Naturopplevelser i vinden

En seiltur handler om vær og vind. Men også om landhugg med natur og kultur, og kan være arena for både par på tur og vennegjenger.

Reiserute: Norge • Nederland • Frankrike • Spania • Portugal • Madeira • Kanariøyene • Kapp Verde • Karibia • USA

Marthe Bentzon Skei og Jarle Lycke Austbø. Foto: Privat

Se for deg følgende situasjon: Du er prisgitt vær og vind, og skuer ut mot horisonten. Det er ikke land i sikte i noen himmel­retninger. Drøm, eller mareritt?

– I starten føltes det veldig langt til andre siden, men etter omtrent fem døgn gikk dagene helt over hverandre og vi mistet litt oversikt over om noe hadde skjedd i går eller i dag. Atlanterhavskryssingen var en opplevelse vi aldri glemmer, men jeg ble overrasket over hvor bra det gikk mentalt, forteller Marthe Bentzon Skei om 14 dager til sjøs uten dekning ombord på SS ­Monica, en 42 fots Hallberg Rassy.

Foto: Privat

Sammen med kjæresten Jarle Lycke Austbø la hun ut på et eventyr som gikk nedover Europa, over Atlanterhavet til til Karibia, opp østkysten av USA og ny Atlanterhavskryssing hjem til Norge via Grønland, Island og Færøyene.

En drøm

I fjor var det et halvt millennium siden et spansk tokt ble den første vellykkede verdensomseilingen. Den er kjent som Ferdinand Magellans store oppdagelsesreise, men som lederen av en flåte på fem skip kom aldri den portugisiske sjøfareren selv rundt jorda. Han ble drept på Filippinene, og kun et par håndfull av totalt 280 mannskap returnerte til Spania 6. september 1522 ombord skuta Victoria – den eneste som hadde klart hele reisen. Dette ble likevel starten på en ny tid, og siden har verdenshavene vært arena for både kolonisering, transport og fritidsreiser.

LES OGSÅ: SOL & SEIL I KROATIA

Både Marthe og Jarle hadde lang erfaring med seilbåter da de møttes på ingeniør­studiet, og noen år senere forlot de både hus og jobb for å følge en felles drøm om seilferie. De har også hatt selskap av venner og familie ombord i deler av seilasen.

Foto: Privat

– Vi startet sommeren 2021 fra Norge, og seilte sørover i Europa gjennom Den engelske kanal til Nederland, Frankrike, Spania, Portugal, Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde, før vi krysset Atlanterhavet til Karibia. Etter fem måneder der satte vi kursen nordover, forteller Marthe – som synes friheten egen båt gir er helt uovertruffen. 

Trives ombord

– Man har med seg sin egen flytende bolig overalt og kan dra hvor som helst. Om vi blir lei, er det bare å seile videre, påker hun.

Paret bedyrer at livet ombord er svært harmonisk.

Følge på turen. Foto: Privat

– Mange vil kanskje tenke at det er ­utfordrende å bo så tett. Men vi har trivdes veldig godt, og setter også stor pris på dele alle opplevelsene sammen. Så blir vi jo vant til å leve på denne måten også, sier hun.

Høydepunkt

Selv trekker seilerne fram Kapp Verde og Den dominikanske ­republikk som beste landhugg til nå.

– Begge hadde fantastisk natur, spennende kultur, var billig og hadde et utrolig gjestfritt folk! Innseiling til New York tidlig 17. mai med ankring like ved frihetsgudinnen var også svært spesielt, bemerker Marthe og Jarle – som også synes hverdagen til sjøs byr på høydepunkt. Over Atlanterhavet gikk dagene veldig fort. 

LES OGSÅ: SOL, JSØ OG SLARAFFENLIV

– Utrolig merkelig, men samtidig deilig og avslappende. Fikk vi fisk, dreide hele dagen seg om det. Så vi hval, var det dette som opptok oss. Vi fikk forresten en sverdfisk på 50 kilo, dratt opp i fire meter høye bølger. Kjøttet opptok nesten all plassen vi hadde i kjøleskapet, men den ga oss mat på resten av kryssingen, smiler havseileren som da vi snakket med henne underveis gledet seg til siste del av eventyret til sjøs.

De har nemlig store opplevelser i vente. 

– Vi velger gjerne fjell foran strand. Siste del av denne turen går til Grønland, og vi gleder oss utrolig mye til å oppleve isfjell, dyreliv, stupbratte fjell og dype fjorder. Grønland har vært ett av hovedmålene med turen, så vi får håpe at været er med oss slik at vi kommer oss dit i sommer, sier Marthe Bentzon Skei.

Eventyret jorda rundt 

Han var erfaren seiler, hun fersking til sjøs. Men ­etter noen felles seilaser i Norge, dukket drømmen om ­jordomseiling opp.

Reiserute: Norge • Skottland • Spania • Portugal • Madeira • Kanariøene • Kapp Verde • Karibia • Colombia • Panamakanalen • Fransk Polynesia • og videre jorda rundt


Hanna Marie Lund til høyre og Jens Martin Dahlum seiler jorda rundt. Følg reisen på @sailing_adelante (Instagram) og @SV Adelante (Youtube). Foto: Privat

– Vi seilte en del langs norskekysten med vår første båt. Gradvis ble drømmen om en jordomseiling til. Med pandemien fikk vi også masse tid til å drømme, og etter et halvt år med hjemmekontor kjente begge to på en trang etter å dra ut på eventyr, sier Hanna Marie Lund og Jens Martin Dahlum.

Og det er litt av et eventyr duoen er ute på ombord seilbåten Adelante. Paret er vanligvis bosatt i Oslo, hvor de har ­jobbet som strategirådgivere i henholdsvis Mc­Kinsey&Co og Differ Advisory. Nå er ­strategien enkel: Leve det gode liv til sjøs. 

Hoppet i det

– Vi seilte fra Norge via Skottland, England og videre nedover langs Spania og Portugal høsten 2021, sier Hanna Marie. 

Det gode liv på bøljan turkis. Foto: Privat

Seilasen fulgte deretter den klassiske ruten med vinden fra Madeira og Kanariøyene, før de krysset Atlanterhavet via Kapp Verde. Etter noen måneder i Karibia satte de kursen mot Colombia og Panama, og krysset deretter 24 døgn over Stillehavet for å komme til Fransk Polynesia, der de var da vi snakket med dem.

LES OGSÅ: THAILAND MED SEIL

Aktiv reise

– Nå er vi i øygruppen Tuamotu i Fransk Polynesia, som er noe av det flotteste vi har opplevd så langt. Så her blir vi en stund, før vi tar turen innom ­Tahiti, Moorea og Bora. Neste stopp blir Fiji, og deretter er planen Vanuatu, Salomonøyene, Ny Caledonia og Papa Ny Guinea før vi seiler sørover mot Australia, forteller de eventyrlystne seilerne som synes «fantastisk» er den beste beskrivelsen på opplevelsen.

Paradise Beach Club på ­Carriacou, et «must» for alle seilere. Her er det tradisjon å male navnet på båten på et skilt og henge det opp på veggen i baren. Foto: Privat

Det gjelder også mange av stedene de har besøkt underveis, men ikke bare de mest eksotiske.

– Vi trives nok best hvor det er litt å gjøre, som å gå på turer, dykke, surfe og kite. Skottland var virkelig et høydepunkt. Det var få andre utenlandske turister der, og vi seilte gjennom Den kaledonske kanal – tvers gjennom landet og over Loch Ness, minnes Hanna Marie – som også understreker at det var en fin følelse å komme til Grenada og Carriacou etter å ha krysset Atlanteren. 

– Det var akkurat den karibiske stemningen vi hadde drømt om, med fine strender, avslappende livsstil, turkist vann og strandbarer med paraplydrinker og karibiske rytmer. Vi ble også forelsket i Colombia. Det var en av de landene vi egentlig ikke hadde tenkt å dra innom, siden det kan være litt utfordrende å seile langs kysten der. Men det viste seg å være et av høydepunktene på reisen. God mat, mye liv, fin natur, og ikke minst var det hyggelig for lomme­boka, i kontrast til de karibiske øyene, smiler hun.

Utfordringer

Selv om bildene de deler på sosiale medier ofte viser fine strender, brede smil og blått hav, er Hanna Marie tydelig på at seilturen ikke alltid er en dans på roser.

 Hanna og Jens Martin har blitt gode på å åpne kokosnøtter. Foto: Privat

– Å reise langt med seilbåt krever en del. Vi bruker vi mye tid på å holde båten i stand, og etter å ha tilbakelagt ca. 16 tusen nautiske mil er det tydelig at båten slites raskere enn ved helgeseiling hjemme i Norge. Konstant eksponering for tropisk sol og saltvann, kombinert med at båten brukes døgnet rundt, hjelper heller ikke på akkurat dette, forteller hun.

– Så terskelen for å gjøre vedlikehold og reparasjoner er lavere enn hjemme, forklarer seilerne.

Det kan være vrient å få tak i reservedeler, så de må ofte finne kreative løsninger. 

De norske seilerne har lagt over 16 tusen nautiske mil bak seg så langt på sin ferd over Atlanter­havet og Stillehavet. 
Foto: Privat

– Det er imidlertid dette som gjør det spennende å reise på denne måten. Mestringsfølelsen man får ved å ta seg fra a til b for egen maskin, og i tillegg klare å løse de praktiske problemene som oppstår under­veis med båten, gjør at det aldri blir kjedelig, sier Hanna Marie.

Budsjett

Selv om seiling i teorien er en rimelig transportmetode, kommer ikke vind i seilene helt gratis.  

– Det kommer an på båttype, krav til sikkerhet og lengde på turen. Budsjett på slike turer kan variere med alt fra kr 10 000 til kr 100 000 i måneden – og sikkert mye mer. Alt med båt er mye dyrere enn det man tror, og det kan påløpe store kostnader dersom man har behov for større reparasjoner eller arbeid på båten, påpeker Hanna Marie – og legger til at de ikke har like store hverdagslige kostnader til mat og transport som man ville hatt på en vanlig reise. 

LES OGSÅ: ARKTISK SEILAS

– Men vi har blitt overrasket over matprisene på mange av steder. Særlig i Karibia og i Franske Polynesia kan det være dyrere enn i Norge, sier hun.

De er likevel veldig begeistret for Fransk Polynesia.  

Populær ankringsplass i Le Marin, Martinique. Foto: Privat

– Særlig Tuamotu-øyene. Dette er små koralløyer som danner en liten lagune. Slike steder er vanskelige å komme seg til uten båt, forteller hun og kommer dermed til kjernen av gleden med å seile sin egen sjø.

– Det er tilnærmet ingen turister her, bortsett fra noen få andre seilbåter. Her har vi hatt noen av de villeste dykkene våre så langt og det er nok av korallrev til å snorkle, fridykke og harpunfiske på. I tillegg har det vært utrolig kult å leve så «off the grid» som vi har gjort her, hvor vi har vært flere uker uten tilgang til internett, matbutikker og andre fasiliteter, oppsummerer hun.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN