Etter en sommer med strenge restriksjoner på utenlandsreiser, har Utenriksdepartementet igjen åpnet for fritidsreiser til alle EØS/Schengen-land fra 15. juli – med noen unntak:

Portugal, Kroatia, Ungarn, Romania, Bulgaria og Luxembourg står fortsatt på listen over land UD fraråder som reisemål. Europeiske land utenfor EØS/Schengen er også «rødlistet». Det gjelder blant annet Tyrkia, Ukraina, Russland og Georgia.   

Gode nyheter for de som lengter til solfylte strender ved Middelhavet. Her fra Playa de Ses Illetes på Formentera. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: HIT KAN DU FLY DIREKTE I SOMMER

Det åpnes også for enkelte regioner i Sverige: I denne omgangen får Kronoberg, Skåne og Blekinge får grønt lys.

Det betyr at du igjen kan reise til populære ferieland som Hellas, Frankrike, Italia, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Irland og Østerrike uten obligatorisk karantene ved hjemreise. Turister fra de samme landene kan også fritt reise inn i Norge.

Frankrike er et av landene nordmenn kan reise til igjen. Her fra St. Tropez. Foto: Mari Bareksten
SJEKK LISTEN FRA FOLKEHELSEINSTITUTTET FOR FULL OVERSIKT

Det er flere kriterier som må oppfylles for at Folkehelseinstituttet og UD skal gi grønt lys:
– Landet (eventuelt regionen) må i snitt ha færre enn 20 nye smittetilfeller per 100 000 innbygger de to siste ukene.
– Det må også være i snitt under 0,5 per 100 000 intensivinnleggelser i samme periode.
– Det er dessuten krav om systematisk smittesporing og testing av alle med symptomer, samt tydelig informasjon om situasjonen til besøkende.
– I tillegg kan kun fem prosent av testene de siste ukene være positive.

Nå kan du ta en kald, spansk øl på stranda igjen hvis du vil. Foto: Torild Moland

Det er kun Europeiske land som er aktuelle reisemål ifølge regjeringen. Reiserådet for verden for øvrig gjelder fram til 20. august.

Situasjonen rundt omkring i verden endrer seg raskt – både i positiv og negativ retning. Mange land – som Norge – har hatt relativ lav smittespredning og dermed gradvis vært i stand til å åpne samfunnet med tilnærmet normal aktivitet. Andre land – som flere delstater USA og Australia, regioner i Spania og byer i England – har derimot opplevd en dramatisk oppblussing i smitte etter gjenåpning av samfunn, og blitt vært nødt til å stenge ned igjen.

DETTE VENTER I HELLAS

Hva med resten av verden?

I slutten av juli skal Folkehelseinstituttet komme tilbake til eventuelle endringer av reiseråd for resten av verden.

Lei av de norske fjellene? Nå åpnes det for fotturer i Europa. Her fra franske Gorges du Verdon. Foto: Mari Bareksten

Ifølge offisiell statistikk fra European Center for Disease Prevention and Control, er smitteøkningen tiltagende i både Nord- og Sør-Amerika. Det geografiske smittekartet viser også at de fleste land i Afrika bortsett fra Sør-Afrika har offisielt lave smittetall, det samme gjelder Sørøst-Asia. Men denne statistikken kan være misvisende, siden tallene er basert på registrerte tilfeller.

DETTE DEKKER REISEFORSIKRINGEN NÅ

Sør-Amerika og USA virker uansett å være uaktuelle reisemål for de fleste på kort sikt. I Australia har delstaten Victoria (Melbourne) igjen satt sine innbyggere i «lockdown».

Om man ser bort fra reiserådene, kan EUs egen liste over hvem de slipper inn være en pekepinn på hvor det er tryggest. De åpnet for tilreisende fra Algerie, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbia, Sør-Korea, Thailand, Tunisia og Uruguay tidligere i sommer. Her er det imidlertid en del individuelle regler og restriksjoner, så sjekk nøye med hvert land sitt oppdaterte regelverk.

Solnedgangen på Santorini har gått sin gang, men nå kan også nordmenn få den med seg igjen. Foto: Ida Anett Danielsen

Det er med andre ord vanskelig å være helt kategorisk med geografiske reiseråd per dags dato. Situasjonen er fortsatt ganske uoversiktlig – og i konstant endring. Følg med på EUs offisielle ”Reopen Europe”-side for oppdatert info om restriksjonsreduksjoner verden over.

For norske turister er det rådene fra Folkehelseinstituttet som gjelder. Disse har endret seg ved ujevne mellomrom helt siden Hubei-provinsen i Kina ble det første stedet som ble frarådet på grunn av den voksende pandemien, og oppdateres hver 14. dag basert på smittetall. Denne kan altså bli endret også mens du er på ferie. Dersom situasjonen forverres, vil du bli nødt til å gå i karantene ved hjemkomst selv om landet var regnet som trygt før avreise.

Oversikten oppdateres kontinuerlig på Folkehelseinstituttets nettsider.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN