Cheers! Alex Waltham og Henry Tobias Jones er på dagsbesøk på sin gamle stampub. Med en halvliter trygt plassert i hånda, mimrer de over årene som studenter ved Oxford – og reflekterer over byen utover de akademiske kvalitetene.

Med sine 39 kollegier er University of Oxford et av verdens mest berømte undervisningssteder. Foto: Runar Larsen

Med sine 39 kollegier er University of Oxford et av verdens mest berømte undervisningssteder. Foto: Runar Larsen

– Ja, det er en by med svært mange intelligente mennesker. Men det betyr ikke at folk vandrer rundt med holdningen om at de er framtidige verdensledere. Studentene her er helt vanlige, mens byen i seg selv er uvanlig vakker, mener de.

Fra benken utenfor legendariske White Horse (dette er en av mange puber hvor Inspector Morse i sin tid knekket utallige mordmysterier) byr utsikten på en blanding av unge og håpefulle studenter, og ærverdige universitetsbygninger.

Rundt hjørnet ligger historiske Bodleian Library, et av verdens eldste av sitt slag. Et komplekst system av litteraturlager over og under jorda teller hele sju millioner titler. Et steinkast unna troner Radcliffe Camera som det mest ikoniske av alle universitetsbyggene i byen, med sin karakteristiske kuppel og gylne stolper.

Et kobbel av sykler står parkert utenfor inngangen; dette er Englands mest sykkelvennlige by. Kanskje like greit, når skoledagen ofte glir over i besøk på puben?

– Vi koste oss skikkelig som studenter i Oxford, og det er alltid gøy å ta turen tilbake igjen, sier Alex og Henry Tobias mens de skåler i duggfriskt øl i vårsola.

Her finner du alt om England og Storbritannia!

Harry Potter-land

Om London er i største laget for et par dagers storbyferie, er lille Oxford et aldeles utmerket alternativ. Den har alt du trenger, fra en klassisk High Street med kjente butikkjeder, til restauranter av høy klasse.

Hit går det skyttelbuss fra hovedstadens flyplasser, og ærlig talt er det mer enn nok å ta seg til. Og som du sikkert har skjønt allerede; her vandrer vi i fotsporene til litterære helter, fiktive detektiver – og ikke minst politiske storheter.

Det er som å vandre rett inn i spisesalen til Harry Potter, men dette er en høyst virkelig kantine. Foto: Runar Larsen

Det er som å vandre rett inn i spisesalen til Harry Potter, men dette er en høyst virkelig kantine. Foto: Runar Larsen

Byens universitet er den eldste utdanningsinstitusjonen på så høyt nivå i den engelskspråklige verden, og regnes til alt overmål som en av de beste universitetene på kloden. Studenter fra 140 ulike nasjonaliteter danner studieflokken på 25.000, som forvirrende nok tilhører 39 såkalte kollegier. Mange av studentene bor og spiser i sine private «halls of residence», hvor stemningen er som tatt fra fortellingen om Harry Potter.

Middagshallen i Christ Church College er da også kulissene til Hogwarts spisesal i filmatiseringen av den samme Potter.

Her finner du Londons livligste gater

Clintons hvite løgn

En omvisning på byens undervisningsinstitusjoner hører med til bybesøket i Oxford. Dra gjerne på organisert tur i regi av byens turistkontor, så får du kanskje en sniktitt inn i de spektakulære matsalene.

Som utdanningsinstitusjon i toppklassen, har Oxford trukket til seg ambisiøse studenter. Tørste på viten, men også på øl!

Puben The Tavern er stolt over de berømte gjestene som har diskutert verdens problemer over en akademisk halvliter eller fire.

En kraftig stout er greit, men la gjerne bartenderen gi deg noe annet også. England har mange gode ales! Foto: Runar Larsen

En kraftig stout er greit, men la gjerne bartenderen gi deg noe annet også. England har mange gode ales! Foto: Runar Larsen

The Tavern har hatt mange berømte gjester, deriblant den senere amerikanske presidenten Bill Clinton. Foto: Runar Larsen

The Tavern har hatt mange berømte gjester, deriblant den senere amerikanske presidenten Bill Clinton. Foto: Runar Larsen

Her satt en noe bedugget Bill Clinton som blåøyd 22-åring i 1968, den gangen han hadde nærkontakt med et narkotisk stoff, men som han i et famøst intervju mange år senere hevdet at han «ikke inhalerte».

Et skilt forteller for øvrig at Stephen Hawking og de to tidligere statsministrene Margareth Thatcher og Harold Wilson har vært innenfor dørene på puben i sine perioder som studenter i byen.

Bob Hawke (som senere ble statsminister i Australia) kunne skryte av å inneha verdensrekorden i å drikke en yard (litt under en meter) med øl på kortest mulig tid etter en økt på The Tavern.

Kos i Cotswolds
Det er ikke bare Venezia som byr på romantiske båtturer. Foto: Runar Larsen

Det er ikke bare Venezia som byr på romantiske båtturer. Foto: Runar Larsen

Tradisjonsrikt

Det er noe særegent over engelske puber. Forkortelsen står for «Public House», og på steder som The Tavern kommer mye av begrepets betydning fram. Her sitter dresskledde professorer side om side med unge studenter, et par turister fra Kina og en snekker med maling på buksa. Blide servitører kommer ut med klassiske retter som pai og potetmos, fisk og chips – samt endeløse brett med øl.

Men byen er mer enn hyggelige kneiper, vakre bygninger og vitebegjærlige studenter.

Elva Themsen, eller Isis som den heter i Oxford, er med sine utstikkere et yndet sted for såkalt punting. Avlange båter styres med en lang stokk, ikke helt ulikt Venezias gondoler. Opplæringen tar fem minutter, og vips så kan du og kjæresten ta en romantisk utflukt på vannveiene som slynger seg gjennom botaniske hager og grønne parker – midt i byen.

Etter et par dager i Oxford skjønner vi at det er langt mer enn akademiske grunner til at universitetet så ettertraktet.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent du også!
Til hovedsiden