1. Italia

For mange er pavens tale i Vatikanet påskens høydepunkt, men i Firenze feires også påsken med et pang! Her feires nemlig påskesøndag med den over 350 år gamle tradisjonen Scoppio del carro – den eksploderende vognen. En flokk okser pyntet med kranser drar en diger vogn gjennom gatene, etterfulgt av en parade med soldater, musikere og folk kledd i 1500-talls-kostymer. Når de er fremme på plassen mellom dåpskapellet og katedralen tenner de på vognen som avløses av et spektakulært fyrverkeri. Alt for å symbolisere gode avlinger og hell og lykke. 

2. Polen

I Polen har de en rekke ulike ritualer og feiringer i påsken, men den aller morsomste må være Śmigus–Dyngus som feires andre påskedag. Dette er nemlig en stor vannkrig, der ingen er trygge for de mange vannbøttene, vannpistolene og vannballongene som kastes rundt for å ønske hverandre god helse. Og til single jenter; om man blir dynket med vann denne dagen økes sjansen for å bli gift. I noen landsbyer sør i Polen har de også som tradisjon å vanne jordene med hellig vann, og utføre «pranks» på naboene, som å plassere gårdsutstyr på taket til hverandre. Gøy!

LES OGSÅ: VINTERAKTIVITETER UTEN SKI PÅ BEINA

3. Filippinene

På Filippinene markeres påsken på en noe mer bestialsk måte. Her er det nemlig vanlig at noen katolikker sympatiserer med Jesu lidelse ved å bære kors på ryggen, pine seg selv og frivillig la seg korsfeste på samme måte som Jesus. De mener det vil hjelpe dem med å bli rene og gi slipp på sine synder. 

4. Finland

Hvis du befinner deg i Finland søndag før påske er det stor sjanse for at du vil møte på små hekser eller påskekjerringer. Barna er kledd ut med fargerike gamle klær, «flyr» på kosteskaft dekorert med fargerike fjær og tilbyr seg å skremme bort onde ånder i bytte mot godis. Og når vi er inne på godbiter, en tradisjonell finsk påskedessert kalles mämmi og er en slags svart, klebrig grøt laget av vann, rugmel, maltekstrakt og et dryss appelsinskall, ofte servert med krem og sukker. Det høres kanskje ikke så godt ut, men smaker sikkert bedre, skal vi tro finnene selv.

5. Papua Ny-Guinea

Påsken er den viktigste høytiden på Papua Ny-Guinea og feires med flere ulike religiøse og tradisjonelle markeringer. På langfredag er det tradisjon at folk samles i de ulike landsbyene for å se ungdommene fremføre skuespill med påske som tema. Dagen etter samles de igjen i kirken. Men her er det ikke sjokoladeegg som gjelder; utenfor kirken pyntes nemlig et tre med tobakk og sigaretter som etterpå blir fordelt mellom dem som har deltatt på messen. Det sies at det aldri er flere mennesker som deltar på messen enn denne dagen, merkelig nok.

LES OGSÅ: 8 STEG NÆRMERE REISEDRØMMEN

6. Danmark

Hos våre danske naboer er det ingen overraskelse at hygge står øverst på listen også i påsken. Under påskefrokosten samles familie og venner til en god frokost, som ofte inneholder masse sjømat og rikelig med øl og snaps. Faktisk lager flere danske bryggerier et eget påskeøl. Det er også tradisjon for barna å sende såkalte gækkebrev som inneholder et rim. De signeres med en dott for hver bokstav i navnet, og hvis mottakeren ikke klarer å gjette hvem de har fått brevet fra skylder de senderen et sjokoladeegg – og motsatt. Påskeuken er også tradisjonelt åpningsuken for Tivoli i København. 

Kilder: momondo.no, culture.pl, visitflorence.com, finland.fi, thelocal.dk, dinside.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN