Shoppingekspert Susana Alvarez vet hvor du finner Las Palmas beste kupp. Foto: Runar Larsen

Shoppingekspert Susana Alvarez vet hvor du finner Las Palmas beste kupp. Foto: Runar Larsen

Gran Canaria er et sånt type sted mange elsker, og andre elsker å hate. Et blodharry reisemål ødelagt av masseturismen, eller en variert øyperle spekket med godbiter?

– Det er jo et utrolig sted! Men alt for mange reiser sørover. Det er jo her oppe i nord det skjer, sier Susana Alvarez og geleider oss gjennom brosteinsdekte gater i sentrum av Las Palmas.

GRAN CANARIAS PERLER

Metropolen

41-åringen fra Madrid har knallrød leppestift, designkjole og ekstremt høye hæler. Den energiske damen jobber som stylist, har eget moteakademi – og stiller også sin ekspertise til rådighet som ”personal shopper”.

Den kjente handlegaten Triana, med sidegater, er et ypperlig sted for både restauranter og shopping.

– Las Palmas er blitt en skikkelig metropol,  slår hun fast.

Øyhovedstaden er en miks av historisk og moderne, med ekte, spansk storbyfølelse. Foto: iStock

Øyhovedstaden er en miks av historisk og moderne, med ekte, spansk storbyfølelse. Foto: iStock

– Her finner du alt, fra spennende shopping til gode restauranter. Dessuten har vi fått mange gode cocktailbarer i det siste, så utelivet er også bra, sier shoppingeksperten som mener øyhovedstaden ikke står noe tilbake for mer kjente spanske storbyer på fastlandet.

Katedralen Santa Ana er en av Las Palmas mange severdigheter. Foto: iStock

Katedralen Santa Ana er en av Las Palmas mange severdigheter. Foto: iStock

Lille Barcelona

– Nå trenger ikke folk fra Kanariøyene å reise til Barcelona eller Madrid når de skal på shopping. Vi har et like godt tilbud her i byen, mener Susana Alvarez.

Eksemplene er mange: I Habia Una Vez finner du korte og lange kjoler til hverdags og fest. Fragola har morsomme sko til enhver anledning, og definitivt mer fargerikt og spansk enn skandinavisk minimalisme. Tar du turen innom Inter Nos er det bare å velge og vrake i håndplukkete internasjonale klær og pyntegjenstander fra D&G, Moschino og Cavalli. Mote er nemlig blitt viktig, også i Kanariøyenes største by.

– Og folk bryr seg virkelig om hvordan de ser ut. Se for eksempel hvor mange som trener langs promenaden på Playa de Canteras, påpeker hun.

I den historiske bydelen Vehueta er Casa Colon et av høydepunktene. Foto: iStock

I den historiske bydelen Vegueta er Casa Colon et av høydepunktene. Foto: iStock

I underkant av en halv million fastboende har Las Palmas som hjem. Dette er en levende by, året rundt – og hadde den vært på fastlandet ville kombinasjonen av shopping, strand og sol gjort byen til en formidabel turistfavoritt.

10 FAVORITTER PÅ GRAN CANARIA 
Det er mange gode grunner til å legge inn noen dager i Las Palmas, hvor du kan leve det gode strandliv midt i byen. Foto: Runar Larsen

Det er mange gode grunner til å legge inn noen dager i Las Palmas, hvor du kan leve det gode strandliv midt i byen. Foto: Runar Larsen

Skjult perle

Men størrelsen til tross: Las Palmas er faktisk en av Gran Canarias skjulte perler. Sånn har det ikke alltid vært.

I charterturismes spede begynnelse, var det Las Palmas som lokket turistene til Gran Canaria. Men da infrastrukturen på den litt mer værstabile sørlige delen av øya ble lagt til rette for ferier i sola, forsvant hopen dit.

Øyhovedstaden gikk i glemmeboka, men har de siste årene vist seg som en attraktiv metropol som byr på mye av det vi forbinder med herlige storbyferier. Kombinasjonen av et solid kulturtilbud og generell byutvikling har gjort underverker for Las Palmas.

– Verdensstjerner frekventerer Las Palmas med sine konsertopptredener, og konserthuset Alfredo Kraus er blitt arena for noen av landets største kulturtalenter, sier Bård Ove Myhr (46), frilansfotograf og webdesigner som har bodd på Gran Canaria i 15 år.

Han trekker fram området ved Las Canteras-stranden som et katalysator for de gode tidene.

– Den har gjort Las Palmas kjent som en av verdens beste storbystrender, sier nordmannen – og legger til at byens fotballag også er blitt en spennende attraksjon:

UD Las Palmas har etablert seg i den spanske toppserien, noe som betyr at stjernegalleriene fra både Barcelona og Real Madrid kommer til øya hver sesong for å måle krefter med de lokale heltene. Kanskje møter du Messi eller Ronaldo på byen etter ferdigspilt kamp?

Kort vei

På en øy hvor turiststrømmen fra Europa er enorm året rundt, har Las Palmas klart å skape sin egen identitet. Tradisjonell og spansk, men også internasjonal og moderne.

På Sakura får du god og solid sushi. Foto: Runar Larsen

På Sakura får du god og solid sushi. Foto: Runar Larsen

Og – uansett hvor du befinner deg på Gran Canaria – lett tilgjengelig. Las Palmas ligger i underkant av en time med bil fra steder som Playa del Ingles og Puerto Rico i sør.

Det er likevel en helt annen stemning som her i nord. Praten går på spansk, og det føles alt mer autentisk. Byen er tross alt lagt opp etter de lokales premisser. Det betyr –  som ellers i Spania – en lang siesta midt på dagen, og lange måltid utover kvelden.

Bydelen Vegueta er stedet for trendy shopping. Foto: Runar Larsen

Bydelen Vegueta er stedet for trendy shopping. Foto: Runar Larsen

Dette er også et godt sted å være som turist. Spesielt den historiske bydelen Vegueta er fristende. Her er blant annet flere spennende museer, hvor det angivelige huset til Kristoffer Columbus – Casa de Colon – er mest kjent. Her ligger også det anerkjente kunstmuseet CAAM (Centro Atlantico de Arte Moderno) som alltid har noe nytt og spennende å by på. Arkitektur fra kolonitiden er uansett en god grunn til å vandre gatelangs i Vegueta, før du setter deg ned i skyggen av en palme og nyter en bedre lunsj.

COSTA DEL NORGE

Historisk

Fra Vegueta er det kort vei til den fasjonable Calle Triana. Det er her Susana Alvarez tar med sine kunder på shopping. Den brosteinsdekte paradegaten er spekket med butikker, fra lokale designere til internasjonale kjeder. Sidegatene har for øvrig hyggelige spisesteder og barer, så dette er et fint område å oppholde seg også utover kvelden. Husk at mange av butikkene holder stengt midt på dagen, så skal du på shopping er det lurt å være ute tidlig eller seint.

Las Palmas har et levende sentrum med spansk storbysentrum, og i motsetning til mange steder på Gran Canaria er ikke turistene i flertall. Foto: Runar Larsen

Las Palmas har et levende sentrum med spansk storbysentrum, og i motsetning til mange steder på Gran Canaria er ikke turistene i flertall. Foto: Runar Larsen

Midt på dagen er det uansett best  å slappe av på stranda, og det er da du skal se mot byens nordligste område.

FLERE SAKER FRA SPANIA 

Surf og sol

Gran Canaria er viden kjent for sine flotte strender og tallrike solskinnsdager, men til tross for at de fleste turister flokker seg sammen i sør, er an av de aller flotteste  strendene på hele øya midt i byen. Korallrevet La Barra 100 meter ut i sjøen fungerer som en bølgebryter, og skaper utmerkede badeforholdene i den ene enden av den tre kilometer lange La Canteras.

Nina Pajsas er ute med surfebrettet på Las Canteras-stranden mellom spansktimene. Foto: Runar Larsen

Nina Pajsas er ute med surfebrettet på Las Canteras-stranden mellom spansktimene. Foto: Runar Larsen

På motsatt side, ved konserthuset Auditorio Alfredo Kraus og i bukta El Confital, er det derimot ingen naturlig hindring for havets krefter, hvilket skaper ypperlige forhold for surfere.

– Et fint sted for å lære noe nytt, sier Nina Pajsas (29) som har slått seg ned i Gran Canarias hovedstad i noen uker for å gå spanskkurs.

Den slovenske damen har tatt en pause fra glosepugging, og er klar for en økt i brusende bølger.

– Jeg hadde ikke så store forventninger til denne byen. Men Las Palmas har vist seg veldig annerledes det mange tenker om Gran Canaria, slår surferen fast – og løper ut i havet.

Promenaden som går parallelt med stranda er egnet for både trening og trivsel.
Las Palmas er kanskje mest kjent som navnet på Gran Canarias flyplass, men metropolen lengst nord på øya er et utmerket reisemål i seg selv.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN