Det er umulig å vite når eller om verden noen gang blir som før. Men etter mange uker med svært strenge tiltak for å begrense smitte av COVID-19, velger flere land til en viss grad å åpne sine samfunn igjen. Det generelle rådet om å holde avstand gjelder fortsatt, men en del av de strengeste tiltakene som fullstendig isolering i eget hjem oppheves flere steder.

Tsjekkia

Tsjekkia var tidlig ute med strenge tiltak, som ser ut til å ha fungert. Nå har landet en plan om gradvis åpning av samfunnet, og om alt går som forventet kan små butikker åpne neste uke. Etter hvert skal de minste kjøpesentrene igjen åpnes. Det blir også mulig å benytte treningssentre, selv om garderobene ikke blir tilgjengelige. I slutten av mai skal kafeer, barer og restauranter åpne, så fremt at serveringen kan skje utendørs. Til slutt er målet at kjøpesentre, hoteller og kinoer åpner dørene – noe som ifølge The Guardian kan skje 8. juni.

SE HVA INNBYGGERNE PÅ ISLAND BLIR OPPFORDRET TIL Å GJØRE

Østerrike

Her åpnes parker, enkelte små butikker samt bygg- og hagesenter. Dersom smitteantallet synker som forventet, er planen at alle butikker får åpne dørene igjen i begynnelsen av mai. Restauranter og hoteller må imidlertid belage seg på å holde stengt fram til midten av mai. De som er nødt til å reise med offentlig transport blir oppfordret til å bruke ansiktsmaske.

Kina

Storbyen Wuhan har i praksis vært i «lockdown» i flere måneder. Det har tilsynelatende fungert, og nå har myndighetene åpnet motorveier og togstasjoner, i tillegg til flyplassen. Men mange må fortsatt holde seg hjemme; det er kun innbyggere som kan vise til legeattest om at de er friske som får forlate byen. I landet for øvrig er det fortsatt en del restriksjoner. Ifølge kinesiske myndigheter har de sett en økning i tilfeller av smittede som har kommet tilbake fra utlandet i det siste. 

Danmark

Barnehager og småskolen åpnet i midten av april. De fleste serveringssteder må fortsatt holde stengt, og samlinger av mer enn 10 personer er forbudt fram til midten av mai.

Flere land har så vidt startet å åpne samfunnene sine igjen. Foto: iStock

Tyskland

Skoler skal åpnes gradvis om et par uker. Butikker med lokaler mindre enn 800 kvadratmeter har allerede fått grønt lys, det samme gjelder verksteder og bokhandlere, ifølge Aftenposten.

Frankrike

Her er det fortsatt strenge tiltak. Politikerne skal lage en plan for hvordan og når gjenåpningen kan skje, men det aller meste er stengt fram til midten av mai.

SLIK FÅR DU FERIEFØLELSEN HJEMME

Spania og Italia

Spesielt hardt rammede land som Spania og Italia forlenger også de strenge restriksjonene i første omgang til mai. I Italia har imidlertid bokhandlere, lekebutikker og klesbutikker for barn fått muligheten til å åpne i redusert kapasitet i en prøveperiode.

Norge

I Norge har hyttefolket endelig fått vende tilbake til sine fritidseiendommer. Men i rådene fra Folkehelseinstituttet (fra 21. april) heter det blant annet at nordmenn bør unngå rundreiser for å redusere faren for smittespredning, styre unna kollektivtransport om mulig – og ikke foreta aktiviteter hvor det kan være ekstra risiko for at du må ha for rednings/helsehjelp.

Exitstrategien i mange land er at langt flere må testes, smittesporingen må bli mer effektiv og så må smittede isoleres. Dette er også Norges strategi.

Kilder: BBC, The Guardian, Aftenposten, Folkehelseinstituttet

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN