KÅRING: EUROPAS VAKRESTE OG MEST UNDERVURDERTE STORBYER

Det er tirsdag formiddag og de trange brosteinsbelagte gatene yrer av lystige, latté-drikkende livsnytere.

Syklister snirkler seg elegant mellom byvandrere, og veldekorerte butikk- og kafévinduer frister forførende.

Vi befinner oss i Latinerkvarteret, Århus’ eldste bydel. Solsteika er i full gang med å varme opp de intime kaffegatene og på fortauskafeene sitter en salig blanding av lunsjspisende studenter, langtreisende og lokale.

Alle ser de ut til å nyte.

For det gjør man lett i denne byen.

Flere storbyguider kan du lese HER

Liten storby

Ti minutter tidligere handlet vi herlige grøntprodukter på byens største matmarked i Frederiksbjerg, i «den andre enden» av bykjernen.

Og hvis vi vil, kan vi i løpet av de ti neste, ta oss til andre høydepunkter som kunstmuseet ARoS, Den Gamle By, eller til en av de nærliggende strendene.

Norske Elisabeth Hult Jakobsen (23) (til høyre) og studievenninnene forelsket seg raskt i Århus - byen de mener har alt. Inkludert fantastisk shopping! Foto: Kjersti Vangerud

Norske Elisabeth Hult Jakobsen (23) (til høyre) og studievenninnene forelsket seg raskt i Århus – byen de mener har alt. Inkludert fantastisk shopping! Foto: Kjersti Vangerud

Avstandene er små, men uten at storbyfølelsen forsvinner. For her ligger godbitene som perler på en stor. Museer, butikker, spisesteder og gallerier utgjør en deilig smeltedigel av spennende opplevelsesmuligheter.

Århus er med sine 320.000 innbyggere Danmarks nest største by. 50.000 av disse er studenter.

– Århus en herlig by å bo i, sier Elisabeth Hult Jakobsen (23), som sammen med tre norske studievenninner sitter og nyter lunsjpausen på en grønn gressflekk i Latinerkvarteret.

Jentene er i gang med sitt tredje år på Arkitektskolen Aarhus og snakker varmt om byen de alle raskt forelsket seg i.

– Her får man i pose og sekk med både urbant byliv, strender og natur, fortsetter Elisabeth, som påpeker hvor enkelt det er å ta seg rundt i byen.

Og ikke minst, hvor mye det alltid er å finne på her.

Kreativt mangfold

– Århus er byen i Danmark med yngst gjennomsnittsalder. Det reflekteres i byens deilige puls og kreative mangfold, sier Erlend Høyersten (42).

Etter å ha vært direktør på kunstmuseet i både Kristiansand og Bergen, tok nordmannen i januar over som direktør på kunstmuseet ARoS, en av byens store stoltheter.

Jægergårdsgade er Århus' svar på Københavns populære Jægerborgsgate og er en deilig del av byen med hyggelige kaffebarer, økologiske butikker og lokale produsenter. Foto: Kjersti Vangerud

Jægergårdsgade er Århus’ svar på Københavns populære Jægerborgsgate og er en deilig del av byen med hyggelige kaffebarer, økologiske butikker og lokale produsenter. Foto: Kjersti Vangerud

ARoS har sentral beliggenhet midt i byen og er et av Skandinavias mest besøkte kunstmuseer. I 2013 hadde museet over en halv million besøkende, svært imponerende med tanke på byens innbyggertall.

– Man forventer ikke et slikt storslått bygg i en by på størrelse med Århus, sier den nybakte direktøren, som alltid har hatt en stor fascinasjon for danske museers evne til å ligge et hestehode foran.

I tilegg til å utstille banebrytende verker fra noen av verdens mest fremragende kunstnere, er museet kjent for den spektakulære «regnbuen» på taket – en fargerik glassylinder som byr på en overveldende (farge)utsikt over byen.

Nå er Høyersten klar for å ta ARoS’ suksesshistorie til nye høyder.

– Mitt mål er gjøre museet til et av verdens beste innen kunst, sier han ambisiøst, før han vektlegger viktigheten av stadig å lokke med gode utstillinger, skape trender, samt generelt tilby publikum en fullkommen opplevelse med eksepsjonell god service.

For i en by full av fremragende museer, må det tilbys noe ekstraordinært.

Mens ARoS er byens største kunstinstitusjon, er Den Gamle By et stort, levende historisk museum hvor man kan oppleve en autentisk gjenkapning av en dansk «købstad» fra 16-, 17- og 1800-tallet.

Og i oktober i år gjenåpnes Moesgaard Museum, et svært visuelt innbydende arkeologisk museum i verdensklasse.

Les også om Krakóws beste restauranter og barer 

Grønn «getto» og dansk design

Byens sans for innovativ kunst og design gjenspeiles i Århus’ varierte shoppingbilde.

Det er ikke uten grunn at Århus flere ganger har blitt kåret til Nordens beste shoppingby.

Mens Strøget huser mange av de velkjente kjedebutikkene, er byen generelt pakket med unike og frittstående design- og klesbutikker.

I Jægergårdsgade finner vi mange av dem. Gaten er byens svar på Københavns populære Jægerborgsgate og er en deilig del av byen med hyggelige kaffebarer, økologiske butikker og lokale produsenter og designere.

– Jægergårdsgade er ujålete og eksklusivt på en gang, sier Mette Clausen (29), som jobber på Fika, en liten og søt forretning i området som selger både dansk design og økologiske retter.

For mens området har en avslappet og «nedpå» atmosfære, ligger luksusen i alle de unike skattene man kan sikre seg her.

– Her er så å si alle butikkene «one of a kind». I tillegg er veldig mye økologisk produsert, noe som har resultert i at Jægergårdsgade blant lokale har fått kallenavnet «speltgettoen», ler Clausen, som selv selger kun 100 prosent økologiske produkter.

Dank design har de siste tiårene markert seg internasjonalt med sin enkelhet, komfort, form og funksjon – og også i Norge har vi fått et kjært forhold til merker som blant annet HAY Design, Royal Copenhagen, Georg Jensen og Rosendahl.

For ikke å glemme, det populære keramikkmerket Kähler design. De stilrene keramikkproduktene er å finne i mange av byens designbutikker, og flaggskipet finner vi i M.P. Bruunsgade, rett ved Jægergårdsgade.

De stilrene keramikkproduktene til Kähler har de siste årene tatt Skandinavia med storm. Designmerkets flaggskip finner vi i M.P. Bruumsgade. Foto: Kjersti Vangerud

De stilrene keramikkproduktene til Kähler har de siste årene tatt Skandinavia med storm. Designmerkets flaggskip finner vi i M.P. Bruumsgade. Foto: Kjersti Vangerud

– Kähler lager design som passer inn i mange skandinaviske hjem, sier Emalie Müller (23), som avslører at butikken har et stort antall norske kunder.

Kählers fabrikk ble åpnet på Kielland i 1839, men det er først de siste fem, seks årene at keramikkdesignet har tatt Skandinavia med storm.

– Her er det snakk om stilren kunsthåndverk som de fleste har råd til, sier Müller, før hun legger til at det ikke er urealistisk at det åpnes flere butikker, også i Norge, i snar fremtid.

Les om dansk sommeridyll på Fanø HER

En voksende sykkelby

Mens vi rusler fra én gate til en annen, er det påfallende hvor mange sykler det finnes i denne byen.

Langs de fleste husvegger står et titalls parkert og uavhengig av hvor vi går, suser de forbi i flertall. Men her er det ikke kun de korte avstandene som er forklaringen.

Århus har lenge satset stort på å få flere til å velge sykkel fremfor bil, og byen var den første i Danmark til å utvikle egne sykkelgater.

I dag bruker én tredjedel av befolkningen «tohjulingen» som fremkomstmiddel og gratis leie av bysykler, gode sykkelveier og parkeringsmuligheter, motiverer stadig fler.

Samtidig som dette henger tett sammen med byens miljøbevissthet, er det et fantastisk tiltak for å bevare det behagelige tempoet i byen.

På Nordisk Spisehus kombineres oppskrifter fra noen av verdens fremste michelinrestauranter, med en egen «touch». Foto: Visit Denmark

På Nordisk Spisehus kombineres oppskrifter fra noen av verdens fremste michelinrestauranter, med en egen «touch». Foto: Visit Denmark

Bilister har lært seg automatisk å vise hensyn ved å kjøre tilbakeholdent, og resultatet er en ikkeeksisterende travel bytrafikk man vanligvis finner i andre storbyer.

For selv om Århus ikke har mer enn drøye 300.000 innbyggere, er befolkningstettheten stor. Ikke for å snakke om befolkningsveksten. Aldri før har Århus vokst i så raskt tempo som den gjør i dag, hvert år får byen mellom 4000 og 5000 nye innbyggere.

Bygrensene er i ferd med og tøyes, og de neste årene vil Århus blant annet få et helt nytt byområde ved havnen. Når prosjektet (som er et av Europas største havneprosjekter) er ferdig, vil området bestå av 800.000 kvadratmeter som skal huse rundt 7000 boliger og 12 000 jobber.

Men forhåpentligvis ikke like mange bilister.

Byens korte avstander gjør det til en fryd å «hoppe» fra bar til bar på kveldstid. Foto: Visit Denmark

Byens korte avstander gjør det til en fryd å «hoppe» fra bar til bar på kveldstid. Foto: Visit Denmark

Livsnyteri

Århus’ historie strekker seg helt tilbake til vikingtiden, men byen bærer i dag først og fremst et distinkt preg av sin ungdommelige sjel.

Blant gamle kirker som Vor Frue Kirke og Århus Domkirke, eldgamle brosteinsgater i Latinerkvarteret og historiske museer som minner om byens fortid, ligger innovative kaffebarer, moderne kunstgallerier og fasjonable konseptrestauranter.

Langs kanalen Å som renner i gjennom byen (og som i mange år var dekket over og gjort om til en gate), yrer det i dag av vin-, mat- og kaffeentusiaster fra tidlig morgen til sen kveld.

Her er ikke gastronomimulighetene bare svært varierte, men også uendelig mange.

På La Cabra Cofee Roasters i Latinerkvarteret venter ikke bare lystige og lidenskapelige barristaer, men også en av byens beste kaffer. Foto: Kjersti Vangerud

På La Cabra Cofee Roasters i Latinerkvarteret venter ikke bare lystige og lidenskapelige barristaer, men også en av byens beste kaffer. Foto: Kjersti Vangerud

Sjeldent har det vært så vanskelig å velge seg ut et frokost-, lunsj og middagssted. Norske Kristina Asdahl (29) har bodd i Århus i åtte år, og etter at hun traff mannen i sitt liv på medisinstudiet i 2008, er hun i dag en århusianer å regne.

Som selvutnevnt kaffe- og matsnobb, kjenner hun de fleste godbitene i byen.

– Jeg er allergisk mot turistfeller, men vet selv hvor vanskelig det kan være å unngå dem når man er i en ny by, sier hun.

Og nettopp dette var motivasjonen for at hun i 2013 begynte å dele «Århus’ perler» på Visit Denmarks hjemmesider. Her skriver hun om hva som rører seg i byens kulturliv og matverdenen, blant annet.

– Livskvaliteten i Danmark er stor, påpeker Kristina, som selv som lege og småbarnsmor benytter enhver anledning til å utnytte de mange nytelsesmulighetene i byen.

Det har vi lett for å skjønne. For visst er det deilig å være norsk i Danmark.

Og visst er Århus intet dårlig eksempel på nettopp det.

KÅRING: EUROPAS VAKRESTE OG MEST UNDERVURDERTE STORBYER
Tilbake til hovedsiden