Fine hotell, sol og gode bademuligheter lokker turistene tilbake til Tyrkia. Foto:Torild Moland

Tyrkia er helt klart inne i varmen igjen. Vi har markant økning i salget uke for uke, og forrige uke hadde vi en økning på 83 prosent mot i fjor, forteller informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff gledesstrålende og får støtte av konkurrenten TUIs informasjonssjef.

– Salget går så det suser! Så langt ligger det på + 261 prosent og bare i forrige uke solgte vi tre ganger så mange reiser som året før, sier Nora Aspengren i TUI.

At de er fornøyde er forståelig. Tyrkia var en av charterselskapenes store salgsvinnere før uroligheter, flyktningestrøm og terrorhandlinger rammet landet og la turismen død for to-tre år siden. Men vi mennesker glemmer heldigvis ganske fort.

LES OGSÅ: ISTANBULS HØYDEPUNKT

Velkommen etter

På det meste reiste 400.000 nordmenn til Tyrkia, 250.000 av dem på charterferie. Det var i 2013. Siden dalte tallene, før de stupte i 2016. Solkysten mistet 60 prosent av turistene, enda mer fra Norge.

Her venter herlig strandliv og gode badetemperaturer. Foto: TUI

I fjor var det bare 40.000 nordmenn på charter til Tyrkia, og totalt var det nok under 100.000 norske besøkende.

Sommeren 2017 begynte briter, tyskere og andre europeere å vende tilbake til Tyrkia. Men nordmenn lot vente på seg, og det er ikke før i år charterselskapene ser en stor økning i etterspørselen.

Her får man også god – og billig – mat! Foto: Torild Moland

– Vi har hele tiden hatt en jevn strøm av henvendelser fra kunder som er glade i Tyrkia, de vil gjerne ha et bredere tilbud, men det har likevel ikke vært nok til å øke kapasiteten. Det siste året har etterspørselen virkelig tatt seg opp og vi er ekstremt glade for å kunne tilby flere reiser til Tyrkia igjen, sier Nora Aspengren.

TUI var først ute, og flagget allerede tidlig i høst at de økte kapasiteten med 25 prosent. Ving fulgte etter og doblet kapasiteten i forhold til fjoråret, som dog hadde lave tall.

Og nå viser salgstallene at vurderingen var riktig, og at også nordmenn er klare for å vende tilbake til landet helt øst i Middelhavet. I skrivende stund har Tyrkia også klatret seg opp til en sjetteplass på topplisten til Norges største reisebyrå Ticket.

TUI har faktisk direktefly fra Trondheim som nyhet i år, og Stavanger en dag i uken.

Ving har Trondheim og Tromsø som nyhet.

I Istanbul er blant annet Grand Bazaar et must å besøke. Foto: iStock

– Vi håper vi kan øke kapasiteten ytterligere og ser på løsninger for det nå, forteller Aspengren.

SOMMERENS NYE REISEMÅL

Rolig i badebyene

Romantisk rusletur langs stranden. Foto: Torild Moland

Så har det da også vært rolig rundt Tyrkia det siste året. Da terreroren rammet Tyrkia i 2015, var det hovedsakelig storbyene Ankara og Istanbul det gikk ut over. Med unntak av en hendelse i Izmir, har det ikke vært et eneste terrorangrep eller uroligheter i typiske feriebyer i Tyrkia.

Badebyene langs Den tyrkiske riviera er 800 kilometer fra grensen mot Syria. Badebyene langs Egeerhavet i vest er enda lenger unna.

– Av en eller annen grunn har uroen slått mye hardere ut for Tyrkia enn for andre byer og land som har opplevd terror. Mange er nok heller ikke så geografisk oppdatert og vet ikke hvor langt det er fra rivieraen til grensen mot Syria, og tror dermed at det utspiller seg det samme i for eksempel Antalya, som man ser på TV fra den syriske grensen. I Ticket Collection i høst hadde vi den politiske situasjonen i Tyrkia som et svaralternativ på hva som har påvirket dine reisevaner – og da svarte 29 prosent at de var påvirket av den. Det var bare terrorhandlinger og terrortrusler som var høyere (55 prosent). Så, ja, kundene lar seg påvirke, mener Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Men nå er altså trenden i ferd med å snu.

FLERE SAKER FRA TYRKIA

TUIS mest populære hotell

Den største økningen er ikke overraskende til byene langs Den tyrkiske riviera – Side, Alanya, Belek og Antalya. Her ligger noen av landets flotteste resorter, med enorme basseng- og badeanlegg inne på hotellområdet. Store frokostbuffeer, fristende menyer og masse aktiviteter – til veldig gode priser – frister mer enn noen gang.

– Vårt aller mest populære familiehotell i sommer ligger faktisk i Tyrkia – Pascha Bay, forteller Nora Aspengren i TUI.

TUIs Pascha Bay. Foto: TUI

– Pascha Bay og Alcudia Pins på Mallorca kniver om førsteplassen. Dette er et veldig godt og kjent familiehotell der vi har mange returnerende kunder og du får også veldig mye for pengene.

Tyrkia er klare for å ta imot sommerturistene igjen. Foto: Torild Moland

Og så får du godt vær!

– Du er nesten garantert strålende sol, sesongen er lang og pris i kombinasjon med kvalitet er uslåelig. Da Tyrkia var på sitt aller mest populære så ble det investert mye i hoteller og infrastruktur. Noen av våre aller flotteste hoteller finner du her, forteller Siri Røhr-Staff i Ving, som også har et siste råd til de som velger Tyrkia i sommer:

– Er man i Tyrkia så bør man absolutt prøve hamam, du kan ikke få en bedre start på ferien en enn skikkelig hamam-behandling! 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN