Å bygge sandslott er moro, men å få sand i øya derimot, det er ikke så gøy. Foto: iStock

Forsøpling er fy-fy

Dette gjelder jo overalt, og er kanskje enda viktigere enn noen gang! Ingen ønsker heller å bade i en haug av iskrememballasje eller ligge å sole seg mellom gamle pølser og engangsgriller. Alt du tar med deg på stranda skal med tilbake! Og er søppelkassen på stranda full tar man heller med søpla hjem enn å sette den ved siden av dunken. Det er også lov å rydde opp etter andre!

LES OGSÅ: EUROPAS 15 BESTE STRENDER

Sand i øya

Det er ganske idyllisk å ligge i solen og lese en bok eller titte opp på skyene som svever forbi. Men idyllen brister raskt om noen løper forbi og skaper sandsprut som treffer deg rett i øyet! Med andre ord, ikke løp nærme de som ligger og soler seg. Og ikke rist håndkle ditt i nærheten av noen. De mest pinglete av oss setter også pris på at man ikke løper ut i vannet og spruter vann på alle kanter, når man selv står med frosne tær og vann til knærne og prøver å komme seg uti.

Kle deg etter forholdene

På de fleste strender kan man selvfølgelig sprade rundt i den slitte badebuksa fra 80-tallet, uten at noen skal bry seg med det! Men på noen strender kan det være lurt å tenke litt på hva man har på seg. For eksempel kan det i noen land være andre kulturer og kleskoder for hva som er greit å ha på seg på stranda. Er det nudiststrand bør man forholde seg til det og vice versa. Og skal man spise på strandkaféen er det som regel god skikk og bruk å ha på seg noe mer enn badetøyet, uansett.

BYER MED BEACH

Ikke bre deg ut mer enn nødvendig

Her gjelder litt de samme normene som på bussen. Er det mye ledig plass er det litt rart å legge seg ned klin oppå de tre andre menneskene på stranda. Er det stappfullt derimot, tøyes grensene for hvor det er lov å slå seg ned. Men håndkleet ditt bør helst ikke ligge oppå noen andre sitt. Er det trangt om plassen er det også hyggelig å ikke bre seg ut mer enn nødvendig. Badedyret ditt trenger ikke to meter med egen solplass. Om man skal grille eller spille kubb kan det også være fint å trekke seg litt unna.

Høy musikk

Selv om din dag på stranden blir ti ganger bedre med Postgirobygget rungende ut av høyttalerne er det ikke sikkert at sidemannen tenker det samme. Se dermed an stemningen før man kobler til hele musikkanlegget. Lav musikk som ikke sjenerer går som regel greit, eller så kan man jo høre på musikk eller lydbok med ørepropper.

Tissing

Å tisse i vannet er én ting, å tisse på stranda noe annet. En gyllen regel er vel at om det finnes et toalett på stranden, så bruk det! Å tisse i gresskanten eller bak treet kan virke uskyldig, men lukten sprer seg fort om solen steker. Og skulle man mot formodning tisse i vannet så svøm i hvert fall et stykke unna folk. Og vi trenger vel ikke nevne at nummer to ikke er greit…?

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN