I sommer vil «alle» på ferie i Hellas igjen! Reiseselskapene melder om rekordinteresse for ferie i Hellas i sommer. Den nye trenden er at flere velger reisemål litt utenfor allfarvei.

Fin strand: Mange elsker rullesteinsstranden ved Rhodos by. Foto: TUI

Fin strand: Mange elsker rullesteinsstranden ved Rhodos by. Foto: TUI

Gresk lykke

Ifølge den kinesiske kalenderen gikk vi nylig inn i hanens år, men spør du norske turarrangører er det Hellas’ år!

– Ja, uten tvil! Hele 43 prosent av alle nordmenn som reiser på pakkereise i sommer skal til en gresk øy, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.
750 000 nordmenn skal ifølge Apollo på pakkereise i sommer, og nesten halvparten velger Hellas. Nær sagt som vanlig er det Kreta som lokker flest solhungrige nordmenn, men stadig flere får også øynene opp for mindre og mer ukjente greske øyer.

LES FLERE SAKER FRA HELLAS HER

Utenfor tråkket

– En av de tydeligste trendene er at vi vil tråkke utenfor turiststiene og utforske nye sider av landet vi for lengst har lagt vår elsk på, forklarer Rivera. De siste månedene har hun sett en stor økning i bestillinger til øyer som Skiathos og Santorini, samt Parga på fastlandet.

Her er det ikke «all inclusive»-stilen som dominerer, men heller postkortperfekte småbyer med små havner, hyggelige tavernaer med tradisjonskost – og avslappet stemning. Kort sagt: Litt som klisjeen av gode, gamle Hellas – men i en moderne drakt skreddersydd for grekofile turister.

Ferie i Hellas

Fristelser: Vi kan jo reise på ferie til Hellas for maten alene! Foto: TUI

Aktiv luksus

Samtidig er det tydelig at ferieopplevelser ikke bare handler om god mat og drikke – og late dager på stranda. Den aktive reisen har kommet for å bli, noe charterselskapene også har merket. Det betyr for ordens skyld ikke ekstremsport eller ekspedisjoner: Fine forhold for fotturer i nærheten av reisemålet er for eksempel midt i blinken.

LES OGSÅ: HELLAS FOR DEN HISTORIEINTERESSERTE 

– Vi vil rett og slett se mer, utforske, lære mer og komme hjem med mer enn bare bikiniskiller, slår Beatriz Rivera fast.

Luksus for to: På Vings Sunprime Miramare på Rhodos. Foto: Ving

Luksus for to: På Vings Sunprime Miramare på Rhodos. Foto: Ving

Dog fortsetter vi å ville unne oss det lille ekstra på ferie, så behovet for overnattingssteder med høy standard har økt. Nora Aspengren i TUI tror det kjente og kjære er viktig – i kombinasjon med stadig mer komfort.

– Hellas er en klassiker vi aldri blir lei av, og her føler man seg lett «som hjemme». Det er trygt og godt og du er garantert en fantastisk sommerferie hvis du velger Hellas, sier Aspengren.
Den store endringen er ifølge Aspengren økt etterspørsel etter hotell.

– Det var tidligere tradisjon for leilighetshoteller på mange av de greske øyene. I dag er det «vanlige» hoteller med alle fasiliteter som gjelder, sier hun.

Helt gresk: Havnen ved Hotel SeaHorse er akkurat så sjarmerende som du drømmer om på ferie i Hellas. Foto: Ving

Helt gresk: Havnen ved Hotel SeaHorse er akkurat så sjarmerende som du drømmer om på ferie i Hellas. Foto: Ving

Nye ruter

Både Apollo og Ving lanserer Lesvos som nytt reisemål i sommer – med direkte flyrute fra Oslo. Hellas’ tredje største øy er litt som greske reisemål var før masseturismens aller største inntog.

– Mange reisemål omtales som genuine og ekte, men dette er øya hvor du virkelig opplever å bli tatt i mot som en gjest, ikke som turist. Maten og naturen er i en klasse for seg, og prisene er fremdeles lave. Lesvos passer for deg som vil ha en avslappende ferie i Hellas, kombinert med gresk hverdagsliv, råder Sophie Frisholm Damsund, kommunikasjonsrådgiver i Ving.

Populære Parga

Det er gjerne øyene som får mest oppmerksomhet, men det greske fastlandet byr også på noen formidable ferieperler. Mange nordmenn har forelsket seg i Parga, som ligger på vestkysten av Hellas – ikke langt fra Korfu. Med direktefly hver uke fra både Oslo og Bergen fra slutten av mai til siste uka i september, er Parga et av satsingsområdene til Ving.

– Parga er alltid med på topplisten over steder hvor kundene er mest fornøyd. Nå lanserer vi to småbyer i samme region, sier Frisholm Damsund:

– Sivota er en liten by noen mil nord for Parga. Naturen er kupert og vakker, og det er mange strender å velge blant. Ammoudia ligger to mil sør for Parga. Her er det stille og rolig, og vi har flere  hjemmekoselige hotell, i tillegg til et lekkert boutique-hotell, sier hun

Ferie i Parga: Nyhet: Fargerike Parga er nyhet hos reiseselskapet Ving i år. Foto: Ving

Ferie i Parga: Nyhet: Fargerike Parga er nyhet hos reiseselskapet Ving i år. Foto: Ving

Øyhopp på ferie i Hellas

Ikonisk: Romantiske Santorini er evig populært for ferie i Hellas. Foto: Istock

Ikonisk: Romantiske Santorini er evig populært for ferie i Hellas. Foto: Istock

Hellas er også et yndet sted for øyhopping, og mange velger å reise fra øy til øy uten å planlegge for mye på forhånd. Med gode fergeforbindelser og øyboere som ofte vil tjene litt ekstra på å leie ut et rom, er landet perfekt for øyhopping. Samtidig forventes det at ekstra mange turister ser mot greske feriesteder denne sommeren. Mange turarrangører har droppet Tyrkia, noe som kan komme til å øke trykket på de mest populære reisemålene i Hellas.

– Og ikke bare fra Norge – halve Europa skal på ferie i Hellas i år, sier Beatriz Rivera i Apollo.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN