Hanne Kristin Rohde (58) er jurist og tidligere politi. Hun jobber nå som forfatter og foredragsholder, og er bokaktuell med «Mysteriet med trusselmeldingene», ungdomskrim utgitt på Kagge forlag i mars.

Hanne Kristin Rohde. Foto: Morten Bendiksen

Verden er rammet av en pandemi og jeg er utfordret til å skrive et reisetips.

Når vi ser konsekvensene for jorda vår av at menneskene blir tvunget til å sette på bremsen, med blå himmel over Beijing og klart vann i Venezia, er det naturlig å rette blikket mot vårt langstrakte land.

Det ville jeg nok forresten gjort uansett, for vi har et land stappfullt av perler.

For et par somre siden var jeg i Bø i Vesterålen og nøt et stille døgn på Skagakaia hotel. Med en kopp morgenkaffe mellom hendene trakk jeg inn jeg lukten av havet, og kjente på det fantastiske ved å være i denne storheten. Tur på kyststien i midnattssol ga intens ferielykke.

Jeg har satt foten på Vega i vakkert vintervær og blitt blendet av øyas stille skjønnhet, og jeg har besøkt Sommarøy utenfor Tromsø med en natur som tok pusten fra meg.

For meg handler dette om nærhet i et ellers travelt liv. Nærhet til natur og mennesker, tid til å gjøre noe så unorsk som å slå av en prat med noen du ikke kjenner, bare fordi de er der, akkurat da, akkurat som meg. Finne fram til små familiedrevne hoteller, høre at akkurat ditt speilegg freser i stekepannen ute på kjøkkenet, etter at du har forsikret om at du ønsker det stekt på begge sider…eller bare den ene. Det handler om å ha tid til å høre familiehotellets historie og snuse inn lukten av treverket, la fingertuppene gli over tømmeret og undre et ørlite sekund på hvem de var de som bygde akkurat denne bygningen. Levde de et godt liv? Kjenne et streif av flere hundre år med årstider og overlevelse. At det er vårt land og vårt folk som har grodd og kjempet. 

Jeg kjenner det i hver celle i kroppen når jeg reiser rundt: Beundringen over livet. Liv som er levd. Livet som lever her og nå. Landet vårt er fullt av gjestfrie mennesker. Men husk at det er en ting du alltid må ha med deg: Respekten for naturen og menneskene som lever av at vi besøker dem. God Norgesferie! 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN