Særlig ikke norske turister, til tross for at her venter Europas kanskje flotteste bystrender,

Tilgangen til gode råvarer er et godt utgangspunkt for byens mange stjernerestauranter. Foto: Jenny Bull Tuhus

Tilgangen til gode råvarer er et godt utgangspunkt for byens mange stjernerestauranter. Foto: Jenny Bull Tuhus

gastronomi i verdensklassen og elegante gater bygget etter parisisk modell der filmstjernene spankulerer under den årlige filmfestivalen.

På havna sitter fiskerne og renser garnene sine som de har gjort i flere generasjoner, mens gamlebyen bugner over av designbutikker og tradisjonelle pintxos-barer.

San Sebastian i hjertet av Baskerland er byen for livsnytere, i en herlig miks av nytt og gammelt, elegant og bohemsk.

Selvforsynte

– Regionens fantastiske råvarer! svarer Ander Esarte Abrego resolutt på spørsmål om hemmeligheten bak det baskiske kjøkkenets formidable suksess.

Kokken og eieren av den populære restauranten Txuleta har invitert oss inn i det aller helligste. Et nokså lite, men topp moderne kjøkken.
– Tradisjonen for sjømat er åpenbar med havet rett ut, og det grønne innlandet sørger for prima landsbruksprodukter, så vel grønnsaker som kjøtt fra okser alet opp i det fri.

San Sebastian er hjem til opptil flere av verdens beste restauranter. Foto: San Sebastian Tourism

San Sebastian er hjem til opptil flere av verdens beste restauranter. Foto: San Sebastian Tourism

Vi er også selvforsynte med gode viner fra Rioja Alavesa, helt sør i Baskerland, forteller han stolt.
Det var på 80-tallet det baskiske svaret på franske nouvelle cuisine utviklet seg og ganske snart oppnådde internasjonalt ry. Eventyret startet her i San Sebastian, og i dag kan byen skilte med til sammen 16 Michelin-stjerner – flest stjerner per kvadratmeter i hele verden.
– Det ekstremt høye nivået er en stor inspirasjon for alle oss som jobber med mat, og skjerper konkurransen på en positiv måte, mener Ander.

Filmhotellet Astoria 7 oppkaller hvert enkelt rom etter filmstjerner. Foto: Jenny Bull Tuhus.

Filmhotellet Astoria 7 oppkaller hvert enkelt rom etter filmstjerner. Foto: Jenny Bull Tuhus.

Fotballgourmet

Selv har han satset på tradisjonelle retter som fylte asparges, grillet blekksprut og den møreste indrefileten som tenkes kan. De rene produktene står i fokus.

Ander Esarte Abrego mener tilgangen på gode råvarer er bakgrunnen for Michelin-eventyret. Foto: Jenny Bull Tuhus

Ander Esarte Abrego mener tilgangen på gode råvarer er bakgrunnen for Michelin-eventyret. Foto: Jenny Bull Tuhus

– Å hevde seg i den avantgardistiske retningen er utrolig krevende. Jeg gjør det jeg kan best, smiler han og griper fatt i det mørke kjøttstykket som henger over benken.
– Biffen skal mørnes i 20-30 dager før den er spiseklar. Jo mørkere, jo bedre, og det er viktig at kjøttet er romtemperert når det legges på grillen, sier kokken og svinger kjøttøksa.
Etter mange år i lære på restauranter i Paris og Madrid reiste han tilbake til San Sebastian og åpnet Txuleta med kona Marian for tre år siden. 
– Det er herlig å være hjemme igjen. Jeg jobbet blant annet som kokk for Real Madrid et par sesonger. Vent, Trondheim er ikke det i Norge? Da har jeg vært i landet deres under Mesterliga-kamp, forteller Ander, som ikke så stort mer enn hotellkjøkkenet der han forberedte måltider for Casillas, Raúl og resten av stjernegalleriet.

Herreklubber

Tilbake på gata i den koselige gamlebyen fortsetter vi matpraten med byguiden Lourdes Gorriño.
– Mat er en essensiell del av kulturen her, sier hun og slår ut armene mot pintxos-barene som ligger tett i tett i denne delen av San Sebastian. Baskernes raffinerte svar på den spanske tapasen inntas stående.
– Litt av poenget er å være i bevegelse, fra bar til bar. Her forenes businessmenn, bestemødre og unger, sier hun og tar oss med til Iturrioz der blekksprut-taco og grillet geitost står på menyen.

– Matinteressen er ikke ny. På slutten av 1800-tallet ble de første Sociedades de Gastronomia (matklubber) etablert i San Sebastian. Nå finnes det hundrevis av dem; lukkede sirkler som møtes for å lage mat sammen. Alle brødrene mine har et klubbmedlemskap, forteller Lourdes.
Inntil for få år siden hadde kun menn adgang.
– Den baskiske kvinnen er veldig sterk. Jeg tror mennene startet matklubbene for å ha en arena for seg selv, ler hun.
Ikke lenge etter passerer vi de tradisjonsrike lokalene til klubben Aikak-Bat, der fire lystige karer vinker fra langbordet nærmest døra i ferd med å fortære resultatet av dagens klubbmøte.

 Parte Vieja Den historiske bydelen ligger mellom den største bukten og eleven Rio Urumea og består av et mengde smale smug. Foto: Jenny Bull Tuhus.

Parte Vieja Den historiske bydelen ligger mellom den største bukten og eleven Rio Urumea og består av et mengde smale smug. Foto: Jenny Bull Tuhus.

Franske brødre

– I hjertet av gamlebyen ligger ærverdige Plaza Constitucíon der gamle menn med baskerluer nyter sin kaffe på utekafeene. Over hver balkong på de staselige 1800-tallshusen som omkranser plassen er et nummer tydelig plassert.
– Før var det tyrefekterarena her, og balkongene de mest eksklusive plassene. Nå er det privatpersoner som bor her, og fortsatt er det de med mye penger som kan nyte utsikten fra balkongene. Visste du at kvadratmeterprisene i San Sebastian, eller Donostia som vi sier, er de høyeste i Spania etter Barcelona? spør Lourdes med dårlig skjult stolthet.

Les mer om Spania her

I utlandet er det autonome Baskerland kanskje mest kjent for terrororganisasjonen ETA, og ikke for sin velstand. Men sammen med Katalonia har regionen høyest levestandard i et hardt prøvet Spania, og bevisstheten om egen kultur er sterk.
– Etter de tunge årene med Franco-regimet har baskisk kultur fått en veldig oppblomstring. For eksempel er det mange flere som snakker baskisk i dag enn for noen tiår siden. Selv føler jeg meg mer beslektet med franske baskere enn spanjoler.

Royale somre

I de smale gatene støter vi stadig på dryppende våte surfere med brett under armen, og en og

Gamlebyen er en liten perle med sin flotte kirke, åpne plasser og trange gater. Foto: Jenny Bull Tuhus.

Gamlebyen er en liten perle med sin flotte kirke, åpne plasser og trange gater. Foto: Jenny Bull Tuhus.

annen señora i badekåpe. Bystrendene ligger bokstavelig talt midt i byen og lokalbefolkningen vet å sette pris på fasilitetene. På vestsiden ligger Zurriola der ungdommen og surferne holder til. På østsiden, innbydende La Concha godt skjermet for vær og vind. Det var hit den europeiske fiffen søkte på 18- og 1900-tallet for å nyte havets terapeutiske virkning. Dronning Isabella II fikk bygget en herskapelig residens på stranden og byen ble kongefamiliens sommerferiested i en årrekke. På samme tid vokste en ny franskinspirert bydel frem, den romantiske bydelenen.

LES MER: Glem ikke Malaga

– Et lite mini-Paris! smiler Lourdes og tar oss med til Maria Cristina-broen bygget etter modell av den berømte Pont Alexandre III som forbinder Seinens bredder, og forteller at byens jernbanestasjon er tegnet av Gustave Eiffel.

Her ligger også Belle Epoque-hotellet Maria Cristina der filmstjernene bor under den Internasjonale filmfestivalen. I fjor var Julia Roberts det store trekkplasteret, mens norske Bent Hamer var formann i juryen.
– Al Pacino, Hitchcock, Woody Allen. Listen over filmkjendiser som har besøkt byen vår er lang. Et ypperlig sted å ta stjernene nærmere i øyesyn er Astoria 7, sier Lourdes og viser vei.
Det smakfulle hotellet har eget filmbibliotek og en hyggelig kafé. Alle rommene er dedikert en filmstjerne, og i resepsjonen sitter en statue av Hitchcock og leser avisen.

Komplett

San Sebastian er den komplette langhelgdestinasjonen; særegen kultur, fantastiske strender, himmelsk mat og en touch av Paris. Når skal flyselskapene gjør den samme oppdagelsen? Vi lover i alle fall å stille først i køen når direkteruten er et faktum.

Tilbake til hovedsiden