Det første enhver turist (med rette) gjør i Dubrovnik, er å finne inngangsporten til toppen av bymuren.

Kom gjerne sent på dagen, når dagsbesøkende har dratt og roen senker seg i gatene. Foto: Torild Moland

Kom gjerne sent på dagen, når dagsbesøkende har dratt og roen senker seg i gatene. Foto: Torild Moland

Vel oppe de bratte trappene, belønnes man med en sjenerøs utsikt over det blåbærblå Adriaterhavet og solgylne klipper på den ene siden, gamlebyens røde tak og snirklete smågater på den andre. Bymuren er til sammen nesten to kilometer lang, og til tider 25 meter høy.

En elevert spasertur her gir både pusterom fra massene der nede (selv om store deler av massene har gjort samme valg og også befinner seg her oppe), og historietime.

Elevert opplevelse

Bymurene har skjermet gamlebyen av en labyrint av gater, smug, trapper, torg og portrom siden tidlig middelalder.

Men under Balkankrigen på begynnelsen av 1990-tallet kunne selv ikke de meter tykke murene hjelpe mot bomberegnet: Det ble sluppet 2000 bomber over Dubrovnik, og da bomberegnet ga seg var nesten syv av ti bygninger i gamlebyen truffet.

To av tre tak var ødelagt. I fugleperspektiv fra bymuren får man et tydelig inntrykk av de enorme ødeleggelsene byen var utsatt for, de nye hustakene er nemlig rødere.
Denne ferske krigshistorien kan du også oppleve på galleriet War Photo Limited. New Zealand-fotografen Wade Goodard kom til Dubrovnik tidlig på 1990-tallet for å dokumentere krigen, og ble. I 2003 åpnet han galleriet med fokus på krigsfoto, ikke bare i Kroatia, men fra hele verden.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent i dag!

Skatter og juveler

Men i dag er livet ubekymret i Dubrovnik. Innenfor hovedporten står vi på polert marmorgulv i hovedgaten Placa – Dubrovniks mini-boulevard med eksklusive designforretninger og kafeer. I sidegatene er det også fine brukskunstforretninger, billigere klær og sko, grønnsaksmarked – og tacky suvenirer, selvfølgelig.

Små, trange smug og plasser med utsikt over havet gir Dubrovnik en helt spesiell stemning. Foto: Torild Moland

Små, trange smug og plasser med utsikt over havet gir Dubrovnik en helt spesiell stemning. Foto: Torild Moland

Men det er mulig å finne fine suvenirer også.

Kom deg mot Ploca gaten og den lille butikken Dubrovačka kuća – der finner du fine minner til gode priser. Butikken er en link til Kunst- og håndtverksmuseet i Zagreb, og selger også lokale produkter som vin, olivenoljer og badesalt.

Les også: Romantikken Rovinj

Av alle gamlebyens skatter, er det frankiske klosteret og Apotek-museet de største juvelene.

I en trang gate som skiller klosteret fra Vår frelsers kirke (Church of Our Saviour) ligger inngangen til det gamle apoteket, som fortsatt holder koken den dag i dag, 700 år etter at det først åpnet! De fleste kilder daterer apoteket til år 1317, men siden alle papirer gikk bort i brannen i 1667 vet man ikke sikkert. De fleste gamle krukker og Madame Mim-aktige bokser du ser er fra 1500-tallet. Spooky.

Få flere tips til ferie med sol og bad her!

Liten storby

Dubrovnik er ingen storby. Men den har likevel alt en storby tilbyr: shopping, barer, butikker og sjarmerende historie.

For de fleste er Dubrovnik en fin dagsutflukt fra feriehotellet, men du kan også gjøre omvendt – bruke byen som et utgangspunkt for strandliv og dagsutflukter på for eksempel til de populære Elafiti-øyene.
Uansett vil du nok oppleve den fra bymuren i høyden.

Til hovedsiden