Magasinet Reiselyst-journalist Runar Larsen har akkurat vært i Istanbul. Og det var han nesten alene om. Istanbul trenger  turister, er de lokales klare oppfordring! 

ALLE SAKER FRA TYRKIA
Istanbuls hovedgate İstiklal Caddesi (Uavhengighetsgaten) er vanligvis så full av mennesker at man nesten ikke kommer fram. Foto: Torild Moland

Istanbuls hovedgate İstiklal Caddesi (Uavhengighetsgaten) er vanligvis så full av mennesker at man nesten ikke kommer fram. Foto: Torild Moland

– Takk for at dere kom til byen!

Korhan Karakoyun (30) smiler bredt og ønsker velkommen til kulinarisk vandring på tvers av to kontinenter. Tyrkeren driver  Istanbul on Food sammen med sin australske kone, men er ikke akkurat nedsyltet i jobb for tiden.

LES REDAKTØR TORILD MOLANDS BLOGGINLEGG OM SAKEN HER

Tom bydel

– Vi har 80 prosent færre turer enn på samme tid i fjor. Men jeg har tross alt et par oppdrag i uka; mange jeg kjenner har ingenting å gjøre, sier Korhan og tar oss med gjennom berømte Spice Market i bydelen Sultanahmet i Istanbul.

Basaren er obligatorisk stoppested for turister på bytur, men denne formiddagen er det knapt en utenlandsk gjest inne i den historiske handelshallen. Situasjonen er den samme ute i gatebildet. Istanbul lider som resten av Tyrkia av turistsvikt.

Ingen cruiseskip

Den enorme byen har lenge vært et populært stoppested for cruiseskip på seilas i Middelhavet, men i sommer har flere av de største rederiene fjernet Istanbul fra turkartet. Årsaken er frykt for terror.

Når tusenvis av dagsturister glimrer med sitt fravær, preger det både turoperatører, spisesteder, matleverandører og butikker.

Grand Bazaar, eller Kapalicarsi, er en av verdens største og eldste innendørs markedshaller - et vidunderlig kaotisk og fargerikt område som vanligvis er proppfullt av turister. Nå om dagen er det god plass mellom bodene. Foto: Runar Larsen

Grand Bazaar, eller Kapalicarsi, er en av verdens største og eldste innendørs markedshaller – et vidunderlig kaotisk og fargerikt område som vanligvis er proppfullt av turister. Nå om dagen er det god plass mellom bodene. Foto: Runar Larsen

– Livet i byen går videre som før, men jeg kan forstå turister som ikke vil reise hit. Samtidig er terrorisme et problem i hele verden, og det handler ikke bare om oss. Ingen steder er tryggere enn andre, sier han.

10 PÅ TOPP ISTANBUL – DETTE MÅ DU IKKE GÅ GLIPP AV

Terrormål

Byen har vært utsatt for flere bomber, senest i juni da en politibuss ble sprengt og 11 mennesker omkom.

– Jeg anser byen som trygg. Sikkerhetstiltakene er på topp, og du må huske at det fortsatt kommer tusenvis av turister hver dag, påpeker Korhan.

Slik var det vanlig å se Grand Bazaar. Foto: Torild Moland

Slik var det vanlig å se Grand Bazaar. Foto: Torild Moland

Denne formiddagen spaserer vi bort til Den blå moske, en av byens største severdigheter og mest populære fotomotiv. Det er skuelystne både inne og utenfor, men køen som vanligvis preger inngangen på fine sommerdager er fraværende.

Takk for at du kommer!

Det er også langt mellom kundene inne på Grand Bazaar, stedet hvor turister så vel som lokale jakter på brukskunst, pyntegjenstander, smykker og suvenirer.

– Welcome to Istanbul, how may I take your money? sier en av selgerne – etterfulgt av et stort glis og kommentaren vi skal høre omtrent over alt hvor vi går.

De fleste rederier har droppet Istanbul i sommer, så cruiseturistene går glipp av denne magiske innseilingen til en av verdens vakreste byer. Foto: Torild Moland

De fleste rederier har droppet Istanbul i sommer, så cruiseturistene går glipp av denne magiske innseilingen til en av verdens vakreste byer. Foto: Torild Moland

– You are welcome – thanks for visiting Turkey!

ISTANBULS BESTE TAKTERRASSER

Asia som før

Båtene som seiler over Bosporosstredet er beste forbindelse mellom Europa og Asia. Så fort vi når terminalen i Kadiköy på den asiatiske siden er det ingenting som minner om dårlige tider:

– Her går hverdagen som før. Siden de fleste turistattraksjonene er på andre siden av stredet, er det lokalbefolkningen som preger denne bydelen, forklarer Korhan.

Med to nordmenn på slep spaserer han fra det ene kulinariske høydepunktet til det andre. Det er tre dager til han har nye gjester på sine smakfulle vandringer.

– Vi er en liten bedrift som har blitt nødt til å kutte mye. Forhåpentligvis tar det seg opp, sier Korhan.

LES MER OM TYRKIA HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN