Kristin Krohn Devold

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør, NHO Reiseliv

Kristin Krohn Devold er administrerende direktør i NHO Reiseliv, den største arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen for reiselivet i Norge. Hun heier på elbil-ferie i Norge, nullutslipp transport og aktive reiser. 

Vil vi reise mer bærekraftig etter covid-19? 

Ja, men det tar tid å utvikle grønne transportører. Det finnes allerede noen få el-ferger, el-busser og el/hydrogen-skip, teknologien er der, folk vil gjerne bruke det, men for at folk skal kunne velge det må fylkeskommuner og kommuner kreve el-transport på ferger og busser, og staten må støtte el-ladepunkter i havner og ved veier og utvikling av hydrogen-løsninger. Et krafttak innen grønn transport nå vil gjøre at Norge kan selge seg som grønn reiselivsnasjon, foran de fleste andre land. 

Hva med flybransjen? Hvordan tror du den vil se ut i fremtiden? 

Flyet er bussen i Nord-Norge, og de fleste steder i Norge har ikke tog. Internasjonal handel vil bety fly, og folk trenger inspirasjon og kunnskap om andre land enn sitt eget. I dag har et fullt fly Oslo-Bergen mindre utslipp per passasjer enn en bil samme strekning. Og et fullt fly Nice-Oslo har mye mindre utslipp enn en bil samme strekning. Derfor er svaret å reise mer i nærområdet vårt, samt kortere flydistanser innen Europa fremfor utenfor Europa. Folk vil ha samme behov for å reise på ferier, konferanser og slektsbesøk som før, men trolig vil korte interne møter tas på Teams fremfor tidkrevende «frem og tilbake på dagen»-flyturer. Klarer vi utvikle el-fly på kortdistanser i Norge i dette tiåret, får vi leve en stund med at turer til Nord-Norge og utlandet fortsatt vil være med tradisjonelle fly i noen år til. 

SLIK REISER DU MER ØKOVENNLIG

Hvordan kan man planlegge en mer miljøvennlig ferie? 

Elbil Norge rundt er null-utslipp, det prøvde jeg selv sommeren 2020. Får vi så grønne ferger og busser, i tillegg til toget, er Sør-Norge i hvert fall et grønt reisemål. Videre kan vi ligge mer stille ett sted eller en region, og ha flere aktiviteter der vi bruker kroppen som motor; padling i Geirangerfjorden, toppturer i Sunnmørs­alpene, sykkeltur på Rallarveien, sykkelcamp i Telemark (Canvas), surfecamp på Stadt, fotturer i Rondane eller Jotunheimen for å nevne noe. Naturbaserte opplevelser er grønne, og i tillegg spennende og sunne. Så kan vi heller unne oss god mat på norske restauranter og eventyrlige netter på historiske hoteller når aktiviteten er unnagjort.

Langs den nasjonalromantiske sykkelturen Rallarvegen får man en god blanding av norgeshistorie, naturopplevelser og tradisjonsrike matopplevelser. Foto: Mari Bareksten

Hva er dine ferieplaner i sommer? 

Jeg skal til Sunnmørsalpene i august, og Numedal og Hallingdal i juli. Dessuten skal jeg til Vest-Frankrike en tur med surfing og sykling, NÅR det blir lovlig igjen.

I din drømmeverden, hvordan reiser vi i 2050? 

Det viktigste er at vi reiser med null-utslipps transport, til destinasjoner med bærekraftig drift. Og da mener jeg til reiselivsbedrifter som er viktig for arbeidsplasser og samfunn i lokalområdet, som etterlater naturen mest mulig uberørt av driften. Dessuten bør vi alle i stille-sittingens tidsalder ta forebyggende helsehensyn ved å være mer aktiv i ferien enn hjemme. Enhver ferie bør være til utvikling og fremgang ikke bare for sjelen, men også for fysikken. Da lever vi lenger og friskere.

Signy Fardal

Signy Fardal, kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona

Signy Fardal startet nylig som kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona. I den nye jobben skal hun sette klima- og miljøløsninger på dagsorden. 

Vil vi reise mer bærekraftig etter covid-19? 

Det er et godt spørsmål. På den ene siden har covid-19 ført til at mange av oss har fått sansen for friluftsliv i norsk natur, og det er nok en trend som kommer til å vedvare og forsterke seg – også når samfunnet åpner opp igjen. Samtidig er vi mange som er sulteforet på å reise til andre himmelstrøk; til å se andre kulturer, høre andre lyder, smake andre smaker og trigge nye sanser på alle vis. Og hvis vi vil til fjerne himmelstrøk så må vi nok benytte oss av transportmidler som ikke er så bærekraftige.

Hva med flybransjen? Hvordan tror du den vil se ut i fremtiden? 

Flybransjen sliter allerede, mye på grunn av det drastiske fallet i antall reisende. Jeg tipper det vil føre til færre flyruter og dyrere flybilletter, og dermed mindre flytrafikk og mindre forurensing. Og på sikt vil det helt sikkert tvinges fram en mer bærekraftig og mindre miljøskadelig flybransje. 

NORGES 14 BÆREKRAFTIGE REISEMÅL

Hvordan kan man planlegge en mer miljøvennlig ferie? 

Jeg tror ikke at klima- og miljøutfordringene først og fremst løses ved at vi på individnivå slutter å fly eller lar være å spise kjøtt. Det må nok strukturelle endringer til for at vi skal oppnå resultater. Men det skader ikke å tenke på klima og miljø når vi gjør våre valg. For eksempel ved å spise kortreist mat. 

Hva er dine ferieplaner i sommer? 

Jeg har ikke turt å legge sommerferieplaner enda. Jeg håper verden åpnes opp, og hvis den gjør det tipper jeg at jeg og min samboer drar til Italia, nærmere bestemt Piemonte og Toscana. Begge områdene er fantastisk godt egnet for fotturer fra vingård til vingård. Kortreist mat, kortreist drikke og nydelig natur.

I din drømmeverden, hvordan reiser vi i 2050? 

I 2050 reiser vi mye mer bærekraftig enn vi gjør i dag. For eksempel kommer store deler av flytrafikken til å være elektrifisert.

Frode Pleym

Frode Pleym, miljøaktivist og leder for Greenpeace Norge

Frode Pleym er miljøaktivist og leder for Greenpeace Norge. Han slår et slag for en ny og mer bærekraftig reisenormal, med mer tog og nære, lange reiser. 

Vil vi reise mer bærekraftig etter covid-19?

Ja! Mange har fått opp øynene for at Norge har mye, mye mer å by på enn vi visste før koronaen tvang oss til den innsikten. Selv om det blir deilig å ha muligheten til igjen å reise ut og bort, håper jeg at vi fortsetter med oppdagelsesreiser her hjemme, eller til land som ikke krever lange flyreiser. En ny reisenormal er mulig! Og så er den bedre for miljøet.  

Hva med flybransjen? Hvordan tror du den vil se ut i fremtiden? 

På de kortere og, muligens etter hvert, mellomlange reisene er flyene elektriske. Det er bra! Men de svære flyene, de som flyr til steder langt bort, bruker fortsatt i hovedsak fossilt brennstoff. Flybransjen har tilpasset seg et permanent endret reisemønster. Forretnings- og feriereisene med fly er langt færre. De store reiseselskapene fokuserer på pakkereiser med bekvemme nattog ned i Europa. Charter-Svein toger til sørligere breddegrader, og koser seg nesten mer ombord enn på sluttdestinasjonen!  

Hvordan kan man planlegge en mer miljøvennlig ferie? 

Et tips er å bestemme hva du vil gjøre på ferien din, ikke hvor du vil. For så å lete etter drømmeferien din så nært som mulig. For eksempel: Vil du til en palmestrand? Da kan du fly til et sted ganske langt bort. Eller så kan du si; hei, Fredrikshavn, i Danmark! Jyllands-byen byr på en halv kilometer lang strand med naturlig hvit dansk sand. Her finner du beachvolley, tropisk bar og selvsagt masse palmer.  

HER FINNER DU UTLANDET I NORGE

Hva er dine ferieplaner i sommer? 

Om koronasituasjonen er annerledes, skal sønnen min på 11 og jeg ta tog til Odessa i Ukraina. Eller kanskje det blir til Bulgaria eller Romania ved Svartehavskysten, med alle sine fine badestrender. Åh! Jeg er sikkert ikke den eneste som synes at sommerferien føles langt bort, kanskje fordi det fortsatt er usikkert når og om vi kan reise? Et alternativ er togtur til Bodø, og så reise videre med buss og båt til Vesterålen, hvor jeg vokste opp. Der har de også fantastiske badestrender, selv om det er sparsomt med palmer og vannet ikke er kjempevarmt. 

I din drømmeverden, hvordan reiser vi i 2050? 

Fortsatt mye kortreist i Norge! Men med raske togforbindelser, tar vi oss smidig ut i resten av Europa; både østover og sørover. Det er også flere og mer praktiske forbindelser til Nord-Afrika og deler av Asia. Vi reiser noe sjeldnere, mer miljøvennlig, og blir lengre på hvert sted. Og vi har innsett at det er ganske fantastisk også!

Astrid Bergmål

Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv

Astrid Bergmål er leder av Virke Reiseliv, som organiserer reiselivsaktørene i Norge. Organisasjonen har et særlig søkelys på bærekraftig reiseliv, som blir mer og mer viktig for folk.  

Vil vi reise mer bærekraftig etter covid-19?

Ja, det er ingen tvil om at folk er mer opptatt av bærekraftige reiser. I vår siste befolkningsundersøkelse svarte 23 prosent at de er mer opptatt av bærekraft nå enn før pandemien. Samtidig ser vi at stadig flere oppgir at hensynet til miljøet styrer deres valg av reiseprodukt og destinasjon. I 2017 svarte 23 prosent at hensynet til miljøet i stor grad styrer deres valg, i 2019 var tallet 33 prosent, mens hele 42 prosent oppga det samme i 2021. Det er med andre ord en klar trend at miljø og bærekraftige reiser blir stadig viktigere for folk.

Hva med flybransjen? Hvordan tror du den vil se ut i fremtiden? 

Målet er en fossilfri luftfart innen 2050. Det vil kreve store investeringer og en betydelig satsning – også fra myndighetenes side. Men jeg har tro på at det skal gå. Det skjer mye bra allerede. Moderne fly er mer effektive enn eldre, det satses på mer bærekraftig drivstoff, og innen få år vil man komme i gang med el-fly på korte distanser. Jeg tror på store positive endringer innen luftfarten.

Hvordan kan man planlegge en mer miljøvennlig ferie? 

Det er masse man kan gjøre. Velg hoteller og reisearrangører som er bærekraftsertifiserte, se etter Travelife-sertifisering. Tenk over vann- og energiforbruket ditt på hotellet, det betyr mer enn du kanskje tenker over. Be gjerne et reisebyrå eller arrangør om å foreslå bærekraftige reisealternativer, de kan også hjelpe deg å legge opp en reise med tog i stedet for fly, eller å finne frem til de flyselskapene som har de minst forurensende flyene. Klimakompenser reisen. Bli lengre når du først reiser – det bidrar til å redusere avtrykket.

REISETIPS: LANDLIG LYKKE I ROMANIA

Hva er dine ferieplaner i sommer? 

Jeg skal reise både til utlandet og i eget land. Jeg har booka et travelife-sertifisert hotell gjennom en turoperatør i Hellas og blir der i to uker. Nå har charterselskapene veldig gode avbestillingsmuligheter og de avlyser om det er rødt så det er helt uproblematisk å bestille. I Norge skal jeg reise mest på Vestlandet: På Haugalandet, i Sunnhordaland og så skal jeg en tur til Bergen. Jeg har tenkt å besøke Floke-hyttene til DNT i Sveio for første gang – det gleder jeg meg skikkelig til.

Santorini, Hellas. Foto: Ida Anett Danielsen

I din drømmeverden, hvordan reiser vi i 2050? 

Med fossilfri transport og på ansvarlig vis. Bærekraft er mer enn bare miljø, det handler også om å ta hensyn til naturen der man reiser. Om å sørge for å benytte aktører som behandler de ansatte på en god måte og som bidrar til lokal utvikling. I min drømmeverden er også disse tingene på plass. Målet mitt er at reisene våre skal bidra til mer forståelse oss mennesker imellom og til en litt bedre verden.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN