Gamlebyen Jaffa var tradisjonelt et arabisk område, og har fortsatt en andel arabiske innbyggere. Her kan du spise byens beste hummus, på «hummuseriet» Abu Hassan. Foto: Mari Bareksten

– Hvilken grønnsak, frukt, eller nøtt ligger nærmest din personlighet, spør Eviatar Gover (36) rundt langbordet på den veganske restauranten Zakaim.

Han er matguide og gründer av Be Tel Aviv, og startet for fire år siden med å guide turister på det som var en av verdens første veganske matturer. Siden den gang har veganerne og vegetarianerne i Tel Aviv blitt flere, i dag står de for ca. en fjerdedel av innbyggerne.

Det åpnes stadig flere veganske restauranter, og den siste tiden har byen også opplevd en boom av veganske gourmetrestauranter. Rundt 400 bedrifter i byen er veganvennlige. Ikke rart Tel Aviv troner på lister over verdens mest veganvennlige storbyer.

Shakshouka til frokost

Langs hele Tel Avivs kyst finner du strender. Foto: Mari Bareksten

Første rett blir plassert på bordet, og det dufter av deilig ovnsbakte paprika, boblende tomater og gurkemeie. Retten som står fremfor oss er en vegansk variant av den smakfulle frokostretten shakshouka, som vanligvis inkluderer egg. I dag er eggene byttet ut med limabønner og det ligger et smuldret lag av vegansk ricotta over den ovnsbakte retten.

Frokostretten shakshouka er et must å spise i Tel Aviv. Helst hver dag! Foto: Mari Bareksten

– Ok, jeg kan starte. Jeg føler meg som en cashewnøtt, både fordi jeg er litt «nuts» og fordi jeg er glad i luksus og gourmet. En cashew er jo mer eksklusiv, enn en peanøtt for eksempel, sier Eviatar og ler.

Spørsmålsleken vandrer rundt bordet og til slutt sitter vi der som en stor, rar salat, bestående av både sunne sesamfrø, en eksotisk rambutan, en jordnær gulrot, en lidenskapelig cherrytomat og en «skeiv» banan. En god miks av personligheter altså, akkurat som innbyggerne av Tel Aviv.

LES OGSÅ: KUNSTBYEN AMSTERDAM
FULL RULLE I ROMA

Sammensurium

Tel Aviv er byen hvor regnbueflagg vaier side om side med Davidsstjerner, palestinaskjerf og bønneflagg. Hvor rastløse israelere drar til India etter landets lange militærtjeneste og kommer hjem med dreadlocks og alternative idéer. Det er også byen hvor mange jøder og muslimer kan sitte ved samme bord og spise hummus. Rundt fire prosent av Tel Avivs innbyggere er arabere, og de fleste av dem bor i Jaffa som tradisjonelt var et arabisk distrikt.

På Hilton Beach kan du padle SUP eller slappe av i skyggen på strandbaren Hilton Bay. Foto: Mari Bareksten

Storbyen ved Middelhavet er Israels svar på både San Fransisco, Los Angeles, Miami og New York. Det er landets mest moderne og sekulære by, og den rake motsetningen til Jerusalem.

Tel Aviv byr på masse spennende gatekunst, spesielt i Neve Tzedek og Florentin. Foto: Mari Bareksten

Politikk satt til side, som storbydestinasjon har Tel Aviv mye å by på og er en by som overrasker. Israel er også et av verdens raskest voksende reisemål og i mai 2019 vil enda flere besøke landet, da festglade Tel Aviv skal arrangere Eurovision Song Contest. I tillegg gjør Norwegians splitter nye direkterute fra Oslo at den vibrerende storbyen er nærmere enn noensinne.

LES OGSÅ: HIPPE, HISTORISKE HAMBURG

Beach på beach

Med dagtemperaturer på rundt 20 grader om vinteren, og en strandstripe som strekker seg nesten langs hele byen, er Tel Aviv den perfekte kombinasjon av strand og storby.

– Tel Aviv har en strand for alle, men denne er min favoritt, sier Anna Malioutina.

I Tel Aviv møter du et yrende uteliv med lokalt mikrobrygg. Foto: Mari Bareksten

37-åringen har akkurat kommet opp av vannet på Hilton Beach med et stort knallgult padlebrett (SUP) under armen og saltvannshår.

Tel Aviv er den perfekte kombinasjonen av strand og storby. Foto: Mari Bareksten

– Det er rolige strender, livlige strender, gayvennlige strender, kjønnssegregerte strender, hundevennlige strender og strender for vannsport. I hvilken annen storby finner du så mange motsetninger, spør hun.

Flere steder er det også utendørs treningssentre, à la Muscle Beach i Los Angeles.

LES OGSÅ: MADE IN DOHA
FULL RULLE I BELGIA

Hippe nabolag

I tillegg til strendene har byen mange kule nabolag.

Neve Tzedek er som et bittelite Paris, med fortausrestauranter med stripete markiser, lokale designere og små gallerier.

Florentin er en ung og trendy bydel med kule kaféer, som Nina (tilde). Foto: Mari Bareksten

Like bortenfor ligger kule Florentin, med fargerik gatekunst og trendy barer.

Det er mye spennende gatekunst å se rundt om i byen, og mye god drikke. Foto: Mari Bareksten

Rundt Carmel Market kan du la sansene løpe løpsk blant et virvar av krydderbasarer, grønnsaksboder, falafelsjapper og mikrobrygg navngitt etter en av markedets tjukke katter. Men for en skikkelig tidsreise, bør du dra til Jaffa, til både havnen, gamlebyen og loppemarkedet.

For selv om Tel Aviv «kun» er litt over hundre år gammel, er den bygd rundt en av verdens eldste havnebyer.

LES OGSÅ: DEILIG DETOX

Tradisjonsrik gamleby

Jaffa troner som et stort sandslott (den er bygd i sandstein), i den sørlige enden av byen. Det er her man tror kristendommen brøt ut av jødedommen, hvor den søte Jaffa-appelsinen ble skipet ut i den store verden og hvor du finner hummuseriaet Abu Hassan, som serverer byens beste hummus. Langs havnepromenaden har trendy fiskerestauranter flyttet inn i havnelagrene. Og helt i enden ligger galleriet Jaffa Art Saloon, som fronter både palestinske og israelske kunstnere, inkludert Amit Shimoni (31).

Den israelske kunstneren Amit Shimoni gjør politikere og kjendiser om til hipstere. Du får kjøpt illustrasjonene hans flere steder, blant annet på galleriet Jaffa Art Saloon. Foto: Mari Bareksten

Han har karikert politikere som Erna Solberg, Barack Obama, Donald Trump og Shimon Peres og gjort dem til hipstere. Se for deg Obama med rastafletter og Trump med hawaiiskjorte og hipstersveis. Det er vanskelig å ikke lette på smilebåndene.

Kunstprosjektet kalles «Hipstory».

Et yrende uteliv, lokalt mikrobrygg og shakshouka til frokost hver eneste dag. Tel Aviv er også verdens veganhovedstad nummer én og du kan bli med Eviatar Gover (36) og Be Tel Aviv på veganske matturer. Foto: Mari Bareksten

– Tel Aviv er en veldig fargerik, glad, liberal by i konstant endring, som har påvirket meg veldig i kunsten min, sier illustratøren.

Mens Shimoni gjør politikere og kjendiser om til hipstere, er det flere som snakker om en «hipsterization» av hele Tel Aviv.

LES OGSÅ: FARGERIKE FORT LAUDERDALE
DEN NYE SOMMERFAVORITTEN

Tel Aviv på tallerkenen

Det er flere grunner til det. Økonomien i landet blomstrer og shekelen er sterkere enn noen gang, mye takket være landets «tech-boom». Langs landets kyst, på begge sider av Tel Aviv, strekker seg også et område, som går under betegnelsen Silicon Wadi, og hvor det er en høy konsentrasjon av unge gründere, start-ups og hi-tech-bedrifter. God økonomi gir ringeffekter. Myndighetene har gjort flere tiltak for å gi byen en ny og fresh «look». Slitne bygninger blir restaurert og nye strandpromenader bygges.

Restaurantscenen koker med kokker, som Yossi Shitrit og Eyal Shani med restauranter som Mashya, North Abraxass og Miznon.

For shopping av lokale designere bør du dra til Neve Tzedek og gaten Shabazi. Foto: Mari Bareksten

I tillegg har kjendiskokken Yotam Ottolenghi gjort verden kjent med ingredienser som kryddermiksen Za´atar og rosevann i sine bestselgende kokebøker, som har satt mat fra Israel på verdens matkart.

Men hva er egentlig israelsk mat?

Noen mateksperter hevder nasjonen er for ung til å snakke om et eget kjøkken, andre mener kjøkkenet er en ny miks av alle nasjonalitetene som har kommet hit.

Da Israel ble opprettet i 1948 kom jøder fra øst og vest, og bosatte seg i «Det lovede land». Araberne som allerede bodde her hadde sine tradisjoner, med retter som hummus og falafel. Jødene brakte med seg smaker fra hele verden.

I dag skapes nye retter, i en miks av både arabiske, afrikanske og middelhavske smaker. Dallal lager franske patisserier med inspirasjon fra arabiske desserter og Arte serverer italiensk gelato inspirert av byens matmarkeder, med dadler og avocado.

LES OGSÅ: DRØMMEFABRIKKEN  BAHAMAS

LIVsnyteri

At Tel Aviv er smakfull er ingen tvil – enten du er veganer, vegeterianer eller fleksitarianer. Men det er også en by for festløvene.

Den gjennomsnittlige innbyggeren bruker nesten alltid opp lønna si, spiser titt på restauranter og ender ofte på byen. Det sies at det finnes ett utested per 12. menneske i Tel Aviv, da er det kanskje ikke så rart at byen aldri sover. De villeste festene skjuler seg som oftest bak en anonym dør.

På Jaffa Fleamarket kan du kjøpe alt fra brukte Gameboys, til vesker i gull og flagrende kjoler. Foto: Mari Bareksten

– I Tel Aviv lever vi som det aldri skulle komme en dag i morgen. Vi er skikkelig livsnytere, sier utelivsguide Edo Weil (37) og viser vei igjennom en dør som kunne vært inngangen til et lagerlokale. Bak den åpenbarer det seg en stor bakgårdsfest. Teder er både radiostasjon og utested og i baren selges både israelsk og palestinsk mikrobrygg. I andre etasje kan du spise på en av restaurantene til kjendiskokken Eyal Shani, som er kjent for sitt lidenskapelige og sensuelle forhold til tomater, og en signaturrett kun bestående av blomkål.

Grønnsakene har alltid orkesterplass. På bakgårdsfester, på markedene og på gourmetrestaurantene.

Og i de sene timer fylles byens dansegulv av en stor salat med personligheter.

Hvilken grønnsak, frukt eller nøtt er du?

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN