En vanlig desember inkluderer for veldig mange et besøk til et av landets utallige julemarkeder, enten det er for å gå ned julegata på Røros, gi et postkort til julenissen i Drøbak eller kjøpe lokale godsaker på et julepyntet Torget i Trondheim. Og mens noen fortsatt vil kunne få den samme, gode julestemningen på et marked i år, må andre sørge for den selv. For det er stor forskjell på hvordan de forskjellige arrangørene tolker regelverket, og hva de gjør med det – noen har avlyst helt, andre går digital – og noen arrangerer nesten som normalt. Her er en oppsummering av årets beste julemarkeder.

Trondheim – årets største julemarked

Gladbyen Trondheim arrangerer i år julemarked for 18. gang, med 90 utstillere på Torget i sentrum og en svær kafélavvo med matservering og underholdning.

– Faktisk har vi utvidet med en dag og har julefeiring i Trondheim sentrum 17 dager til ende, forteller Kirsten Schultz, daglig leder for Midtbyen og ansvarlig for arrangementet.

Trondheim vakkert pyntet til jul. Foto: WilLee-Wright_TRD Julemarked

Med et stort byrom og litt mer avstand mellom telt og boder, skal det gå greit for besøkende å holde den pålagte avstanden. Byen er pyntet med tusenvis av julelys, granbar og nisser og julekos i alle vinduer. Bodene er fulle av kortreiste varer og håndverk, og lokale godbiter kan skylles ned med en stor kopp kakao foran bålpanna inne i lavvoen. Her finner du julegaver, juletrær og god, gammeldags julestemning, midt i storbyen.

TID: 4.–20. desember 2020

LES MER OM JUL I TRONDHEIMR

Kristiansand – med ekstra mye kunst og kultur

Ikke bare arrangerer sørlandsbyen Kristiansand sitt tradisjonsrike julemarked i sentrum omtrent som vanlig – i år har Stiftelsen Cultiva støttet 25 kulturprosjekter med til sammen 3 millioner kroner som gjør at det er enda mer aktivitet i førjulstida enn til vanlig. For eksempel skal Grand Prix-artisten Tom Hugo holde 200 (!) intimkonserter på 20 dager på forskjellige steder, fra små butikker til ute på fortauet.

– Det blir mer feiring i Kristiansand i år enn vanlig, med alle disse ekstra kunstprosjektene. Og så har vi jo fått berømt koronakunst på Torvet, ler Elisabeth Høibo fra Visit Sørlandet.

Handlegater, Fiskebrygga og torvet i Kristiansand har vært lyssatt siden 12. november, og kjøpesentre og butikker lager juleverksteder og kundekvelder med ekstra lange åpningstider så man skal få spredd antall besøkende. Det er flombelyst skøytebane på Østre Torv, hvor det også er tradisjonelt julemarked med salg av brente mandler, lokalt håndverk og mat og drikke.

Julemarked på Torvet i Kristiansand. Foto: Martin.Granum@kvadraturen.no

Kilden teater viser En Juleforestilling av Charles Dickens, men har redusert publikum fra 1400 til 200 per forestilling. Og i Kristiansand Dyrepark er det full julestemning på Kutoppen.

TID: 28. november–22. desember 2020

LES MER OM JUL I KRISTIANSAND

Oslo – midt i sentrum

Arrangementet Jul i vinterland er i år veldig redusert i forhold til tidligere år, men skaper likevel julestemning i sentrum av hovedstaden, med små salgsboder, julemusikk, masse fine julelys og ikke minst Julestjernen, et 33 meter høyt Pariserhjul som gir utsikt over hele Oslo.

Lille Korketrekkeren. Foto: Skjermbilde julivinterland.no

I Spikersuppa venter også den juleopplyste sklia Lille Korketrekkern og karusellen Ponniekspressen. I Sjokoladehjulet kan du spinne og vinne 2 kilo sjokolade, og så kan du selvfølgelig få deg et kandisert eple i Candy Apples.

Julenissens Gløgghus byr på både julegrøt, gløgg, kakao eller et glass vin, og Grillen har deilige, hjemmelagde pølser stekt over bål. Så selv om julemarkedet i Spikersuppa er både mindre og annerledes i år, bidrar det godt til julestemning i hovedstaden. Perfekt for et lite avbrekk fra julehandelen. 

TID: 14. november–3. januar 2021

LER MER OM JULEMARKEDET I OSLO

Bærums Verk – tradisjonsbyen

Bærums Verk er et tradisjonsrikt område der de gamle arbeiderboligene er gjort om til små kramboder med lokalt håndverk, og her kan du få oppleve historier fra julen på verket i 1814.

Fra 28. november til bittelille julaften er hele det nydelige handelsstedet på Bærums Verk utenfor Oslo dekortert med tusenvis av koselige julelys, hest og kjerre kjører rundt i gatene hvor det både er musikalske innslag og sang.

Nytt av året er at julemarkedet holder åpent også på hverdager unntatt fredag, så flere kan få glede av det og unngå trengsel i disse uvanlige tider. Glassblåsingen er tilpasset tidene, der munnkraft er byttet ut med sykkelpumpe. Hver søndag frem til julaften arrangeres det også Bondens marked, med masse godt å kjøpe med hjem. Og alle andre dager kan du nyte god, lokal mat i ett av områdets seks spisesteder.

TID: 28. november–22. desember 2020

LES MER OM JULESTEMNING PÅ BÆRUMS VERK

Røros – verdens koseligste juleby

Det er få steder i Norge som gir mer julestemning enn vakre Røros, byen som inspirerte Disney-filmen Frost. Du trenger ikke gjøre mer enn å vandre – eller aller helst sparke – ned hovedgata Kjerkgata før julestemningen sniker seg på. Som regel arrangeres det et fire dagers julemarked her i desember, med opptil 70 boder i Bergmannsgata, men i år er akkurat denne delen borte og det blir heller en hel måned med julestemning.

Bergstaden Røros byr på Norges kanskje koseligste julestemning. Foto: Ida Anett Danielsen

– I år vektlegger vi julestemning over hele Julestaden Røros, med mange bilfrie soner, gågate og trivselspunkt med bålpanne, halmballer og reinskinn. Og så har vi pyntet ekstra med naturmaterialer som granbar, einer og islykter, forteller arrangementsansvarlig Lillian Sandnes.  

Fra 28. november til 20. desember blir det blant annet julekonserter, julehandel, nisseorkester og kanefart – med lovnad om magisk og ekte julenostalgi. Spis «pjalt» fra Trygstad bakeri eller Bakeriet på Røros, og drikk julebrus og juleøl fra Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

Selv om det ikke blir tradisjonelt julemarked i år, pyntes bergstaden til jul i både gater og bakgårder. Foto: Ida Anett Danielsen

Her er også en rekke lokale kunstnere med utsalg, eller kjøp med tradisjonsrik keramikk fra Potteriet Røros eller tepper fra Røros Tweed.

TID: 2.-20. desember 2020

MER INFO OM JUL PÅ RØROS

Hadeland Glassverk – Norges største innendørs

Produsenten bak Norges mest berømte glasskunst, inkludert hele Nissefamilien, holder til i usedvanlig koselige lokaler på Hadeland, rett ved innsjøen Randsfjorden. I en gammel låve er det fabrikkutsalg, og i et stort telt på plenen er det underholdning med Jul med Prøysen-forestilling, og sang med Alf Prøysens klassikere som Teskjekjerringa og Musemor. 

I Glasshytta kan du blåse din egen julegave. Ute står hest og slede klare, der du også finner Julenissens postkasse. Gå ikke glipp av illustratør Lisa Aisatos salgsutstilling, som du vil kjenne igjen fra blant annet Dagbladet Magasinet, juleboka «Snøsøsteren» av Maja Lunde og Linn Skåbers bok «Til de voksne»

Og i Galleri 2 er det nytt av året laget en hel innendørs skøytebane!

Totalt er det faktisk 10 butikker og fem spisesteder, kunstgalleri og innendørs julemarked på området, så her kan man både finne julestemningen og gjøre unna juleshoppingen samtidig.

TID: 31. oktober–23. desember 2020

MER INFO OM HADELAND GLASSVERK

Geilo – julekos på fjellet

For åttende gang arrangeres det julemarked i Geilo sentrum, der det er mye fint og «heimelaga», både av håndverk og godbiter. Sjokodama frister med søtt og godt, OMMATGJORT selger redesignet kunst og klær og Anders Hagen fra Hol byr på varm kopp julerotsuppe.

Julestemning på Geilo. Foto: Skjermbilde geilo.no/nb/julemarked

For anledningen er det satt opp flere små, koselige salgsboder i gågata sentrum, som også er ekstra fint julepyntet med både julelys og grantrær med snø på, mens også butikkene bugner av julevarer.

TID: 20. november–20. desember 2020

LES MER OM JUL PÅ GEILO

Avlyst:

Noen av landets mest tradisjonsrike julemarkeder har måttet avlyse i år, inkludert både Maihaugen i Lillehammer og Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. Men Folkemuseet kan i det minste trøste julehungrige besøkende med at området er julepyntet, og åpent for publikum så man kan gå tur der fra 9:30 til 16 hver dag i førjulstiden. Og på Maihaugen er det lagt opp til et alternativt og trygt juleprogram med nyheten LJOS som er en stemningsfull lys– og lydopplevesle når det mørkner, og hele dagen kan man titte gjennom døren til julepyntede hjem fra ulike tider.

Rena, Egersund og Bergen har avlyst hele julemarkedet, men bergenserne håper at pepperkakebyen kan åpne i midten av desember. Og i Fredrikstad er selve markedet avlyst, men byen er ekstra mye julepyntet, og pepperkakeby i Tøihuset og familieforestillingen Nissenatt går som planlagt.

Noen har også valgt å gå digitalt: På Grini utenfor Oslo har Grini Hjemmebakeri satt opp Drive-Through marked i et stort telt. Handmade in Norway, Digitalt Julemarked og Hadeland Husflidlag selger sine fine varer på Facebook istedenfor på det vanlige markedet. Bråtebæk i Trysil har også gått på Facebook for å nå ut i disse uvanlige tider.

Alt i alt skal det være mulig å komme i julestemning over hele landet. God jul!

LYST PÅ REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? NÅ HAR VI ET EKSTRA GODT JULETILBUD PÅ ABONNEMENT
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN