Se og gjøre

Wenche Hansen jobber i GuideCompaniet.no, som tilbyr faste turer i regionen. Foto: GuideCompaniet

Stavangerregionen er kjent for å være et Norge i miniatyr. Her finnes alt; fjord, fjell og daler og det flate Jæren med noen av verdens fineste strender. Dette er også et eldorado for surfing og kiting. Den nydelige skjærgården gjør det lett å komme seg på fjorden enten på egenhånd eller via en bestilt tur. Ellers er Stavanger en by med yrende uteliv og fantastisk mat. Et must er å spasere i Gamle Stavanger og nyte roen og freden blant de små, hvite trehusene.

Gamle Stavanger. Foto: Gunhild Vevik/ regionstavanger.com

Byen har også en rik vikinghistorie, og mange ønsker å få med seg monumentet Sverd i Fjell. Stavanger var stedet hvor Norge ble samlet til ett rike i 872, og vi nærmer oss et jubileum i 2022. Besøk gjerne også Viking House hvor man kan oppleve selve slaget gjennom VR-briller sittende inne i et vikingskip. Stavanger byr på flere unike museer, som Norsk Oljemuseum, Norsk Hermetikkmuseum, Utstein Kloster og Jernaldergården/ Arkeologisk Museum, se museumstavanger.no. Byen har også et imponerende konserthus, kjent for sin gode akustikk og flotte forestillinger og med bra sommerprogram for turister og tilreisende på dagtid. Ellers er det nært til store attraksjoner som Preikestolen og Kjerag for de som er aktive, men også til mindre kjente steder som Steinkjerringa på Høg Jæren og Dalsnuten. Det finnes en tur for alle, uansett form og alder.

Preikestolen. Foto: Runar Larsen

Mat og drikke

Stavangerdistriktet er Norges matkurv, og mye av det som produseres her serveres i våre restauranter. Vi er spesielt kjent for å ha ypperlig sjømat, og på restauranten Fisketorget kan du også kjøpe ferske skalldyr direkte fra båtene på brygga. Vi har også Norges eneste restaurant med to Michelinstjerner, Re-Naa.  Skagen 18 serverer nydelige lunsjretter, norske vafler med salt pålegg eller eksklusive, tradisjonelle smørbrød i en atmosfære av fordums prakt i byens eldste hus. På Ostehuset finner man noen av de deilige ostene som produseres i distriktet og i Fargegaten finnes en god variasjon av lokale spise–/drikkesteder. Et godt utvalg i øl får man bl.a. på Cardinal, På Kornet og Bøker og Børst. I Fargegata ligger også Norges beste cocktailbar – Pjolter og Punsj.

Shopping

Shopping. Foto: Liv Kristina Bantel/ regionstavanger.com

Ta med deg en smak av Stavanger hjem! Norges eldste slakter Idsøe selger ypperlig mat med nydelige smaker og råvarer, Janas Fiskerøkeri har god laks, mens god sjokolade får du hos fantastisk hyggelige Chili Chocolate. Ellers er det verdt å sjekke ut Figgjo Fabrikkutsalg og garnbutikken Magiske Masker.

Utflukter

GuideCompaniet har flere fine utflukter, bl.a. Street Art-tur med Segway, matvandringsturer der man får smake på noen av delikatessene Stavanger har å by på, tur i TV-serien Lykkelands fotspor eller byvandring med besøk inne i Valbergtårnet hvor Tobias bodde. En rundtur i byen med guide øker opplevelsen fra det å gå alene, og man får oppleve perler som bare de lokale kjenner til, får høre historiene bak det du ser og får fortalt hvordan byen har endret seg fra en fattig småby til dagens oljehovedstad. I tillegg kan man bli med på Lysefjorden med båt, som er utgangspunkt for mange turer, f.eks. å gå trappene i Flørli. Og hvorfor dra til Syden når vi har vår egen palmehage like utenfor døren hos Flor & Fjære? I tillegg bør man ta en tur til Byrkjedalstunet, Sogndalsstrand, Ryfylke og Jæren.

Jærstrendene. Foto: Ronny Frimann

Overnatting

Det finnes overnattingssteder i alle prisklasser. Stavanger Camping – Mosvangen ligger nær byen i nydelige omgivelser. Ellers er Sola Strand Hotel og Eilert Smith fine alternativer. I tillegg skal snart Hotel Victoria, vårt ærverdige hotell fra 1900, gjenoppstå etter oppussing.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN