Ingrid Holtan Søbstad (23) nådde toppen i vår skrivekonkurranse. Her er hun flankert av de gode reisevenninnene Caroline Kiær (t.v) og Mia Kaels Kalleberg. Foto: Privat

Ingrid Holtan Søbstad (23) nådde toppen i vår skrivekonkurranse. Her er hun flankert av de gode reisevenninnene Caroline Kiær (t.v) og Mia Kaels Kalleberg. Foto: Privat

– Herregud, er det sant! Så moro! Og mamma som også abonnerer …

23-åringen fra Høvik i Bærum blir litt overrumplet når vi ringer og forteller at hun har vunnet årets skrivekonkurranse. Med en levende tekst, gode beskrivelser og ikke minst – gode bilder som passer til teksten, var det ingen tvil om dette var årets beste bidrag.

– Det kom inn over 50 bidrag i år, mange av dem veldig gode. Det var kamp i teten, men Ingrid var en klar og verdig vinner, sier juryleder og redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland.

Vinnerreportasjen kan du lese i det nye nummeret av Magasinet Reiselyst (02/Mars), som snart er ute i butikkene. 

ALT OM REISELYSTS SKRIVEKONKURRANSER

Levende beretning

Juryen, som ellers har bestått av representanter fra reisebyrået Ticket, samt Reiselysts redaksjon, var helt enstemmige i at Ingrids bidrag totalt sett var best.

– Dette er en svært levende og leseverdig beretning fra noe så konkret som en alternativ fottur. Ingrid forteller med innlevelse om omgivelser, hun gir leserne gode bilder i hodet og har morsomme betraktninger og sitater samtidig som hun fint fletter inn interessante faktaopplysninger, mener juryen.

– Dessuten har hun flotte bilder som står til teksten, av folk som går, natur og omgivelser, mat og overnattingssteder, samt bilder av folk de møter underveis og av guiden som hun siterer i teksten – det liker vi, legger Moland til.

Jorda rundt-reise

Ingrid gikk turen til Machu Picchu i forbindelse med en jorda rundt-reise for to år siden.

– Jeg reiste i tre omganger. Jeg startet med fire måneder i Asia, så reiste jeg hjem og jobbet noen måneder på sykehjem, før det ble to måneder i Sør- og Mellom-Amerika, litt mer jobbing hjemme, og til slutt et halvt år i Asia igjen, forteller Ingrid.

Mange drømmer om å komme til Machu Picchu, men alle trenger ikke ta samme veien hit. Foto: Ingrid Holtan Søbstad

Mange drømmer om å komme til Machu Picchu, men alle trenger ikke ta samme veien hit. Foto: Ingrid Holtan Søbstad

Hun vil ikke trekke fram noe konkret høydepunkt fra reisen, annet enn det å møte ulike folk og kulturer.

– Ikke minst er det interessant å bli introdusert for all verdens matkulturer, sier Ingrid, som i løpet av reisen søkte vekk fra de verste turistmassene.

– Vi vurderte også å gå til Machu Picchu helt på egenhånd, men fant ut at det ville bli lettere  å komme i kontakt med folk hvis vi hadde med oss en guide som var kjent og kunne språket.

Marinbiologi

Og selv om hun hadde et klart bilde av Machu Picchu på forhånd, var det ikke helt slik hun hadde sett det for seg.

– Det var mye større enn jeg trodde, flottere utsikt og flere ruiner. Og flere turister. Dem ser man jo ikke på bildene. Men alpakkaene var på plass, akkurat som på bildene, bekrefter hun.

Etter jordomreisen har Ingrid flyttet til Trondheim, hvor hun nå er tredjeårsstudent i biologi.

– Jeg skal bli marinbiolog, og vil gjerne jobbe med miljøbevaring, men det kan være i forbindelse med både oppdrettsanlegg og korallrev, sier den reise- og skriveglade studenten.

Surfing på Sri Lanka

Dette er tredje året magasinet Reiselyst arrangerer skrivekonkurranse, og tradisjonen tro vinner førsteplassen sin egen idé til en ny reportasjereise. Ingrid vil til Sri Lanka for å lage surfereportasje.

Mia K. Kalleberg og Ingrid får i seg varmen i en hytte de låner langs veien for å søke ly for regnet. Foto: Ingrid Holtan Søbstad

Mia K. Kalleberg og Ingrid får i seg varmen i en hytte de låner langs veien for å søke ly for regnet. Foto: Ingrid Holtan Søbstad

– Sri Lanka er et sted jeg lenge har hatt lyst til å dra. Jeg er utrolig glad i Asia og asiatisk kultur, og har vært mye rundt, men aldri på Sri Lanka. Jeg har hørt mye bra om menneskene, kulturen, maten, strendene – og at surfingen skal være fantastisk. Jeg er veldig glad i sportslige aktiviteter, spesielt brettsport, så surfing på Sri Lanka blir helt perfekt, sier Ingrid.

Mellom-Amerika igjen

Hun vinner også et reisegavekort på kr 5000 fra reisebyrået Ticket, som hun kan bruke som hun vil.

– Når jeg blir ferdig med bachelorgraden neste høst skal jeg ta et halvår fri for å jobbe litt og reise i fire måneder. Gavekortet blir et helt rått bidrag, jeg drømmer om å dykke og utforske dyrelivet, både det marine og i jungelen i Mellom-Amerika.

Lamaene var på plass! Foto: Ingrid Holtan Søbstad

Lamaene var også på plass! Foto: Ingrid Holtan Søbstad

Vi gratulerer Ingrid med seieren, og gleder oss til å sende hun på tur! Vinnerreportasjen kan du lese i det nye nummeret av Magasinet Reiselyst (02/Mars), som snart er ute i butikkene. 

Tips

Magasinet Reiselyst takker alle som har levert sine reisereportasjer i form av tekst og bilder til konkurransen. For alle som ikke vant, kommer det nye muligheter. Og for den som vil begynne å forberede seg allerede nå, har juryen et par gode tips:

– Oppsøk og prat med lokalbefolkningen, og beskriv menneskemøtene – aller helst også med bilder. Mennesker er tross alt det som gjør verden mest interessant, sier Magasinet Reiselysts redaktør Torild Moland.

ALT OM REISELYSTS SKRIVEKONKURRANSER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN