pattegris senere er det vanskelig å være uenig.

Følger med i tiden

Nye matmarkeder, nye butikker, nye gallerier – Palma er i konstant endring. En butikk du handlet i for to år siden, er høyst sannsynlig ikke der neste gang du kommer. Baren du likte er lagt ned, og restauranten du spiste på har skiftet navn.

Akkurat nå er vermuteria det hippeste i byen, men om fire år er vermut kanskje byttet ut med sherry, portvin, vodka eller cava.

For hvem vet, hva Palma de Mallorca vil finne på. Annet enn å følge med i tiden. Eller rett og slett sette den.

 TILBAKE TIL HOVEDSIDEN