Det skjeve tårnet i Niles. Foto: Wikimedia

Det skjeve tårnet i Pisa

Med alle turistene som svermer rundt, er det vanskelig å få til det bildet hvor det ser ut som du prøver å forhindre det skjeve tårnet i å falle. Heldigvis kan du ta turen til Niles, Illinois. Der står det en like skjev kopi, nedskalert til rundt halve størrelsen, men svært forseggjort. Og uten horder med turister.

Venezia

Den italienske byen er kjent for sine kanaler og gotiske arkitektur. Kina har flere byer som er kopier av kjente byer, og Venezia er selvsagt representert. I havnebyen Dalian kan man derfor reise med gondolbåter som i Venezia, forbi bygninger i europeisk stil. Mens du allikevel er i Kina for å se kanalbyer, så bør 900 år gamle Zhouzhuang også stå på listen: Byen er kjent som «Østens Venezia».

Venezia i Kina. Foto: iStock

Eiffeltårnet

I ekte Vegas-stil er det nok akkurat Eiffeltårnet i Las Vegas som er den mest tro kopien. Det er hotellet og kasinoet Paris Las Vegas på velkjente Las Vegas Strip som huser det 164,6 meter høye tårnet. På Wikipedia er det en liste med over 50 lignende tårn i verden inspirerte av originalen, for eksempel 332,9 meter høye Tokyo Tower.

Eiffeltårnet i Las Vegas. Foto: iStock

Taj Mahal

På midten av 1600-tallet ble dette evig ikoniske byggverket reist som et mausoleum etter ønske fra stormogulen Shah Jahan, for å hedre sin avdøde favorittkone. Kjærlighetserklæringen bak er kanskje det vanskeligste å kopiere, men bygget? Ikke noe problem! Mens originalen tok rundt 20 år å bygge, brukte de kun fem år på en kopi nær Dhaka i Bangladesh. Det sto ferdig i 2008 og ble bygget av en velstående lokal filmskaper som ønsket å gi de som ikke har råd til å reise til India mulighet til å få oppfylt drømmen sin. 

Taj Mahal i Dhaka, Bangladesh. Foto: Wikimedia

Stonehenge 

De berømte steinformasjonene sør i England er preget av tidens tann, men ute på et jorde ved en gård i Esperance i Australia er en fullskala kopi av hvordan originalen ville sett ut 1950 år f.Kr. I tillegg er steinene posisjonert slik at man to ganger i året kan oppleve solvervene, og se sola skinne perfekt gjennom monumentet. Enkelte hevder kopien er bedre enn originalen.

Stonehenge i Australia. Foto: iStock

Egypts pyramider

USA er gode på pyramideimitasjoner. I Las Vegas kan du bo i pyramidehotellet Luxor, mens i  Waukegan, Illinois har en mann bygd huset sitt i samme form. Gold Pyramid tilbyr for øvrig guidede turer i huset. The Mempis Phyramid i Tennessee ble opprinnelig reist som en arena med 20 000 plasser. Med sine 98 meter er det den tiende høyeste pyramiden i verden.

Pyramidene i Memphis. Foto: Wikimedia

Frihetsgudinnen

Frihetsgudinnen i Visnes. Foto: Wikimedia

Du trenger ikke reise langt for å få et lite stykke av Den nye verdenen. For det finnes nemlig flere hundre kopier av Frihetsgudinnen rundt omkring. Ja, man skal faktisk ikke lenger enn til  Visnes i Karmøy kommune. Her ruver en 4,5 meter høy kopi med vannet i bakgrunnen. Plasseringen er ikke helt tilfeldig, for kobberet som ble brukt i den originale statuen i New York stammer visstnok fra gruvene i området. I Paris er det flere kopier, og på Grenelle-broen står en på 12 meter som ble gitt i gave fra amerikanerne til Frankrike. Denne er kanskje kjent for mange for å ha vært med i filmen «National Treasure».

Kilder: Wikipedia, Business insider, The hungry suitcase, Atlas obscura

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN