Iris Lønning deler sine beste tips fra Beijing. Foto: Privat

SE OG GJØRE

Jingshan-parken rett over den nordlige inngangsporten til Den forbudte by er vel verdt et besøk. Herfra går du opp til en liten høyde med utsikt over tempelbyen. Skal du innom Sommerpalasset anbefaler jeg samtidig en tur innom Aman hotel for en ettermiddagste. Hotellet er helt nydelig og var tidligere en del av palasset. Hotellets gjester kan faktisk gå inn i parken gjennom en egen dør som bare blir brukt av gjester. Beijing er også kjent for sine hutonger, smale gågater med tradisjonell arkitektur hvor huset bygges i en kvadrat rundt en indre gårdsplass. Noen av disse stedene har blitt bevart. Jeg liker spesielt Qianmen/Dashilar. Stedet har blitt pusset opp, men det er lett å forstå hvordan det var her i gamle dager. Her har det vokst frem et nydelig område med mange butikker og små unike cafeer samt hoteller i mer tradisjonell stil.

Temple of Heaven. Foto: Iris Lønning

Man kan nesten ikke dra til Beijing uten å besøke den Kinesiske mur. De fineste turene jeg selv har hatt på muren er der hvor det ikke er tilrettelagt for masseturisme. Mutianyu et det letteste tilgjengelige alternativet fra byen. Ta stolheis eller gondolbane til toppen for så å gå opp og ned fra samme sted eller gå til neste tårn og ned derfra. Guidet tur med The Beijing Hikers anbefales.

Den Kinesiske mur. Foto: Iris Lønning
LES OGSÅ: DEN ULTIMATE THAILAND–REISEN

SHOPPING

Beijing er et mekka for shopping. Her finnes bokstavelig talt alt av moderne butikker. Kinesere handler riktignok mest på internett, men det er fremdeles mange kjøpesenter med merkevarer som vi er godt kjent med hjemmefra. Jeg liker godt Taikooli, The Place og Chayong Joy City. Glem heller ikke det berømte Silkemarkedet. Jeg tar alltid med besøkende venner til det som er et innendørs kjøpesenter mest kjent for en miks av alt mulig: klær, sko, vesker, belter, skjerf og suvenirer. Men du kan også få skreddersydd klær her inne. Ute etter shopping med moderne vri? Se mot 798. Dette er et nedlagt fabrikkområde gjort om til et kunstdistrikt. Her yrer det av koselige cafeer og små butikker med produkter fra lokale kunstnere. 798 har også flere gallerier.

Silkemarked! Foto: iStock

SPISE

Jingzun. Foto: Iris Lønning
Hotpot. Foto: Iris Lønning

Mat er kultur i Kina. Beijing er mest berømt for sin Pekingand. Smak dette minst en gang når du kommer hit. Pekingand serveres mange steder i Beijing, men DaDong er nok den mest berømte restauranten. Dette er en kjede med noen få steder spredt ut over byen og kjent for å ha veldig fine lokaler. Jingzun er et enklere, billigere men minst like godt alternativ. Som mange andre restauranter i byen har restauranten bilder i menyen, så det er enkelt å bestille. De har også mye annet enn and på menyen. Om man er veldig opptatt av mat anbefaler jeg The Hutong. De har kokkekurs hver dag (på engelsk). Jeg er også ekstremt glad i hotpot. Konseptet består av gryter med buljong, hvor en ofte er sterkt krydret og annen er mer nøytral. Forskjellige grønnsaker og kjøtt slippes deretter oppi den kokende gryten, og hver enkelt får en øse for å plukke opp den ferdigkokte maten. De fleste hotpot-restauranter har en disk der man selv kan velge saus og tilbehør. Haidilao er en veldig berømt hotpot-kjede som leverer kvalitetmat til en god pris. De har også god service. Yunnan-inspirerte Dali Courtyard er en av mine favoritter. Her er det ingen meny, men mange småretter som man deler til en fast pris.

LES OGSÅ: HIT BØR DU REISE I 2019
8 STEG NÆRMERE REISEDRØMMEN

UNDERHOLDNING

Som ellers i Asia: Gå ikke glipp av en tur på karaoke. I Beijing bestiller man et privat rom og får en sofa og et bord og kan uforstyrret synge sammen med venner eller kollegaer. Tiden går som regel veldig fort når vi er på karaoke og de fleste steder er døgnåpne. Vi er spesielt glad i Ibiza som ligger midt i Sanlitun, for øvrig et populært område for uteliv i byen.

Beihai. Foto: Iris Lønning
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN