Amber er bare en av veldig mange gode restauranter i Hong Kong – Asias nye mathub. Foto: Amber Restaurant

Amber er bare en av veldig mange gode restauranter i Hong Kong – Asias nye mathub. Foto: Amber Restaurant

Pop! Det jeg trodde var en sjokoladekule eksploderer i munnen min, ut kommer noe som gir meg assosiasjoner til tikka masala. Veldig rart, men veldig godt! Innenfor veggene til et vakkert kolonihus i den thailandske hovedstaden lar vi oss imponere av Gaggan Anands lekenhet på kjøkkenet. Matlagingen dreier seg om kjemi og molekyler. Noe som ser ut som melis på tallerkenen forvandles til en smakfull saus når det treffer tungen.

– Å spise hos Gaggan er som å gå på et trylleshow, sier min bordkavaler etter fjerde rett.

Det er jammen meg sant.

– Jeg ønsker å gi gjestene en kulinarisk opplevelse som vekker sansene til liv, sier Gaggan tydelig engasjert.

Og det har han klart. Hans indisk-eksperimentelle spiseri toppet i mai den prestisjetunge listen over Asias beste restauranter. For selv om Japan, Hong Kong og Macau for lengst har utmerket seg i gourmetverdenen kaprer storbyer som Bangkok, Shanghai, Seoul og Colombo stadig flere plasser på listen.

GUIDE: VERDENS BESTE OG BILLIGE GOURMETOPPLEVELSER
Moderne, globalt og eklektisk er stikkord for maten hos Ryan Clift på The Tippling Club. Foto: Mari Bareksten

Moderne, globalt og eklektisk er stikkord for maten hos Ryan Clift på The Tippling Club. Foto: Mari Bareksten

Fra jord til bord

Og Singapore. Denne storbyen har hele ti restauranter blant topp 50. Engelskmannen og superkokk Ryan Clift står i sitt åpne kjøkken og danderer en rett bestående av Wagyū-biff fra Japan og spinat fra restaurantens egen grønnsakhage. Singapore produserer svært lite matvarer selv, og kun litt over én prosent av landets areal er dyrket mark. Dette stopper ikke Clift som nylig begynte å dyrke sine egne grønnsaker. På denne måten oppnår restauranten maksimal bærekraft, noe han mener er viktig for fremtiden.

– Også gjestene setter pris på den korte veien fra jord til bord, sier den tatoverte restauranteieren.

Han har også et annet ønske for fremtiden: At Michelin-anmelderne kommer til byen.

– Grunnen til at byen ikke har en eneste Michelin-stjerne er fordi anmelderne ikke har vært her ennå. Men bare vent: Når de kommer vil de drysse med stjernene sine over Singapore, sier en selvsikker Clift.

DETTE ER VERDENS BESTE RESTAURANTER

Stjernestorby

Er det ett sted Michelin-anmelderne definitivt har vært, er det Hong Kong. Byen som ligger ved Perleflodens munning, har hele 65 stjernerestauranter, blant dem verdens første kinesiske restaurant til å få tre stjerner av anmelderne: Lung King Heen hvor vi skal spise lunsj.

– Eating is as important as the sky, sier kjøkkensjef Chan Yan-tak og serveres oss førsteklasses dim-sum.

Interiøret i restaurant Nahm er stramt og stilig, akkurat som maten de serverer. Foto: Nahm Restaurant

Interiøret i restaurant Nahm er stramt og stilig, akkurat som maten de serverer. Foto: Nahm Restaurant

På den andre siden av vannet, med utsikt over til Victoria Harbour, blir vi til middag servert franske spesialiteter på en annen Michelin-restaurant: Spoon, komponert av restaurantmogulen Alain Ducasse. Til dessert får vi servert fløyelsmyke sjokoladepraliner, produsert på Ducasse’ chocolaterie i Paris.

MER FRA ASIA FINNER DU HER
Maten på Nahm restaurant er både stram og stilig. Foto: Mari Bareksten

Maten på Nahm restaurant er både stram og stilig. Foto: Mari Bareksten

Dessertkunst

Desserter er også en av Asias beste konditorer Janice Wongs store lidenskap. Så mye at hun nylig åpnet en helt egen dessertrestaurant i Singapore. På 2am:dessertbar får man servert dessertkunst som blir paret nøye med vin og cocktails. I de rustikke lokalene blir husets ostekake paret med den ungarske dessertvinen Tokaji og deres egen versjon av popcorn med en Pinot gris fra New Zealand.

Og med det gjenstår det bare å takke for maten.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN