Kristin og Jørgen Schultz driver reisebyrået Kjent i Provence og etter drøye 20 år med reising i Sør-Frankrike, kjenner de området som sin egen lomme. Foto: Kjersti Vangerud

Kristin og Jørgen Schultz driver reisebyrået Kjent i Provence og etter drøye 20 år med reising i Sør-Frankrike, kjenner de området som sin egen lomme. Foto: Kjersti Vangerud

Hjem til Den franske riviera, er det fort gjort å assosiere Provence med eksklusive badeplasser, store yachter, fasjonable restauranter og høye cocktaildrinker. Men her venter så mye mer.

Den historiske provinsen sørøst i Frankrike bugner av spennende opplevelsesmuligheter og kun en liten kjøretur fra kjente trekkplastre som Nice, Cannes og Saint Tropez, lurer en rekke sjarmerende og langt mindre turistifiserte plasser. Små perler som kan lokke med alt fra overdådig natur til middelalderarkitektur, spennende kunst, kultur og uforglemmelige gastronomiske opplevelser. For å nevne noe.

10 PÅ TOPP: PROVENCE

Frankrikes Venezia

Vi befinner oss midt på Den franske riviera, men likevel langt unna turistflokkene. Nærmere Kardemomme by kommer man neppe – i Frankrike. Pastellfargede hus hviler skulder mot skulder, brosteinsbelagte gater er reservert fotgjengere og på en av de mange blomsterdekorerte balkongene, står «tante Sofie» og skuer utover byen. Langs de smale, snirklete kanalene vagger store og små båter. Det er som om Thorbjørn Egners fargeunivers møter Italias kanalby, og resultatet er den lille storsjarmøren kalt Port Grimaud.

– Med fredlige omgivelser, frodig natur og kort avstand til flere av de store byene langs Rivieraen, er dette en ultimat ferieplass, sier sveitsiske Fatma Aykac, som nylig har kommet for å tilbringe de to neste sommermånedene i byen.

Port Grimaud ble bygget så sent som i 1966 og selv om byen stadig lokker flere tilreisende, er det først og fremst en avslappet atmosfære som venter en her. Og ikke for å glemme, en strand som går for å være en av Rivieraens fineste.   

Mulighetenes provins

Helt tilfeldig er det ikke at vi har endt opp i Port Grimaud. Dette er nemlig en av favorittene til to av Norges fremste Provence-kjennere. Kristin og Jørgen Schultz driver reisebyrået Kjent i Provence og etter drøye 20 år med reising i Sør-Frankrike, kjenner de området som sin egen lomme.

­– Det startet med en ferietur i 1981. Vi dro med bil fra Norge og endte opp i Sør-Frankrike. Vi synes det var så fint der og tenkte at hit ville vi tilbake.

Lorgues i Côtes de Provence er det største vinområdet i provinsen – og er hjem til både hvite, røde og rosa viner. Foto: Kjersti Vangerud

Lorgues i Côtes de Provence er det største vinområdet i provinsen – og er hjem til både hvite, røde og rosa viner. Foto: Kjersti Vangerud

Den ene turen ledet til den andre og i 1986 tok paret fri fra jobbene sine i Notodden for å tilbringe et år i den delen av Frankrike de hadde rukket å forelske seg i.

  Sammenlignet med mange andre reisemål i Sør-Europa er den vakre naturen i Provence i en klasse for seg. Den er så variert og spennende og ettersom avstandene er korte, har man mulighet til å se utrolig mye på kort tid, sier Kristin.

LES OGSÅ: TIPS TIL LANGHELG I MARSEILLE

Landsbysjarm

Selv om det ligger en rekke herlige feriepalasser på dørstokken til Middelhavet, er mange av provinsens godbiter å finne i innladet. Bare i Provence finnes et hundretalls landsbyer, ofte kjennetegnet av historisk arkitektur, flott natur og en altoppslukende atmosfære.

Prakteksempelet på en slik plass, ligger en drøy halvtimes kjøretur fra Cannes. Cabris klamrer seg fast til en fjellvegg 550 meter over havet og er kjent som «Rivieraens balkong» – nettopp på grunn av den overveldende utsikten. Her faller pulsen raskt, for på et vis føles det som at tiden her har stått stille de siste hundre årene. På torgplassen sitter gamle kjenninger og skrøner over en kaffe og i sjarmerende vinduskarmer ligger døsige kattepuser uforstyrret.

I Cabris er det kort avstand fra by til sjø, hvor det er ypperlig å pakke med seg piknikkurven. Foto: Kjersti Vangerud

I Cabris er det kort avstand fra by til sjø, hvor det er ypperlig å pakke med seg piknikkurven. Foto: Kjersti Vangerud

­­ – Borte bra, men hjemme best. Ingen steder kan måle seg med Cabris, sier Stephane Aubert (43), som vi møter på en kaffebar i sentrum av landsbyen.

– Det er en unikt samhold mellom menneskene i landsbyen, alle kjenne hverandre. I tillegg er det herlig å se at Cabris, i motsetning til mange andre plasser, fortsatt fremstår som den «gode gamle» landsbyen, slik jeg alltid har kjent den, sier Stephane.

Ferie med smak

Noe av det beste med å feriere i Provence, er at området er velsignet med gode råvarer, fra både land og fra vann, som danner grunnlaget for himmelske måltider.

– Noen favoritter blant de typiske spesialitetene er lun chêvre-salat (hvit geitost), magrêt de canard (andebryst) og ferske blåskjell. Og for ikke å glemme alle de gode ostene og vinene, sier Kristin.

Lorgues er en superidyllisk og typisk provençalsk landsby i hjertet av Provence, omkranset av olivenlunder og vinmarker. Her bor norske Solveig Engelsen Grau med den franske mesterkokken Laurent Grau, så var det ikke helt tilfeldig at Lorgues falt i smak.

– Dette er et av de mest fruktbare områdene i Provence med blant annet trøffeldistrikt og vinområder, sier Solveig.

Innenfor de gamle festningsmurene i Antibes finner man et stort utvalg av spennende mat–, shopping– og kunstopplevelser. Foto: Kjersti Vangerud

Innenfor de gamle festningsmurene i Antibes finner man et stort utvalg av spennende mat–, shopping– og kunstopplevelser. Foto: Kjersti Vangerud

Lorgues ligger i Côtes de Provence, det største vinområdet i provinsen. Her produseres hvite, røde og mest av alt – rosé. Som er perfekt til middelhavskost.    

FLERE SAKER FRA FRANKRIKE FINNER DU HER

Innholdsrike dager

Provence er lett å reise rundt i. Aldri er vi langt unna en sideliggende landsby, et ærverdig vinslott, eller det evig asurblå Middelhavet. Over alt er det intense lyset og de klare fargene som er kjent for å ha tiltrukket seg kunstnere fra hele Europa til alle tider.

Å reise rundt i Provence, er som å putte hånden ned i en pose stappet med favorittgodteriet – det kan ikke slå feil. Har du først latt deg forføre, er det på ingen måte snakk om en liten sommerflørt.

Nei, det er en altoppslukende kjærlighet,du neppe vil få nok av. Av den grunn at «L’art de vivre» – kunsten å leve – ikke er noen kunst akkurat her.

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP I PROVENCE
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN